SG.hu

A Microsoft bemutatta az első hálózatos koncepcióautót

A 2004-es Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Vásáron a Microsoft bejelentette első hálózatos koncepcióautóit: egy Hummer H2, egy Cadillac CTS és egy BMW X5 modellt.

A koncepcióautókon keresztül látható, hogy a vezetők és az utasok számára igénybe vehető legújabb alkalmazások, szolgáltatások és technológiák segítségével hogyan képzeli el a Microsoft a "hálózatos autót".

A Microsoft hálózatos koncepcióautóiban működő technológia túlmutat a mai korlátozott, és gyakran nem biztonságos autós információelérési módszereken, ideértve például a hagyományos térképeket, a mobiltelefonokat a személyi digitális asszisztenseket (PDA-kat), valamint az olajszintre és a motor állapotára vonatkozó becsléseket. A jelenleg bemutatott járművek olyan hasznos információkkal látják el a vezetőket, melyekkel egyszerűbben juthatnak el egyik helyről a másikra. A Microsoft Windows Automotive technológiát használó hálózatos koncepcióautóinak főbb jellemzői a következők:


Peter Wengert, a Microsoft Automotive üzleti egységének marketingmenedzsere beül a Microsoft hálózatos koncepcióautójába

  • Korszerű beszédfelismerési technológia. A Microsoft hatékony beszédfelismerési technológiája révén a vezető úgy juthat személyre szabott közlekedési információkhoz, kezdeményezhet telefonhívást, kérhet útvonaltervet vagy játszhat le zenét, hogy nem kell a szemét levennie az útról.

  • A PDA és a mobiltelefon integrálása. A Bluetooth technológia vezeték nélkül csatlakoztatja a vezető Bluetooth-kompatibilis mobiltelefonját és PDA készülékét a jármű elektronikai rendszeréhez, így beszéddel vezérelve lehet hívást kezdeményezni és fogadni, a találkozókra szóló emlékeztetőket meghallgatni, valamint a fontos adatokat elérni az autó audiorendszerén keresztül.

  • Webszolgáltatások. A személyre szabott, hanggal vezérelhető MSN Autos szolgáltatás segítségével a vezető elkerülheti a közlekedési dugókat, lekérheti a legfrissebb főcímeket, és megkeresheti a legolcsóbb és legközelebbi benzinkutat.

  • Testreszabott navigálás. A hálózatos koncepcióautó hanggal vezérelhető navigációs rendszerével nem fordulhat elő, hogy rossz utcába kanyarodik be. A globális helymeghatározó rendszer (GPS) és a MapPoint® technológia segítségével megkereshetők a kívánt pontok, lekérhető az oda vezető pontos útvonalterv.

  • Kéz nélkül használható telefon. Mostantól a vezetőnek nem kell levenni szemét az útról ahhoz, hogy hívást kezdeményezzen. Nem fogja a figyelmet elterelni a szám kézi tárcsázása, mivel a beszélgetés kéz nélkül vezérelhető.

  • Távoli diagnosztika. A vezető értesítést kap az autó közelgő problémáiról és szervizeiről, így javítható az autó teljesítménye és megnövelhető az élettartama.


    Az autó gombokkal működtethető, a Windows Automotive technológiát használó kezelőszerve aktiválja a hangfelismerő rendszert, mellyel személyre szabott közlekedési hírek és útvonaltervek kaphatók, és kéz nélkül lehet telefonálni

    "A Windows Automotive platform teljesítménye, rugalmassága és megbízhatósága révén az autógyártók már ma beépíthetik az autókba ezeket a szolgáltatásokat" - mondta Brass. "Ezek a hálózatos koncepcióautók bizonyságát adják annak, hogy a vezetők és az utasok út közben is biztonságosan kommunikálhatnak, hozzájuthatnak a friss információkhoz és kedvükre szórakozhatnak."

    Az emberek egyre jobban hozzászoknak a digitális életvitelhez, de gondban vannak, ha éppen a volán mögött ülnek. A felmérések szerint egyre többen használnak mobiltelefont és PDA-t autóban, ami azt jelzi, hogy nagy igény mutatkozik a külvilággal való kapcsolattartásra. A legutóbbi felmérésekben közölt becslések szerint az amerikaiak hetente több mint 500 millió órát töltenek autójukban a lakóhely és a munkahely közti utazással, és a mobiltelefon-használók 73 százaléka beszél a telefonján vezetés közben. A "hálózatos autó" technológiával a Microsoft nagyobb sebességi fokozatba kapcsol, és biztonságosabb alternatívát nyújt az információk út közbeni elérésére.

    "Célunk, hogy út közben biztonságosabban lehessen elérni az információkat és a szolgáltatásokat. Ehhez megbízható, megfizethető, szabványokra épülő megoldásokat kínálunk az autóipar számára" - mondta Brass.

    A Microsoft számos autógyártóval karöltve dolgozik azon, hogy a "hálózatos autó" technológia bekerüljön az új modellekbe. Az utóbbi időben újabb gyártókkal bővült a Windows Automotive technológiát alkalmazó vállalatok köre. A Microsoft technológiái megtalálhatók a következő 12 gyártó 23 előre beszerelt és utólag megvásárolható eszközében: BMW, Citroën, Clarion Co. Ltd., DaimlerChrysler, Fiat, Subaru, Honda, Hyundai, Mitsubishi, NexTech, Toyota, Volvo.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • papabear #5
      ...és akkor egy gonosz hacker átvette az irányítást az autóm felett. Értse meg biztos úr, azért hajtottam át a piroson 160-al!
      :o)
    • Punker #1
      aszem a tömegbalesetek és dugók száma nőni fog ha ezt bevezetik......