JohnnyCage

Az Intergraph pereli az Intelt az Itanium miatt

Az Intergraph Corp. a közelmúltban ismét beperelte a chipóriás Intel Corporationt. Az Intergraph szerint az Intel 64 bites Itanium processzorának technológiája megsérti a cég RISC-alapú processzor szabadalmait.

Az Intergraph vádja szerint az Intel két olyan szabadalmát szegte meg, amelyek a párhuzamos utasításvégrehajtás kulcsfontosságú területeit írják le. A kérdéses technológiákat, amelyek együttesen állítólag az Itanium processzorok egyik alappillérét képezik, az Intergraph egykori Advanced Processzor Division részlege fejlesztette ki. Az Intergraph a technológiát egyébként saját C5 Clipper mikroprocesszor vonalában alkalmazta. A processzorokat az Intergraph már nem fejleszti.

A C5 Clipper mikroprocesszort az Intergraph következő generációs munkaállomásaiban szerette volna felhasználni. 1993-ban azonban a társaság megegyezett az Intellel, hogy közösen fejlesztenek ki egy x86-alapú munkaállomást, így a C5 Clipper fejlesztése leállt. A társaság 1994-ben kiadta a világ első Pentium-alapú munkaállomásait.

"Az Intel Itanium-alapú termékei, amelyek mostanában válnak általánosan elérhetővé a piacon, megsértik a szabadalmaztatott PIC technológiánkat, amelyet közel egy évtizeddel az Itanium megjelenése előtt fejlesztettünk ki" - mondta az Intergraph elnök-vezérigazgatója, Jim Taylor.

A mostani eset nagymértékben hasonlít egy néhány évvel korábbihoz. 1997 novemberében az Intergraph beperelte az Intelt, mert szerinte az megsértette Clipper processzorainak cache memória menedzsmenttel kapcsolatos szabadalmait. Az Intergraph szerint szabadalmaztatott Clipper technológiája egyik fontos részét képezi a Pentium processzorcsaládnak. Egyelőre nem tudni, az ügyre mikor kerül pont, mivel bírósági döntés azóta sem született.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #2
    jaja. csak azt, ami kell neki. de most sem az SOIt, vagy valami ismertebbet, csak ilyen kicsi piti dolgokat, mert ezzel meg a hatterben maradhat.
  • MuERTe #1
    ez már nem az első eset és nemis az első cég.
    annak ellenére érdekes,hogy az intel fölöttébb hangoztatja,semmilyen nem saját fejlesztésű technológiát nem alkalmaz.