Spencer

Elfogadták az újraírható HD-DVD szabványt

A DVD-Forumot alkotó vállalatok áldásukat adták egy olyan újgenerációs újraírható optikai lemezre, mely méreteit tekintve megegyezik a jelenleg forgalomban lévő DVD diszkekkel, viszont négyszer több adat tárolható el rajta.

Az újraírható HD-DVD (High Definition, High Density-DVD) formátumot a DVD-Forum e héten megrendezett tokiói ülésén fogadták el - adta hírül a konzorcium egyik alapítócégének a munkatársa. Az új szabvány egy olyan, 4,7 colos átmérőjű újraírható optikai adattároló lemezt ír le, mely egyoldalas formátumban 20 GB-os kapacitással bír, szemben a jelenlegi DVD lemezek 4,7 GB-os kapacitásával. Ismeretes, hogy a HD-DVD technológiát a japán Toshiba és NEC cégek laboratóriumaiban fejlesztik, illetve, hogy a 15 GB adat tárolására képes, csak olvasható HD-DVD lemezek szabványát a tavalyi esztendő végén fogadta el a DVD-Forum.

Klikk ide! Klikk ide!
HD-DVD lemezek

Az elmúlt időkben előbb a CD, majd pedig a DVD technológia kapcsán kellett hozzászoknunk ahhoz, hogy ahány ház, annyi szokás, vagyis, hogy a piacon rengeteg egymással konkuráló optikai adattároló megoldás van jelen. Nem lesz ez másképp a legújabb generációs eszközök esetében sem. Jelen pillanatban a Blu-ray Disc tudhatja magáénak a legnagyobb támogatást, ugyanis ezen kéklézeres technológia mögött az elmúlt időkben nem kevesebb mint tizenkét nagyvállalat sorakozott fel. A Blu-ray Disc-et elsősorban nagyfelbontású, kiváló minőségű videóanyag tárolására fejlesztették ki, azonban az olyan gyártóknak hála, mint amilyen például a Hewlett-Packard, illetve a Dell, biztosak lehetünk abban, hogy rövid időn belül a számítástechnikában is elterjed ez az új formátum.

Hogy ne legyen túl egyszerű a helyzet, a Blu-ray Disc egyik fő támogatója, a Sony kifejlesztett egy másik formátumot is, név szerint a Professional Discet, mely kiváló minőségű videofelvételek, illetve nagy mennyiségű adat tárolására egyaránt alkalmas. Ezzel párhuzamosan egy Egyesült Királyságbeli vállalat, a Plasmon nemrégiben bejelentette legújabb adattároló megoldását, az UDO-t (Ultra Density Optical), mely elsősorban számítástechnikai adattárolásra kifejlesztett újdonság a jelenleg használatos MO (Magneto Optical) termékek leváltására hivatott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mir #27
  ???
 • mir #25
  csak a lejátsz-gyártóknak magyarázd el, hogy nem baj, hogy most ti veszteséggel áruljátok, majd ez a veszteség szépen befolyik a RIAA-hoz, vagy mittom-én' kik foglalkotnak a filmekkel(miramax, MGM, universal, disney, 20th.cent.fox stb.) :)
 • mir #24
  én a vinyó esetén ha nem használod a beállásról, ha meg használod, akkor a kopástól félnék.
 • AtisH #22
  Ezen lehetne vitatkozni, mert ha egy vinyót annyit használnál, mint egy cd/dvd-t és megfelelően tárolnád, akkor szerintem biztonságosabb. Főleg ha visszagondolsz mikor megjelent a cd azt mondták, hogy tk. ha nem sérül akkor "örökéletű". Namármost gyakorlati tapasztalat, hogy álló helyében tönkre tud menni a lemez, főleg ha nem megfelő körülmények között tárolod, na és persze ha valami gagyi minőségű. Igaz, azt nem tudom, hogy a hdd mennyi idő alatt veszti el a mágnesezését.
 • mir #21
  de ha van egy vinyód, jó esélyed van rá, hogy 5 év múlva már ne működjön(mondjuk lehet, hogy csak 10%, de szerintem adatmentéskor az is sok) a DVD meg drágább ugyan(fajlagosan) de sokkal biztonságosabb
 • mir #20
  a célközönség nem m vagyunk, hanem USA, meg Nyugat-európa, meg Japán, ahol igen is megveszik a DVDket.
  még egy kis adalék az MPEG2höz: ma már ok, de 1996ban még nem volt ok az MPEG4 chip. arról meg nem is beszélve, hogy jóval hamarabb el kellett kezdeni fejleszteni, minthogy kijött volna a szabvány.
 • mir #17
  mpeg-4 dekódchip SOKKAL drágább, mint a 2, és ez jelentősen növelné az asztali DVDlejátszók árait. a kulsca ennek az egésznek, hogy NAGY TÖMEGEKHEZ kell eljutnia a dolognak, nem a leggazdagabb 1%hoz, akik nem valami alaplejátszót vesznek (< 50K HUF) hanem a csúcsmodellek közül válogatnak.
 • Yv@n #15
  Ezért kell kétgenerációnként váltani :)
  Vagy csak simán megvárni amíg rendesen leakasztják már a a cégek a hasznot, és megvenni fillérekért később a cuccot.
 • silanor #13
  Ezt nem ertem: a sony tamogatja a blu-ray technologiat es ugy emlexem o is fejlesztette ki, legalabbis benne volt a fejleszto csapatba. Akkor miert csinal neki konkurenciat?

  "Hogy ne legyen túl egyszerű a helyzet, a Blu-ray Disc egyik fő támogatója, a Sony kifejlesztett egy másik formátumot is, név szerint a Professional Disc-et, mely kiváló minőségű videofelvételek, illetve nagy mennyiségű adat tárolására egyaránt alkalmas. "
 • Eiki #12
  Kicsit szokatlan ez, hogy nem "hagyják" élni a DVD szabványt. Arra gondolok, hogy még nem szakíottak ki elég pénzt belőle ahhoz, hogy új formátumot dobjanak piacra... Furcsa %)