Spencer

Új esztendő - új férgek és vírusok

Az antivírus megoldások fejlesztésével foglalkozó cégek egy karácsonyi témájú, elektronikus levelezés útján terjedő számítógépes féregre, valamint egy a népszerű azonnali üzenetküldő szolgáltatás (Instant Messaging), az MSN Messengeren fertőző vírusra hívják fel a felhasználók figyelmét.

A Panda Software munkatársainak közlése szerint amennyiben az utóbbi, Jitux.A névre keresztelt vírus egyszer elindul, befészkeli magát a számítógép memóriájába és az MSN Messenger segítségével ötpercenként üzeneteket küld a szolgáltatás használóinak. A Jitux.A ily módon próbálja meg rávenni a felhasználókat arra, hogy töltsék le a vírus kódját, konkrétan a jituxramon.exe nevezetű fájlt.

A Panda Software szerint a Jitux.A az új esztendő első napjaiban rohamos terjedésnek indult, főleg Portugáliában, Spanyolországban és Mexikóban. A vírus a Windows 2000, Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows Server 2003 és Windows XP operációs rendszerrel ellátott számítógépekre jelent veszélyt, de a Panda Software, a Symantec és a McAfee vírusirtó szoftverek legfrissebb verziói minden további nélkül képesek a Jitux.A eltávolítására.

Szakértők szerint a Jitux.A-nál sokkal nagyobb veszélyt jelent a PE_QUIS.A, illetve W32.HLLP.Belzy@mm névre hallgató számítógépes féreg, melynek felbukkanását az elmúlt napokban az összes nagyobb antivírus cég regisztrálta. A Quis féreg a már jól ismert módon, elektronikus levelezés révén terjed. Támadásától a Windows 95, Windows 98, illetve Windows Me operációs rendszereket, illetve Outlook levelezőszoftvert használó felhasználóknak kell tartaniuk. A féreg megfertőz minden olyan .exe kiterjesztésű állományt, mely a merevlemez My Documents, illetve Mirc könyvtárában található és az .rtx kiterjesztéssel rendelkező csengőhang fájlokat felülírja a Jingle Bells című dallal.

A Quis "Merry Chistmas!", vagyis "Boldog Karácsonyt!" tárgyú elektronikus levélben érkezik meg a mit sem sejtő felhasználók számítógépére, magában a levél törzsében pedig az olvasható, hogy a csatolmányban egy szép kis karácsonyi képernyő pihentető (xmas.scr) található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #1
    hülye aki megnyitja.. :)