Spencer

Videókazettáról DVD-re gyorsan és egyszerűen

A videokazettán tárolt anyagok DVD-re történő másolása a legtöbb felhasználó számára túl bonyolult feladat, ezt felismervén pedig két gyártó most olyan új termékekkel rukkolt elő, melyek lényegesen leegyszerűsítik a folyamatot.

A 8 milliméteres és VHS videokazetták a gyakori használat miatt és az idő múlásával egyre jobban veszítenek minőségükből, ezért érdemes őket időtálló DVD lemezekre menteni. A világ legnagyobb számítógépgyártójaként nyilvántartott Hewlett-Packard a nemrégiben zárult CES 2004 (Consumer Electronics Show) szakkiállítás keretein belül mutatta be DVD Movie Writer Dc4000 típusjelzésű újdonságát, A 299 dolláros, vagyis mintegy 64 ezer forintos termék egyrészt gyorsabb, másrészt pedig szélesebb szolgáltatási körű, mint Dc3000 típusjelzésű elődje.


A korábbi modell, a Dc3000

A Dc4000 maximum nyolcszoros sebességgel képes az egyszer írható DVD+R és DVD-R lemezek írására, valamint négyszeres sebesség mellett írja az újraírható DVD+RW és DVD-RW diszkeket. A személyi számítógépekre USB 2.0 interfészen keresztül csatlakoztatható eszköz egyszerű külső DVD-íróként is használható, de sokkal inkább arra van kifejlesztve, hogy segítségével a felhasználók VHS, Hi8, Digital 8 és Beta filmanyagaikat DVD-re másolják át. A Dc4000-et használva a felhasználók néhány gombnyomást követően MPEG-2 formátumban, illetve DVD lemezen tudhatják régi analóg felvételeiket.


Plextor ConvertX PX-M402U

A Plextor ugyancsak a mostani CES kiállításon rukkolt elő ConvertX Model PX-M402U típusjelzésű újdonságával. A 159 dolláros, vagyis mintegy 34 ezer forintos speciális videoeszköz használata elsősorban azok számára ajánlott, akik már rendelkeznek DVD-íróval és nem kívánnak feleslegesen pénzt kidobni még egy ilyen meghajtóra. A PAL, SECAM és NTSC szabványokat egyaránt támogató berendezés valós idejű (real-time) hardveres DivX enkódolásra képes, segítségével pedig egyetlen DVD lemezen akár tízórányi videoanyag is eltárolható. A ConvertX-re lényegében bármilyen DVD lejátszót, videómagnót, televíziót és analóg kamerát rá lehet csatlakoztatni, és a készülék ezt követően teljesen automatikusan elvégzi a digitalizálást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • silanor #25
    En azert kivancsi lennek arra a realtime divx kodolasra. Gondolom abba nincs benne se zajszures, crop, ilyesmi.
  • Cat #24
    haha, ez nevetséges, 5e ft...
    alant olvashatod hogy lehet megcsinálni, csupán egy megfelelő tévékártya kell, cirka 10e ft, de használtan még olcsóbb
    igaz, utána neked kell megtanulnod hogy csináld
    #5ös postot olvasd el
  • mainruler #19
    hoppá...azért
  • mainruler #18
    Azéer lenne egykét dolog...
  • mainruler #16
    Nem tartom a legjobb ötletnek, ha TV-ről felvett anyagoknál is így csinálod (persze gondolom nem :) ). Ha VHS-re rögzíted először, akkor a videojel kb. 50%-a elvész és azt már felesleges is ledigitalizálni, mert minőségre elég gyengécske.
  • crx #14
    Az a baj hogy hiába van rá keret és szükségem is lenne egy ilyen ketyerére. Mo nem beszerezhető.
    Mire idekerül lesz vagy 2 kiló. 'Aki tudna esetleg már most szerezni ilyet az írjon mailt.'
  • Mice #11
    engem is érdekelne ennek a konkrét megvalósítása, de sose tudtam, hogy milyen hardware és szoftver cuccos kell hozzá.

    egyik kamerázással foglalkozó ismerősöm érdeklődött vhs->dvd készítés módja iránt, de eddig konkrétat még 1x-er sem tudtam neki mondani
  • Cat #9
    jaja, ezt azért ne hagyd ki, hogy ez külső egység
    az ilyen mindig jóval drágább mint a belső
    másrészt sztm te nem számoltad bele a szoftver árát, pl. adobe premiere
    (ok, van ingyenes free is, de azok eléggé fapadosak)
  • Punker #7
    az ötlet nem rossz, de tényleg drága a magyar viszonyokhoz képest...
  • Gresi #3
    Háááát.... Nem nagy szám.....Bármelyik valamirevaló PC képes ezkre a szolgáltatásokra, ha van rajta egy VIDEO bemenet, vagy egy FireWire...No és persze egy DVD író......