Spencer

Az ATI R420 mindenfajta DDR memóriát támogatni fog

A The Inquirer című weblap értesülései szerint az ATI Technologies jelenleg R420 fejlesztési kódnevet viselő következő generációs grafikus processzora lényegében minden - a piacon jelenlévő - memóriatípussal kompatibilis lesz.

Bár ezen információt a kanadai székhelyű gyártó munkatársai sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták, több mint valószínű, hogy az értesülésnek valós alapja van, ugyanis az ATI Technologies mindig is szeretett flexibilis termékekkel előrukkolni.

Különböző, magukat megnevezni nem kívánó források szerint az ATI Technologies fejlesztői nem sokat gondolkoztak, hanem inkább DDR, GDDR2 és GDDR3 támogatással egyaránt felruházták az R420-as grafikuschipet. Várakozások szerint az R420-as alapokon nyugvó videokártyákon alaphelyzetben GDDR2 szabványú memóriachipek kapnak majd helyet. Ez többek közt már csak azért is valószínű, mert a GDDR2 memóriák jelentősen jobb teljesítményt nyújtanak hagyományos DDR társaiknál és ezzel párhuzamosan áruk sem túl magas.

Az ATI Technologies azonban a jövőre is gondolt, amikor a GDDR3 memóriák támogatása mellett döntött, ennek megfelelően a későbbiekben olyan, minden addiginál nagyobb teljesítményű "extrém" R420-as termékekre is számítani lehet, melyek már harmadik generációs grafikus DDR memóriákkal lesznek felvértezve. Ezenkívül nem elhanyagolható szempont, hogy a vállalat a hagyományos DDR memóriákról sem felejtkezik el az R420 kapcsán, ennek pedig értelemszerűen az az oka, hogy nem csak high-end kategóriás, hanem alacsonyabb árú és teljesítményű R420-as kártyákat is be kíván vezetni a piacra.

Az ATI Technologies tehát meglehetősen flexibilis memóriakontrollert integrál az R420-as grafikus processzorba, mely vezérlővel egyébként várhatóan más ATI grafikuschipek esetében is találkozhatunk majd. Egyes források tudni vélik, hogy nem sokkal az R420 debütálását követően a vállalat ki fogja adni az RV420-as grafikus processzort, mely az R420 memóriakontrollerével lesz felvértezve és elsősorban a vékonyabb pénztárcájú felhasználóknak lesz szánva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #11
    a DDR2 szabványban a moduláris kiépítésen van a hangsúly(azaz memóriamodulokról beszél főképp) a GDDR2 meg azt használta ki, hogy a DDR2 memóriachzipek fejlesztése jóval előrébb já, mint a modulok fejlesztése, és csak a chipeket írja le. (merthogy VGA zyugákon nem nagyon látunk memóriamodulokat ugye?) oersze van még egy pár apróbb különbség is.
  • Darth Sith #9
    kuva jó kártya lesz, csak kuva drágán. de vmit vmiért.. :)
  • Borg #8
    Pedig nemrég az is kint volt hirben;)

    Amúgy ha valaki nem vágná, a mostani R3XX is támogatja mind a DDR, mind a DDR2-t.
  • Csudri #7
    Mostanában nagyon elszaladt a ló az ATI high-end kártyáinak az árával. Ki a f*szom vesz 150k-ért vidkarit? Én még 50k-t se adnék érte!
  • dikki*yysw #5
    Amúgy fogalmam nincs, mi a különbség a különbség a DDR-ek között. Nem lehet vmi nagy.
  • SinClaiR #2
    Nem vagy vele egyedül, bár anno, mikor a 8500 kojött, ugyanezt mondtam, és kellett 1 év, mire ténylegesen a gépembe került:)
  • TheZsenyka #1
    Alig várom, hogy a gépemben röfögjön.