Spencer

Itt a legújabb Sober féreg variáns, a Sober.D

Az antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó cégek felhívják a felhasználók figyelmét arra, hogy a Sober e-mail féreg legújabb variánsa Microsoft szoftverfrissítésnek álcázva magát a hét elején villámgyorsan terjedésnek indult.

Szakértők szerint manapság korántsem szokatlan, hogy egy számítógépes kártevőt alkotója Microsoft szoftverfrissítésnek álcáz, konkrét példát tekintve ilyen volt többek közt a közelmúltban felbukkant Swen, illetve Gruel féreg is. A vírusok készítői azért szeretik ily módon álruhába öltöztetni kártevőiket, mert azok így könnyebben képesek félrevezetni a mit sem sejtő felhasználókat, akik lényegében egymás után szépen sorban mind megfertőzödnek.

Válaszképp a Microsoft nemrégiben hivatalos nyilatkozatban közölte, hogy szoftver frissítéseit sohasem terjeszti elektronikus levelek segítségével, tehát a felhasználók jobban teszik, ha a látszólag a Microsofttól érkezett frissítéseket meg sem nyitják, ellenkező esetben ugyanis jó eséllyel azonnal megfertőződnek. A redmondi szoftvercég egyébként kiadott egy kis útmutatót, mely segítséget nyújt az eredeti és nem eredeti Microsoft levelek egymástól való megkülönböztetésében.

A vírusirtók, illetve egyéb számítógépes biztonsági megoldások fejlesztésével foglalkozó cégek gyorsan reagáltak a legújabb Sober variáns megjelenésére, így jelen pillanatban lényegében már az összes vállalat vírus adatbázisában fellelhető a Sober.D. A felhasználókat mindegyik cég arra kéri, hogy óvatosan bánjanak a gyanús elektronikus levelekkel, illetve gondoskodjanak arról, hogy mindig a legfrissebb antivírus szoftver fusson a gépükön.

Az első Sober féreg tavaly októberben tűnt fel a színen. A finn székhelyű F-Secure munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a legfrissebb variáns, a Sober.D egy a MyDoom vírus Windows-t futtató számítógépekről történő eltávolítására hivatott szoftver patch-nek álcázza magát. Elődjeihez hasonlóan a Sober.D is végignézi a megfertőzött rendszerek címlistáját, majd pedig elpostázza magát az abban talált elektronikus levélcímek mindegyikére. A Sober.D arról ismerhető fel, hogy az őt hordozó e-mail tárgysorában a "Microsoft Alert: Please Read!", vagy a "Microsoft Alert: Bitte Lesen!" szöveg található, csatolmányként pedig .exe, vagy .zip fájl található ezen levelekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!