Spencer

Árat emel a TSMC és a UMC - drágább ATI és Nvidia termékek?

A világ két legnagyobb szerződéses chipgyártó cége különböző források szerint a jövő hónapban áremelést fog bejelenteni, ami vélhetően komolyan érinti a két vállalat legfontosabb partnereit, többek közt az ATI Technologies-t, a Broadcomot, az Nvidia Corporationt, a Texas Instruments-t, illetve a Xilinxet.

Tajvani lapértesülések szerint a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) és a UMC (United Microelectronics Corporation) a második negyedév elején a 0,25 mikronos, a 0,18 mikronos és néhány 0,15 mikronos gyártási technológia segítségével készülő termék árát kívánja megemelni. A két vállalat legutóbb 2003 végén emelte árait.

A TSMC és a UMC hivatalos formában egyelőre nem jelentette be az áremelkedést, így jelenleg még az áremelkedés pontos mértéke sem ismeretes, mindenesetre független szakértők úgy vélekednek, hogy maximum 10 százalékos drágulásra lehet számítani. Jól értesült források szerint a TSMC azt szeretné elérni, hogy 0,18 mikronos csíkszélességű szilíciumszeletei átlagos eladási ára 1000 dollárra emelkedjen, a UMC pedig ugyanezen szeletek esetében 800-850 dollárra szeretné növelni az átlagos eladási árat. A két vállalat könnyedén megteheti, hogy árat emel, ugyanis mostanság világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a különböző chipgyártási tevékenységek iránt. A szingapúri székhelyű Chartered Semiconductor a TSMC-hez és a UMC-hez hasonlóan egyébként ugyancsak áremelésre készül, melynek mértéke várhatóan 4-8 százalékos lesz.

A TSMC, illetve a UMC 0,25 mikronos, 0,18 mikronos, illetve 0,15 mikronos gyártási technológiával készül az ATI Technologies, a Broadcom, az Nvidia Corporation, a Texas Instrument és a Xilinx belépőszintű, illetve középkategóriás termékeinek túlnyomó többsége. Habár az ATI Technologies és az Nvidia Corporation régóta hangoztatja, hogy teljes mértékben át kíván térni a 0,13 mikronos gyártási technológiák használatára, a két mamutcég termékeinek többsége mind a mai napig 0,15 mikronos csíkszélességgel rendelkezik. A TSMC és a UMC áremelésének hatásai egyébként várhatóan valamikor a második-harmadik negyedévben csapódnak majd le az említett cégeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vice #7
    Neked is??? :D:D:D:D
  • a_n_d_r_e_w #5
    Nem kell félni, én legalábbis nem teszem :)
    Most már tényleg itt az ideje átállni az új grafikus chippeknél minimum a 0.13 mikronra
  • Cobra. #4
    annál kevesebbet, mert nem az összes alkatrész ára nő, csak az összeszerelés költsége
  • Torry #3
    Jajj dejo!...
  • SoDI--- #2
    Max. 10%.
    Egy 9800XT-nél is csak kicsivel több, mint egy tizest jelent... Nem ügy.
  • Csudri #1
    Még ennél is drágább cuccok? pffff