Spencer

Az Intel növeli Itanium 2 processzorai 32 bites teljesítményét

Miközben számos pletykát lehet hallani arról, hogy az Intel a közeljövőben esetlegesen 64 bites kiterjesztésekkel kívánja ellátni x86 architektúrájú processzorait, a vállalat szépen csöndben növeli IA64 architektúrájú Itanium 2 processzorai 32 bites alkalmazásokban nyújtott teljesítményét.

A Santa Clara-i székhelyű vállalat kiadta az úgynevezett IA32 Execution Layert, melynek köszönhetően Microsoft Windows operációs rendszer alatt a cég 64 bites processzorai sokkal gyorsabban futtatják a 32 bites szoftvereket, mint korábban.

Mint ismeretes, az Itanium 2 processzorok remek teljesítményt nyújtanak a kifejezetten rájuk kifejlesztett 64 bites alkalmazásokban. Ezzel szemben az Itanium 2 chipek rendkívül gyengén szerepelnek, ha 32 bites alkalmazásokat kell futtatniuk és mivel jelenleg még ezen programok vannak túlsúlyban a piacon, az Intel IA64 processzorai egyelőre nem örvendenek túl nagy sikernek. Bár az Itanium processzorok hardveresen is képesek emulálni x86-os üzemmódot, sok esetben hatékonyabb megoldásnak számít az IA32 Execution Layer használata. Ez a szoftver nem tesz mást, mint az IA32 alkalmazások kódját natív Itanium architektúra kóddá alakítja át, mely kódokat az Itanium chipek ezt követően már natív kódként képesek kezelni.

Az Intel munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a korábban btrans fejlesztési kódnevet viselt IA32 Execution Layernek köszönhetően egy 1,5 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Itanium 2 processzor körülbelül ugyanolyan gyorsan képes futtatni egy 32 bites alkalmazást, mint egy IA32 architektúrájú, ugyancsak 1,5 GHz-es órajelű Xeon MP processzor. A szoftveres emuláció természetesen bizonyos esetekben nem lehet megfelelően gyors, éppen ezért az Intel továbbra is arra ösztönzi az Itanium felhasználókat, hogy a 32 bites alkalmazásokról mihamarabb próbáljanak meg áttérni a 64 bites alkalmazások használatára.

Az IA32 Execution Layer a Windows XP 64 bites változatával, valamint a Windows Server 2003 Enterprise Edition, illetve a Windows Server 2003 Datacenter Edition 64 bites Itanium processzorokra fejlesztett verzióival kompatibilis.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #5
    egyébként az "itanium a legjobb 64 biten" hozzászólással kapcsolatban:
    az itaniumnak van egyprocesszoros környezetben a legnagyobb lebegőpontos teljesítménye kijelentés igaz, de BÁRMILYEN változtatásaal ez a mondat már nem az.
  • mir #4
    ennek a hírnek a megszületése megint csak az SGt minősíti.
    az itanium célközössége számára a 32bites teljesítmény irreleváns, mert ha 32bit kell nekik, akkor XEONt(esetleg opteront) vesznek.
    akinek meg a 64bit kell, és annyira kell neki, hogy hajlandó azonos teljesítményért egy ahhpz hasonló teljesítményű 32bites rendszer árának a többszörösét kifizetni azt nem érdekli a 32bites teljesítmény.
    ennek a cikknek ennyi a hírértéke: az intelnél van sok makrokód programozó elfekvőben, ezért valamit csinálnak a szabad idejükben.