Rónai György

Gyorsabb merevlemezek jönnek a Seagate-től

A Seagate Technology eheti WinHEC-en tett bejelentése szerint a következő hónapban érkeznek az első Native Command Queueing (NCQ) technológiás S-ATA 150 merevlemezei, amelyek a jelenleg elérhető legnagyobb merevlemez teljesítményt még tovább növelik.

Az NCQ technológia segítségével a merevlemezek intelligens módon újrarendezhetik, és így optimalizálhatják az írási és olvasási parancsok végrehajtását, ezzel növelve a teljesítményt, mivel így csökkenthető a fejek mechanikai pozícionálásának ideje.

Az NCQ egy olyan S-ATA parancs protokoll, amelyet csak a natív Serial ATA merevlemezekbe lehet beépíteni. Azok a merevlemezek, amelyek az NCQ-t támogatják, rendelkeznek egy belső parancssorral, amelyben a parancsokat dinamikusan újra lehet rendezni és időzíteni. Ezáltal optimális lesz a várakozó, a részben végrehajtott, és a végrehajtott parancsok feldolgozása. Az NCQ egy mechanikus kiegészítést is tartalmaz, amely néhány plusz parancs feldolgozásának megkezdését teszi lehetővé addig, amíg a merevlemez még az előző parancs adatainak kikeresésén dolgozik.

Az NCQ továbbá lehetővé teszi, hogy a merevlemez a vezérlő szoftver nélkül is közvetlen memória-hozzáférést (DMA) kezdeményezhessen. Ez egy jelentős újítás, mivel így a merevlemez komplex műveletsorokat is képes úgy végrehajtani, hogy közben nem kell a processzorra várakoznia. Az eszköz mindvégig ismeri a fej szögpozícióját, és a lemez elfordulási pozícióját is. Az új technológia segítségével pedig ez a fejmozgás minimalizálható, mivel mindig egy optimálisan közeli adatra ugrik, tehát az adathozzáféréseknél a mechanikai időszükséglet jelentősen lecsökken.

Ugyan a technológiát a Seagate Technology már tavaly bejelentette, az NCQ-s merevlemezek tömeges szállítása csak következő hónapban kezdődik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #12
    Jah, v a fejek helyett vmi más érzékelő izét kéne kifejleszteni. Mondjuk olyat ami az egész tányért érzékeli 1xre. FlashRAM & harddisk öszvér! :DD
  • Bucser #10
    Hülye vagyok Mbitről beszélek végig:)))
  • Bucser #9
    Azért tegyük hozzá, hogy a leggyorsabb merevlemezek a mai napig SCSI csatolásúak.... Mig az SATA max sebessége 150 Mbyte-sec addig a scsi-é 300 és párhuzamosan lehet sebességcsökkenés nélkül másolni 4 egyazon kábelen lévő merevlemez között az EIDE csatolásúak ilyenkor erősen belassulnak... Szal eznem avilág leggyorsabb merevlemeze hanem a világ leggyorsabb EIDE csatolású merevlemeze...
  • Mister #7
    vegyél akkor 5x annyiért scsi-t
  • Tetsuo #5
    Ha télleg így müxik, és nem lesz drága, akko' gratula a Seagate-nek!
  • [HUN]PAStheLoD #4
    höh ez király .. már olvastam róla , de ezek a Seagate-sek faszán meg is csinálják akkor lehet veszek is egyet
  • Cat #3
    felesleges várni, MINDIG lesz egy olyan ujabb technológia, ami többet/jobbat/gyorsabban fog igérni