Rónai György

CeBIT: rengeteg újdonság a Toshibától

Az elektronikai óriás sem marad ki a CeBIT felhajtásából, ennek megfelelően több futurisztikus terméket is bemutatott az e-könyvtől a mobil médialejátszón keresztül a biztonsági LCD panelig. A futurisztikus termékekben már az OLED kijelző, és az üzemanyagcellás energiaellátás is jelen van.

Az első bemutatott termék egy úgynevezett "SD-BOOK", ami lényegében egy elektronikus könyv. Az eszköz két álló, 7,7 inches nagyfelbontású LCD kijelzőből áll, és az SD kártya DRM (Digital Rights Management) szolgáltatásával ideális lesz elektronikus tartalmak, képregények, és könyvek megjelenítésére.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
SD Book - klikk a képre a nagyításhoz

A következő egy mobil megjelenítő, amelyben 3,5 inches LCD kijelző, és 20 GB kapacitású 1,8 inches merevlemez van. A tenyérgép méretű eszköz másodpercenként 15 képkockával 80 órányi QVGA felbontású, vagy 30 képkockával 40 órányi videót képes tárolni. A kiegészítő 1 megapixeles kamera mozgó és állóképeket is tud rögzíteni, a hangszórók révén pedig mindenfajta anyagot vissza tud játszani.

Klikk ide! Klikk ide!
Toshiba Mobile Viewer - klikk a képre a nagyításhoz

A harmadik eszköz az SD Card Viewer. Az ugyancsak média megjelenítő eszközben 3,45 inches OLED (Organic Light Emission Diode) kijelző van, amely QVGA felbontásban igen magas képfrissítési sebességre képes. Az eszközt különösen kis méretű SD kártya olvasónak és grafikus megjelenítőnek szánják, ami képeket és videókat tud visszajátszani. Az alacsony fogyasztású OLED technológiát egyébként a Toshiba az új hordozható tévéibe is integrálni fogja.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
SD Card Viewer - klikk a képre a nagyításhoz

A kijelzők területén a Toshiba egy olyan kijelzőt is bemutatott, amelynél a 3D-s hatás eléréséhez nem kell semmilyen szemüveg, ráadásul mindkét oldalról 14 fokban is látható a képe. A prototípus egy 300x400-as felbontásban működő 15,4 inches képernyő, ami videóanyagokat is meg tud jeleníteni. A Toshiba a potenciális felhasználási területei közé sorolja a reklámokat és a lövöldözős játékgépeket is.

Klikk ide! Klikk ide!
3D Display - klikk a képre a nagyításhoz

A következő kijelző a biztonságra koncentrál, így a látószög szélesítése helyett ez pont a szűkítését irányozza elő. A cégnek sikerült úgy elrendeznie egy LCD kristályait, hogy ha azt oldalról nézi valaki, akkor egy kusza mintát lát csak a képen, tehát csak az látja a képernyő valós tartalmát, aki közvetlenül szemből nézi. Ezzel kivédhető bizonyos nyilvános eszközök azon biztonsági problémája, hogy valaki kifigyelje, mit csinálunk a képernyőn. A technológia ki és bekapcsolható, és 2004 végéig bankjegykiadó automatákba, telefonokba, tenyérgépekbe és laptopokba is be akarják építeni.

Klikk ide! Klikk ide!
Screen Viewing Angle Control System - klikk a képre a nagyításhoz

A következő fejlesztés a laptopok üzemanyagcellás változatait érinti. A bemutatón egy metanol üzemanyagcella hajtotta a Toshiba egyik sub-notebookját, nem kevesebb, mint ötszörös élettartamot ígérve a hagyományos lítium-ion akkumulátorokkal szemben. A Toshiba a metanol koncentráció növelésével egy kisebb méretű üzemanyagcellát fejlesztett ki, ami így tizedakkora mint a hagyományos akkumulátorok.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Üzemanyagcellás Toshiba notebook - klikk a képre a nagyításhoz

Végül, de nem utolsósorban bemutatták az immár hivatalosan is Guinness-rekorder 0,85 inches merevlemezüket is, amely 2-4GB tárolókapacitással kecsegtet. Az eszközt mobiltelefonokba, és más, korlátozott méretű eszközökbe szánják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • papabear #6
    Csak majdnem, ugyanis akkor már OLED lapok lesznek, keret és vastagság nélkül. (Ez a mostani LCD-s azért így elég ormótlan..)
  • Cat #5
    ez az sdbook nagyon teccik, sztm 10 év mulva ilyeneket fogunk olvasni az ágyban fekve
  • awender #2
    Elképesztő.