Berta Sándor

Német gazdaságélénkítő akcióprogram internettel

A német szövetségi kormány egy olyan projektet dolgozott ki, amelyben az internetnek jutna a főszerep a gazdaság élénkítésében. A világháló gazdasági szerepe egyre nagyobb, ezzel egyetértenek a kereskedők éppúgy, mint a gazdasági szakemberek és a felhasználók.

Nem csodálkozhatunk azon sem, hogy egyes országokban, így például Németországban az internetre afféle "a recesszió utáni gazdasági élénkítő motorként" tekintenek. A német szövetségi parlament előtt ez az újfajta ötlet "Németország Információs Társadalma Akcióprogram" néven szerepel".

Wolfgang Clement gazdasági miniszter bejelentése szerint 2008-ig megnégyszereződnek a vállalatok e-business megoldásai és legkésőbb 2010-ig minden tranzakció és információcsere digitális úton zajlik majd. 2005-ig a tervek szerint a 14 évnél idősebb lakosok 75 százaléka rendelkezni fog internet-hozzáféréssel. Ezek az elképzelések rendkívül ambíciózusak, kérdés persze, hogy mindezekből mit sikerül majd megvalósítani.

A későbbi tervek között szerepel az elektronikus kormányzati terület kibővítése, valamint a különböző chipkártyák alkalmazásának drasztikus megnövelése. A tudósok sem maradnak ki a "földi jóból", egy még létrehozandó későbbi tudományos hálózat feladata lesz ugyanis, hogy megkönnyítse a szakemberek számára a különböző információkhoz és adatokhoz való hozzáférést.

Mindemellett az is az akcióprogram részét képezi, hogy leegyszerűsítsék az adatok átvitelét a hordozható eszközökre (notebookok, PDA készülékek, mobiltelefonok stb.). Arra nem tért ki a miniszter, hogy mindezen kitűzött célok megvalósítása mennyibe kerül majd a német államnak és az állampolgároknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • selwik #1
    Mostanában hála az sg-nek annyira képben vagyok a német közigazgatás informatikai fejlettségével...