SG.hu

Az Axelero bevezette a Sun Java Enterprise System szoftverét

A Sun Microsystems 2003 szeptemberében mutatta be új szoftverkoncepcióját, a Sun Java Systemet, és ennek részeként a Java Enterprise System infrastruktúra-szoftverrendszert, amely a piacon elérhető más vállalati alkalmazásokhoz képest újszerű, a vállalatok igényeihez minden eddiginél jobban igazodó, forradalmian egyszerű licenceléssel érhető el.

Az évente fizetendő szoftverbérlet ára dolgozónként 100 dollár, míg a 100 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató cégek számára ingyenes. Az informatikai beruházások értékének csökkentése a hazai piacon is egyre erősödő igény, így nem véletlen, hogy még 2003-ban Magyarország piacvezető internetvállalata, az Axelero Internet is a Java Enterprise System bevezetése mellett döntött. A Sun új szoftvermodellje újszerűsége, egyszerűsége és kiszámíthatósága miatt az eddigi sikeres bevezetésre alapozva, hosszú távon is jelentős piaci sikerre számíthat.

Az Axelero Internet nem sokkal a Java Enterprise System tavaly őszi megjelenését követően figyelt fel a Sun új szoftverrendszerére, és röviddel ezután döntés született annak bevezetéséről. A megoldás mellett komoly érvek szóltak, így az is, hogy a több száz főt foglalkoztató Axelero Internet 2004 elejétől a teljes Sun szoftverportfoliót 80%-kal alacsonyabb költséggel vezethette be, mint a szoftverlicencekért (Web Server, Directory Server, Application Server) korábban egyedi konstrukcióban fizetett összeg volt. A választás mellett szólt az a lehetőség is, hogy a Java Enterprise System még nem alkalmazott elemeit - az Identity Servert és a Portal Servert - a későbbiekben ingyenesen vezetheti majd be a vállalat. A könnyebben és hatékonyabban bővíthető (skálázható) rendszer a felhasználók számára is előnyökkel jár, mert gyorsabb és megbízhatóbb internetes szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

Az Axelero Internet a Sun Java System Directory Servert a dial-up, ADSL és Kábelnet internetszolgáltatások és az előfizetői levelezés műszaki háttereként, a webtárhely és honlap szolgáltatásoknál, valamint új - például a Freemail-hez kapcsolódó fejlesztések - során használja. Szintén fontos megemlíteni az "origo" portál teljes webes kiszolgálását, az Axelero Klub előfizetői portál, valamint a Tango számlázási rendszer támogatását.

Az Axelero Internet szerint a Sun Java Enterprise System-nek nem csak hogy létjogosultsága van a hazai piacon, hanem költséghatékonysága, méretezhetősége és tervezhetősége miatt nagy riválisa lehet a piacon elterjedt termékeknek.

A Sun Microsystems "Network Computing 03" harmadik negyedéves termékbejelentéseinek keretében mutatta be a Sun Java System névre keresztelt rendszerét, amely gyökeresen új szemléletet hozott a költségek és a kockázat csökkentése terén a hálózati informatika szoftvereinek világában. A Sun Java System részeként a Sun hat új, nyílt, alacsony költségű és biztonságos szoftverrendszerbe tömörítette teljes szoftverkínálatát, amelyben minden rendszer áttörést jelent az ár, a biztonság és az interoperabilitás szempontjából. A hat új, teljesen integrált rendszer platformot jelent a szerver, az asztali, a fejlesztői, az operátori, valamint hamarosan a mobil és a JAVA kártyás rendszerek számára.

A hat új rendszer egyike - az Axelerónál múlt év végén bevezetett - Java Enterprise System, amely a Sun vállalati infrastruktúra szoftvereinek konszolidált rendszerét jelenti. Az alacsony költségű informatikai megoldás a Java Enterprise System esetében is igaz: a szoftvert a Sun alkalmazottanként csupán 100 dollárért kínálja, amely nem csak a szoftverlicenc, hanem a terméktámogatás, az üzemeltetés, az oktatás és a konzultáció díját is tartalmazza.

A Sun weboldalán megtalálható "Total Cost of Acquisition Calculator" segítségével az érdeklődők könnyen kiszámíthatják, milyen költségmegtakarítást jelentene számukra a szoftvercsomag. A cég dolgozóinak, üzleti partnereinek és ügyfeleinek száma, illetve az igényelt szolgáltatások megadása után a program automatikusan kiszámolja, mennyibe kerülne a cégnek a Java Enterprise System használata, és ezt az adatot összeveti a konkurens termékek használatának költségével. Ez például egy fiktív, 100 000 ügyfelet kiszolgáló, 100 üzleti partnerrel rendelkező, 200 dolgozót foglalkoztató vállalat számára azt jelenti, hogy három éves periódust tekintve 60 000 dollárért használhatja a Sun szoftvercsomagját, míg ugyanez konkurens gyártók termékeinél akár 3 millió dollárba is kerülhet. A költségcsökkentés másik jelentős eleme az egyszerűsödő adminisztrációból fakad, hiszen a megszokott bonyolult licencelési folyamattal szemben egyszerűen a 100 dollár/alkalmazott/év képlettel történik az éves díj kiszámítása.

A Sun a 100 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégek számára ingyenesen nyújtja a szoftvercsomagot, így csupán a karbantartásért kell fizetniük. A szoftver alkalmazását tovább egyszerűsítik a teljes Java Systemre jellemező, rendszeres időközönként - negyedévente - megjelenő frissítések, amelyeknek köszönhetően egymással előre összehangolt és tesztelt elemeket vezethetnek be a cégek. Ezekkel a frissítésekkel egyszerűbbé és kiszámíthatóvá válik a szoftverek verziókövetésének és összehangolásának összetett, és sokszor nem kevés problémával járó folyamata is.

A Sun megoldásának az ár mellett az egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy nem fenyegetik a más gyártók termékeire kiélezett biztonsági támadások, és a nyílt java platformnak köszönhetően szabadon illeszthetők össze más informatikai rendszerekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!