Spencer

A Microsoft betömött húsz Windows biztonsági rést

A Microsoft által a héten kiadott legújabb szoftverjavítások legalább húsz olyan Windows biztonsági rést tömnek be, melyek révén az operációs rendszer mindeddig védtelen volt a számítógépes kártevők és hackerek ellen.

A redmondi székhelyű vállalat munkatársai elmondták, hogy a Windows-ban eddig legalább hat olyan biztonsági hiba volt, mely lehetővé tette volna az MSBlasthoz hasonló új férgek megjelenését és villámgyors terjedését. Mint ismeretes, az MSBlast tavaly augusztusban tűnt fel a színen és azóta több mint nyolcmillió személyi számítógépet fertőzött meg. A Microsoft ezenkívül többek közt egy az Internet Explorerben, Outlookban és Outlook Express-ben fellelhető sebezhetőségi pontot is eltüntetett.

A szoftveróriás a héten egész pontosan négy szoftverjavítást adott ki szokásos havi frissítési ciklusa keretein belül. A Microsoft szerint ezen javítások legalább húsz biztonsági problémát orvosolnak, azonban a cég munkatársai azzal kapcsolatban nem kívántak nyilatkozni, hogy a nemrégiben felfedezett biztonsági rések mekkora veszélyeket rejtenek magukban. E helyett minden egyéni és vállalati felhasználót arra kérnek, hogy mihamarabb telepítsék számítógépeikre a javításokat, ugyanis csak ily módon lehet elejét venni a számítógépes kártevők nem kívánt támadásának.

A legnagyobb javítás, az MS04-011 legalább tizennégy biztonsági rés betömésére hivatott. A patch orvoslja többek közt a Windows 2003 és Windows XP operációs rendszerek Help és Support Center részében található problémákat, valamint betöm egy a Windows Meta File képformátumban nemrégiben felfedezett biztonsági rést. Utóbbi segítségével a rosszindulatú hackerek olyan digitális képeket hozhatnak létre, melyek révén titokban átvehetik egyes Windows NT, Windows 2000, illetve Windows XP operációs rendszert futtató számítógépek irányítását.

Független szakértők szerint a Microsoft nagyon lassan, sokszor késlekedve reagál egy-egy biztonsági problémára. Az eEye Digital Security egyik vezető munkatársa az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a szoftvercégnek egész pontosan 216 napjába telt, mire orvosolni tudott húsz kisebb-nagyobb biztonsági problémát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #34
    Ki mondta, hogy te állítottad? Egy hasonszőrű unreg honfitársad tette. Te viszont kérdeztél, amire válaszoltam...
  • Mice #32
    mit kell ezen olvasgatni?

    ember, te meg megtanul6nál gondolkozni

    ha arra gondolt volna zool,

    hogy nincs,
    akkor arra a legjobb ellenpélda, hogy igen is van

    ha meg nem gondolt arra, hogy nincs, akkor miért gondolja, hogy csak azért mert valami mind2 helyen megvan és a usernek van választási lehetősége, akkor csakazért is beszari lesz a user és csak kattintgatni fog.

    kezdők mind2 OS esetében vannak, mivel nap mint nap van egy mákvirág aki ma látott életében először egeret

    ha veszel bmelyik oldalról egy kezdőt, aki tényleg nagyon az, annak totál tök mind1 lesz, hogy guis linux vagy guis win elé ülteted,

    a százalékos esélye, hogy nulla ismerettel kattintgatás helyett pötyögni fog, ugyanannyi mind a 2 esetben

    általában az előismerettel rendelkezők szoktak pötyögni, csak összvissz annyi, hogy az egyik esetben helyetted már megoldották azt amit a másik esetben még barkácsolni kell


  • Mice #31
    nekem is csak vajmi 4-et írt ki, de mind1, és mellesleg a favlinkjeim is 1-1-ig megvannak pedig nem ie-ben netezek javarészt
  • Mice #30
    "és csak sokára jött a patch"

    nem a patch jött sokára hanem a virnyákletakarító - a 2 aért nem uaz
  • CAD #29
    Ahelyett hogy orulnetek... eh, itt ritok.

    ááá: amugy erdekes amit irsz, kivaltkepp, mert nem 20 db van, hanem ha jol emlexem 4v5 db ;> es ez javit 20 db hibat. Szal valamit csunyan benezhettel.
  • Pheel #28
    Használj csak mást! Senki nem tiltja neked. Hajrá!
  • Pheel #23
    Aha! Jól megtalálták, aztán még hetekig titkolták, pedig ők már tudták. Logikus...
  • asysoft #22
    Ez a vita oly' felesleges... Kijavítottak 20 hibát. A következő vírus biztos ezek egyikét fogja kihasználni, mert a hülye userek nem frissítenek... Aztán megint megint jön az anyázás:)
  • Piscator #20
    "Utóbbi segítségével a rosszindulatú hackerek olyan digitális képeket hozhatnak létre, melyek révén titokban átvehetik egyes Windows NT, Windows 2000, illetve Windows XP operációs rendszert futtató számítógépek irányítását."
    ...titokban. Mint az katonai pucsoknál :D
    Hát bazdmeg... de legalább kijavították a réseket.

    Pheel: mivel nincs teljes belátásunk pontosan a win hibákat a MS illetve cracker-hacker mikor fedezi fel(...);nem hiszem hogy ezt józanul emgtudnánk itélni.
    Tuti hogy volt ilyen. Sokszor pont valakik felfedezik, felrakják a ntre, írnak virust, aztán reagál az MS.
  • Pheel #19
    Ha én állítanám, hogy Linuxos hibára nincs patch és kihasználták, akkor joggal várná el bárki, hogy mutassak róla valamit, ne csak a levegőbe beszéljek. A debian.org-osról van. Kell? :-P