Berta Sándor

Mydoom B - beépített elnézéskérés

A programok forráskódjai időnként érdekes üzeneteket hordoznak. Így van ez a Mydoom B esetében is.

Néhány szoftver forráskódjában és fájljában időnként érdekes sorok bukkannak fel. Így volt ez korábban például az nVidia vagy az ATI videokártyáinak meghajtóprogramjainak esetében is, amikor egy-egy termék neve először ezekben a driverekben merült fel. Innen lehetett következtetni arra, hogy új videokártya közeleg.

Nem mindennapi üzenetet találtak a Network Associates biztonságtechnikai cég munkatársai és kutatói a Mydoom, azon belül is a B-változat forráskódjában. Az "Andy" nevű szerző, aki minden bizonnyal a vírus készítője, a következő szöveget helyezte el a kódban: "Sorry, I'm just doing my job", ami annyit jelent: "Sajnálom, csak a munkámat végeztem".

A kutatók szerint ez a mondat gyakorlatilag a beismerését jelenti annak, hogy az Andy nevű, jelenleg még ismeretlen "szerző" a vírust egy spam küldő cég megbízásából készítette el és küldte szét szerte a világba. Ráadásul a mondat arra is utal, hogy a vírust készítő nagyon is tisztában volt azzal, hogy mekkora károkat fog okozni. Az persze már nem csak rajta múlt, hogy a Mydoom B célpontjául szolgáló Microsoftot mégsem érte óriási kár.

Kérdés persze, hogy ha elfogják a Mydoom B megalkotóját, ezt a szöveget vajon a bíróság beismerő vallomásnak, illetve megbánásnak veszi majd?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #44
    "Az tény hogy a vírusok írásához kell nem is csekély programozói tudás"

    Javítanálak: a KOMOLY vírusok írásához kell programozói tudás. Ez a MyDoom egy vicc, vmi kis script-kiddie műve.
  • mir #39
    röviden: ja!
  • CAD #38
    Kis tulzassal sincs igazad... pff.

    MyDoomokhoz hozzaszolva, ha nem is lovetnem fejbe a kedves fiatalamebereket akik keszitettek, nem hiszem, hogy ezt a beismeresnek vagy enyhito korulmenynek kellene tekinteni... nem kenyszerbol csinalta, en inkabb meg sulyosbito korulmenykent latom, hisz tudataba volt annak, hogy a virus mit okozhat es okoz. Velemenyem szerint a leheto legszigorubban kell az ilyen emberekkel banni, mert ok nem robin hoodok, hanem utolso patkanyok, meg ha ertenek is hozza... hisz van tudasuk ez teny, de ezt rosz celra forditjak, ez pedig nagyon veszeles am.
  • mrzool #37
    "mit tehet a géppel?"

    A legrosszabbak közé tartozik, ugyanis feltelepít egy backdoor komponenst is, ezáltal tárva-nyitva lesznek a fertőzött rendszerek a hackerek és/vagy víruskészítők számára.
  • a_n_d_r_e_w #36
    Hazavágja az internetet, megakadályozhatja a felcsatlakozást, hülye leveleket küldözget.
    ennyi, nem egy romboló típusú, én úgy tudom
  • Ben C #35
    ja.
    Meg akik regisztráltak, de ha valami nem tetszik nekik, gyorsan kijelentkeznek, és fura neveken bunkóságokat írnak.
  • a_n_d_r_e_w #33
    OFF
    Nekem nincs bajom az unregekkel, csak azokkal, akik azért félnek regisztrálni magukat, mert akkor abban a pillanatban kizárnák őket, így viszont olyan köcsögök lehetnek, amilyenek csak akarnak

    Ezt nem az itt lévőkre értettem!!!!

    ON
  • Ben C #31
    részemról is.
  • Alien_AM #29
    "Nem mered felvállalni magad"

    /me röhög
  • Ben C #28
    Te elolvastad egyáltalán, mér toltam le Harmeet?
    "...nem a Te véleményeden van, akkor már rögtön szidni kell?"
    Pont ezért szóltam be neki.
    és én szerintem nem szidtam senkit, amíg nem kaptam a "nagy patkány" jelzőt.Annyit mondtam harmeenak,(csak télleg rosszul fejeztem ki magam, és nem gondoltam át) hogy normálisabban is ki lehet fejezni magát.