Spencer

A világ legkisebb x86-os integrált platformja a VIA-tól

A VIA Technologies a németországi CeBIT szakkiállításon bejelentette a VIA EPIA N-Series Nano-ITX Mainboard nevezetű újdonságát, mely a gyártó állítása szerint jelen pillanatban a világ legkisebb méretű integrált x86-os platformja.

A VIA EPIA N-Series Nano-ITX szerves részét képezi többek közt egy hűtőventillátort nélkülöző, 1 GHz-es frekvencián üzemelő VIA Eden-N processzor, valamint egy VIA CN400 típusjelzésű alaplapi chipkészlet. Az ultra-kompakt kialakítású, mindössze 12 x 12 centiméteres méretekkel rendelkező, ennek ellenére szolgáltatásokban roppant gazdag újdonság révén a VIA szerint akár már egy irodai telefon által elfoglalt helyen is elhelyezhető egy-egy személyi számítógép.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyításhoz

A VIA EPIA N-Series Nano-ITX platform egyik legfontosabb eleme a VIA Eden-N mikroprocesszor, mely elsősorban 1 GHz-es órajeléről, nanoBGA tokozásáról, illetve 15x15 milliméteres méretéről ismerszik meg. A PowerSaver 3.0 technológiának köszönhetően a különleges processzor 533 MHz-es frekvencia mellett mindössze 2,5 W-ot fogyaszt, és hűtőventillátor alkalmazása nélkül is teljesen stabilan működik 1 GHz-es frekvencián. A VIA Eden-N processzor kapcsán ezenkívül említésre méltó a nagy teljesítményű RNG (Random Number Generator) és ACE (Advanced Cryptography Engine) technológia, melyek révén az Egyesült Államok kormányzata által elfogadott AES (Advanced Encryption Standard) szabvány szerint az 1 GHz-es chip 12,5 Gbit/s-os kriptográfiai teljesítményre képes.

A VIA CN400-as chipset kapcsán kiemelten fontos szerephez jut az S3 Graphics féle UniChrome Pro IGP grafikusmag, illetve a DDR266/333/400-as SDRAM memóriákkal való kompatibilitás. Az Ultra V-Link interfész technológiának köszönhetően a chipset részegységei között 1 GB/s-os adatátviteli sebesség biztosítható. A VIA EPIA N-Series Nano-ITX platform Serial ATA és Paralell ATA-133 kontrollerrel egyaránt fel van vértezve, ezenkívül pedig egy USB 2.0 kontroller, egy LAN vezérlő, valamint egy RAID kontroller is a platform részét képezi. A számos audió csatlakozóval, illetve Mini-PCI slottal rendelkező VIA újdonság várhatóan a második negyedévben jelenik majd meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #18
    hát ez naggyon komoly!!! marha nagy! teccik
  • arty #14
    semeddig sem kell várnod: ez plusz egy ide->CompactFlash atalakito es keszvagy ...
  • sniper #12
    Nem hiszem hogy hatalmas tapja lenne, volt szerencsem 1 mikor-ITX-es gephez, annak is kb notebook tapja volt. A cd is notebook cd meretu, a vinyo is 2.5"-es, tok kis helyen elfer az egesz. Raadasul olyan a kialakitasa, hogy asztal aljara is fel lehet csavarozni. Legjobb irodai gep.
  • Benedekco #9
    lehet benne igazság, de megoldható negyed akkorában(normál géphez képest) az egész gép... különben is ha itt tartunk akkor én már csinálnék/csináltatnék 1 spéci számítógép házat...
    monitor tft(nem valami nagy), egér(ugye ez pici), vannak kis méretű bill-ek fillérekért

  • Benedekco #6
    ez marha nagy! óriási!
    nekem kell 1 ilyen!
  • Benedekco #5
    okos vagy!
    igazad van, semmire nem lehet használni pl ezekre sem:
    internet server; file server; irodai gép(ez a legfontosabb); boltokba, üzletekbe, ezeknek a nagykereibe; otthonra DVD lejátszó helyett és még netezni is tudsz rajta!!!
    ja és marha nagy baromság télleg! mert az pl jobb hogy üres járatban a melóhelyemen (ahol van 8 gép) csak a procik össz fogyasztása(üresjáratban, és színte egész nap üresen m1) több mint 300W....
    ezzel meg lenne össz-vissz 17.5W (csak a procik fogyasztása, a többiről még nem is beszéltünk)
    uhhogy télleg értelmetlen igazad van, ja és ha lenne pénzem és lehetőségem akkor a faterom gépét is lecserélném 1 ilyenre, ja és 1 ilyennel a tesóm is netezhetne...
    még valami: sok kis irodába marha fontos a méret
  • NEXUS6 #4
    Kúúúl!

    Hát nekem asszem elég lenne;) Utálom ha bekapcsolok egy elvileg elektronikai berendezést, erre mintha egy traktor indulna be, a hűtő ventillátor, meg a cd miatt. Egy jó kis csendes winyóval el tudnám képzelni az asztalomon. Kb ez az a mérnőki kultúráltság, ami azért a XXI szd elején kéne hogy uralkodjon.
  • shim #3
    nem is power usereknek készült, hanem az extrém alakoknak, de el tudom képzelni, hogy a titkárnőnek tetszik, vagy csak netezésre akarsz egy gépet, kevés a hely, stb
  • Reggel #1
    Ez nagyon tetszik. Szívesen kipróbálnám. Nem is kellene nagyobb, főleg ha filmet is lehetne nézni rajta, meg mondjuk a CS is elfutna rajta akkor meg főleg.