SG.hu

Magyar siker az Intel ISEF 2004 tudományos versenyén

Az Intel Nemzetközi Tudományos és Műszaki Vásárán Magyarországot Németh Gábor (19), a Pálffy János Vegyipari és Műszeripari Szakközépiskola diákja képviselte, aki az előkelő 4. nagydíjat nyerte.

Az Intel Nemzetközi Tudományos és Műszaki Vására (International Science and Engineering Fair - ISEF) a legnagyobb diák tudományos verseny, ahol a világ legígéretesebb fiatal tudósai versenyeznek a több mint 3 millió dollár összértékű ösztöndíjakért és nyereményekért. Az 55 európai résztvevő között Magyarországot Németh Gábor (19), a Pálffy János Vegyipari és Műszeripari Szakközépiskola diákja képviselte, aki a plazma hangszórók hatásfokának növelése tárgyában készült tanulmányával indult a versenyen. Gábor az előkelő 4. nagydíjat nyerte a mérnöki kategóriában, az erkölcsi győzelem mellett pénzjutalomban is részesült.


A győztesek: Yaunchen Zhu (19) Kína, Sarah Langberg (17) USA és Uwe Treske (18) Németország - mindegyikük 50 ezer dollárt és egy számítógépet kapott

A megoldás lényege:

A dinamikus hangszórók fontos szerepet játszanak mindennapi életünkben, elsősorban a zenehallgatás és szórakozás terén. Szerkezeti felépítésük miatt azonban hanghűségüket csak egy bizonyos szintig lehet javítani. Az akusztikus hangszerek vagy az énekhang tökéletesebb visszaadásához olyan átviteli csatornát kell alkalmazni, amelyben a torzítás elhanyagolható mértékű marad. A torzítás kiküszöbölésének egyik módja a levegő plazmásítása. A plazma tulajdonképpen negyedik halmazállapotú ionizált gáz, amely esetünkben koronakisülés formájában jön létre. Amint a vizsgálati eredményekből kiderült, az eszköz tisztább hangot bocsát ki, és nagyobb teljesítményt nyújt, mint a korábbi plazma hangsugárzók. További előnye, hogy érzékletesen szemlélteti az elméleti plazmafizika lehetséges alkalmazási területeit. A hangerő növelése esetén az átviteli sáv is szélesedik, a hang tisztább lesz, a hatásfok javul, így a korábbinál tökéletesebb eszköz készítésére nyílik lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Gratula!