SG.hu

64 bites számítástechnika a közepes méretű vállalkozásoknak is

A HP és a Microsoft mai közös sajtótájékoztatójukon olyan iparági szabványokon alapuló 64 bites rendszer forgalmazását jelentette be, mely a nagyvállalati körön kívül immár a közepes méretű vállalatok számára is elérhetővé teszi ezen rendszerek használatát.

A minden eddiginél kedvezőbb ár-érték arányú, teljes 64 bites, windowsos megoldások a HP, a Microsoft és az Intel sokéves együttműködése révén iparági szabványos környezetet eredményeznek. Az egymáshoz optimalizált komponensek előállítását a gyártók nagy mennyiségben képesek végezni, ez teszi lehetővé a költségek drasztikus csökkenését. A több, mint egy évtizede, a Digital által elindított 64 bites forradalom mostanra tehát teljesen új szakaszába érkezett. A ma bejelentett megoldások révén a hazai közepes méretű vállalatok is reálisan gondolkozhatnak a nagy számítási igényű, jellemzően adatbázis-kezelő, vagy integrált vállalatirányítási rendszereik 64 bites környezetben történő futtatásán. Ez a gyakorlatban a felhasználói kör nagyságrendi bővülését jelenti.

A szabványosított megoldások közé tartozik a HP Integrity rx 1600, amely februártól kerül forgalomba Magyarországon. Az újonnan bevezetett eszköz 1 GHz-es alacsony feszültségű Itanium 2 processzorral, 512 MB memóriával és egy 36 GB-os merevlemezzel rendelkezik.

Az IDC szerint 2004 lesz az első olyan év, amikor valamennyi piacvezető IT szereplő a szabványalapú megoldásokban látja jövőjének zálogát. A szabványosítás a HP véleménye szerint olyan, hardver- és szoftvereszközöket, valamint szolgáltatásokat átfogó szemléletmód, amelynek elsődleges célja az ügyfél üzleti problémáinak megoldása.

A HP szintén ma jelentette be a 64 bites környezet egy másik fontos elemét, a PA RISC-es eszközöket használó felhasználók számára kifejlesztett új szervereket és tárolóeszközöket. E megoldások a 64 bites világ nagy felhasználói számára jelentenek újabb lehetőségeket. A HP ma bemutatott új 64-bites szerverei és adattárolási eszközei tovább bővítik az ügyfeleknek kínált szabványalapú számítástechnikai megoldások választékát. A változó üzleti szükségletek követéséhez elengedhetetlen stabil teljesítményt és rugalmasságot nyújtó, új rendszerek az alábbiak:

  • Intel(R) Itanium 2 processzoros HP Integrity szerverek;
  • új PA-RISC alapú PA-8800 processzorokkal ellátott, továbbfejlesztett HP 9000 szerverek;
  • HP StorageWorks szalagkönyvtárak és "pay-per-use" képességek; az
  • Intel Itanium 2 processzorokra épülő HP NonStop Advanced Architecture.

    A HP új generációs PA-RISC processzorokkal - a kétprocesszoros PA-8800 modullal frissítette HP 9000 termékcsaládját. Ezek a szerverek az Integrity-családéval közös elemekből épülnek fel, és ezzel megkönnyítik felhasználóik számára a jövőbeni platformokra történő átállást. Kivételesen értékálló beruházást képviselnek, rendkívüli teljesítményt, megnövelt kapacitást és nagyfokú skálázhatóságot nyújtanak.

    Az új, 128 processzoros HP 9000 Superdome szerver mellett az új PA-8800 processzoros HP 9000 szerverek közé tartozik még a 32 processzoros HP rp8420-32 szerver, a 16 processzoros HP rp7420-16 szerver, a nyolcprocesszoros HP rp4440-8 szerver, a négyprocesszoros HP rp3440-4 szerver és a kétprocesszoros HP rp3410-2 szerver.

    A HP bemutatta az EVA3000 és EVA5000 tárolókat is tartalmazó HP StorageWorks Enterprise Virtual Array családhoz kidolgozott, új "pay-per-use" (azaz ténylegesen felhasznált kapacitás utáni fizetést alkalmazó) finanszírozási programját. Az adattárolási hálózatok alapvető építőelemének számító EVA-család moduláris komponensei lehetővé teszik az ügyfelek számára az adattárolási kapacitás igény szerinti skálázását. A virtualizációs technológiával az adattárolási erőforrások dinamikus újraelosztása is megoldható - így nő a kapacitás-kihasználtság, egyszerűsödik a felügyelet és csökken a helyigény.

    Az EVA-család pay-per-use finanszírozási programjában a HP speciális mérési technológia segítségével nyomon követi a kapacitás-felhasználást, és csak a ténylegesen igénybe vett erőforrások után számláz az ügyfélnek. Ez a lehetőség költségtakarékos és kockázatmentes módon juttatja rugalmas méretű adattárhelyhez a ingadozó kapacitásigényű vállalatokat. A "pay per use" szemlélet kiszámítható költségstruktúrája egyenletessé teszi a cégre nehezedő anyagi terhelést, a kapacitás hirtelen megugrásakor pedig megóvja a vállalatot az egyszeri, nagy összegű tőkeberuházástól. A közmű-jellegű számlázási modell emellett felgyorsítja a kapacitásbővítést, csökkenti a bonyolult testre szabási feladatok számát és lefaragja a teljes rendszerköltséget (TCO).

    A kis- és középvállalatok, valamint nagyvállalati kategóriájú adattárolási környezetek számára tervezett HP StorageWorks EVA3000 és EVA 5000 rendszerek 24 illetve 35 terabájtnyi adatnak biztosítanak helyet egy gépen. A korábban kizárólag nagyvállalatoknak szánt HP StorageWorks Disk Array XP sorozathoz igénybe vehető "pay-per-use" finanszírozás a kisebb IT-költségvetésből gazdálkodó üzleti szervezetek számára is elérhetővé teszi a közmű jellegű árképzés kockázati és költségelőnyeit.

    A HP szintén újonnan bemutatott E-sorozatú HP StorageWorks ESL szalagkönyvtárai az LIO Ultrium 460 és az SDLT 320 iparági szabványos meghajtó-formátumok mindegyikében kaphatók. A HP StorageWorks ESL712e és ESL630e intelligens nagyvállalati szalagautomatizációs rendszerek kialakításakor kimondottan a SAN-környezetek szükségleteit tartották szem előtt.

    Az E sorozatú ESL-könyvtárak egyetlen, a korábbinál kisebb könyvtáron belül kínálnak nagyobb kapacitást. A jelenlegi platformra jellemző 102 terabájt/négyzetméter helyett az új rendszereknél 152 terabájt/négyzetméter kapacitássűrűség érhető el. Az E-sorozatú ESL-könyvtárat a HP kiterjesztett szalagkönyvtár-architektúrájába (HP Extended Tape Library Architecture) illesztve az ügyfelek még kisebb irodatér és kevesebb IT-erőforrás felhasználásával elégíthetik ki adattárolási szükségleteiket.

    Az új architektúrát támogató Itanium alapú szerverek várhatóan a jövő év elején jelennek meg az üzletekben. Ezek a gépek a szabványosítás révén elérhető hatékonyságjavulás és rugalmasság mellett biztosítják majd a mai rendszerekre jellemző skálázhatóságot - azaz 1024 processzor fürtbe és 4080 processzor WAN-hálózatba kapcsolásának lehetőségét.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!