Spencer

Érkezőben a VIA első kézi játékgépe

A különböző alaplapi chipkészletek, alaplapok, illetve processzorok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó VIA Technologies várakozások szerint még ebben a hónapban be fogja mutatni vadonatúj kézi játékgépének első működőképes prototípusát. Minderre azt követően kerül majd sor, hogy a tajvani székhelyű vállalat az idei esztendő elején leleplezte első játékgép referencia kialakítását.

A világ második legnagyobb, asztali számítógépes alaplapi chipsetgyártójaként nyilvántartott vállalat először 2004 januárjában számolt be arról, hogy fejlett technológiai megoldásai révén meg kíván jelenni a játékkonzolok piacán. Ennek első, kézzel fogható jele nem más, mint a VIA Glory Console Platform. A platform központi "agya" egy 1,4 GHz-es működési frekvenciával rendelkező VIA C3 mikroprocesszor, mely egy VIA CN400 típusjelzésű North Bridge (északi híd), illetve egy VT823-es I/O vezérlő társaságában végzi a munkáját. Az újgenerációs konzol vizuális megjelenítéséről egy S3 Graphics-féle DeltaChrome grafikus processzor gondoskodik, a hangkeltésért pedig a hatcsatornás VIA Vinyl technológia a felelős. A vállalat a referencia kialakítás bejelentését követően azonnal szerződést is kötött az Apex Digitallal, mely szerződés értelmében utóbbi vállalat gyártja majd a VIA Glory Console Platformra épülő játékgépeket.

A VIA Technologies tehát a hagyományos játékkonzolok piacán szépen lassan menetel előre, az elkövetkezendő hetekben pedig várhatóan be fogja jelenteni első hordozható játékgépét. Az újdonság hardveres specifikációi állítólag még nem véglegesek, mindenesetre az eszköz processzora nagy valószínűséggel egy x86 architektúrájú NanoBGA chip lesz. Ilyen chipek jelenleg 533 MHz-es, 800 MHz-es, valamint 1 GHz-es frekvenciájú változatokban érhetőek el. Ezenkívül tudni lehet, hogy a VIA első kézi játékgépe fejlett hálózati szolgáltatásokat nyújt majd a játékosoknak. Szakértők szerint egyelőre kérdéses, hogy az eddig csak a PC-s szegmensben érdekelt VIA Technologies milyen sikereket ér majd el egy olyan rendkívül kemény piaci szegmensben, melyben olyan nagy és neves vállalatok konkurálnak egymással, mint például a Sony vagy a Microsoft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #4
    :D
  • a_n_d_r_e_w #2
    Csak egy kérdés: honnan fogják ezek a Deltát szerezni? Mert ha találnak kellő számban, minden elismerésem nekik. (És akkor már igazán adhatnának nekem is egy desktop verziót belőle :) )