Gege

Unixos rendszerek Y2K hibája

A világon több tízezer számítógép válik használhatatlanná néhány hét múlva amiatt a meglehetősen homályos dátumhiba miatt, amelyre a fejlesztők rohammunkával készítik a javítást. A hiba bizonyára sokak számára ismerős.

A tervezők és mérnökök számára termékéletciklus-kezelő alkalmazásokat fejlesztő PTC szoftvergyártó szerint ez a hiba meglehetősen emlékeztet a 2000-es év hibájára (Y2K). Itt olyan hibára keresik a megoldást, amely január 10 után működésképtelenné teszi a legtöbb terméket.

A hibát a múlt héten fedezték fel, és a PTC mérnökei azóta éjt nappallá téve készítik és tesztelik a patcheket, mondta Joe Gavaghan, a PTC szóvivője. A vállalat legelterjedtebb termékeire pénteken kiadtak két javítófoltot, a többi alkalmazásra most készül a javítás.

A hiba egyik oka a programok dátumbejegyzések kezelési módja, mondta Gavaghan. A dátum felismeréséhez a PTC programozóinak végtelen nagyra kellett állítani a dátum értékét, melyet 1970, azaz a Unix operációs rendszer kifejlesztése óta 2 milliárd másodpercre állítanak. 1970 egyébként nagyon sok unixos alkalmazás nulla éve is.

A Unix is nagyon hasonló módon kezeli a dátumot: a fejlesztők végtelen nagy értékként a 4 milliárd másodpercet választották, és ez a legnagyobb szám, melyet 32 bites operációs rendszer le tud kezelni. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a legtöbb unixos program 2038-ig lesz működőképes. "A hiba gyökerei a Pro/Engineer termékünk 20-as verziójáig, azaz 1997-ig nyúlnak vissza, és az újabb verziókban, valamint a termékek telepítéséhez használt szoftverekben is bennemaradt" - mondta Gavaghan.

A PTC ügyfeleinek nagy része pozitívumként értékelte, hogy a társaság azonnal és ködösítés nélkül értesítette őket, többen azonban nemtetszésüket fejezték ki a bejelentés időzítése miatt, mert a munkahelyeken tesztelni és telepíteni kell a javításokat, ez pedig tönkreteszi a karácsony utáni pihenést.

Gavaghan elmondása szerint a javítások a végtelen értékét 4 milliárd másodpercre módosítják, és ezáltal néhány évtizeddel meghosszabbítják a PTC termékeinek élettartamát. A későbbi verziók már dátumfüggetlenek lesznek, tette hozzá Gavaghan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #15
    ez megint elég zavaros .. mi az hogy a végtelen 2 milliárd meg 4 milliárd.. a végtelen az végtelen :|
  • Gabest #12
    Ki tudja, lehet hogy a legutóbbi lottónyertes is csak 1 milliárdot kapott, mert túlcsordult a 32 bit... :)
  • Cat #10
    azért valahol nevetséges, hogy pár éve minden média tele volt a dátumprobléma miatti gondokkal, és egy ilyen még ma is előfordulhat, ráadásul csak pár héttel a bekövetkezte előtt veszik észre...