Rónai György

Gyárilag tuningolt csúcskategóriás GeforceFX

A Gigabyte még 2003 őszén döntött úgy, hogy csatlakozik az NVIDIA egyre fogyatkozó partnereinek táborába, hogy felsőkategóriás grafikus kártyákat dobjon piacra. A cég most bejelentette a GeforceFX 5950 Ultra kártyáját, ami az ajánlottnál is magasabb frekvencián üzemel.

A GV-N595U-GT kártyán a GPU meglepően gyors, 520Mhz-es frekvencián működik, ami 45MHz-cel magasabb, mint a többi ilyen kártyánál. A "Grand Touring" grafikus kártya egyébként az NVIDIA referencia dizájnra épül, 256MB 950MHz-es DDR SDRAM van rajta, és a megszokott (de nem megszeretett) FlowFX hűtőrendszer.


Ugyan több középkategóriás termék is van, ami a gyártó által előírtnál magasabb frekvenciával kerül a boltokba, a high-end kártyáknál mégsem volt ez eddig elterjedt, ugyanis az ember általában elvárja, hogy a csúcstermék alapból is a maximumot adja. NVIDIA téren jelenleg a Gainward az egyetlen, aki megnövelt sebességű 5900/5950 Ultra kártyákat ad ki, míg ATI-éknál a Hercules, a RADEON 9800XT kártyájával, amelyet az ATI OVERDRIVE rendszere a 3D alkalmazások futása közben jóval nagyobb sebességre képes hajtani.

Ezek mellett a Gigabyte GV-N595U-GT kártyája inkább luxuscikknek, és egyedi kártyának mondható. Az ilyen gyárilag túlhajtott 5950 Ultra GPU egyébként annak a jele lehet, hogy a chipek gyártási nívója némileg megemelkedett, és végre kezd csökkenni a gyártási selejt a TSMC-nél. A kártya elérhetőségéről, és áráról azonban egyelőre nem árult el semmit a Gigabyte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • janos666 #17
    Heh, jó név ez a FASZati! Amúgy nem tudom mi bajotok a FlowFX hűtéssel, ha ráneéztek a cikkben a képre azon már igen csak úgy néz ki hogy nagyobb átmérőjű ventilátort kapott, és így már nem lesz olyan hangos (elvileg). Amúgy meg ha játékra kell úgysem zavar az a kis alpzaj.
  • 12346 #16
    és megin egy meddő vita:) én is gondolkoztam rajta, hogy nv-k után talán ati kéne, mivel az nv szeretett csalni a driverekkel és az fx sorozat egy rakat szar és a tesztek is azt mutatták, hogy jobbak az atik. de ugye kapásból eszembe jutott, hogy rakat game meg miegymás nem nagyon szimpatizál az atikkal. aztán ezt vagy beleírják a rídmíbe vagy majd te rájössz. és még ki tudja milyen hibáik vannak azoknak is, amit nem publikálnak. én már szarok rá, nv marad. most azt mondom, max gf4. aztán hogy később mi lesz...
  • selwik #11
    Ez egy régi tévhit még a 7200-as korszakból. Akkoriban valóban volt olyan játék amihez külön peccseket kellett felrakni, hogy elinduljon.

    Az utóbbi másfél évben én semmilyen játéknál nem tapasztaltam, hogy ati-val bugzana. Még a kifejezetten Nvidiára írt játékoknál sem.

    Sőt vannak olyan effektek is amit csak ati kártyák tudnak előcsalni a programokból (pl. NWN-ben a shining water)
  • Darth Sith #9
    az ATI kártyáknál nekem is csak a hűtéssel avn gondom, amikor veszek egy kártyát legalább is régebben mostanában már nincs gond de régebben úgy kezdtem hogy megvettem és vettem mellé új hűtést is a boltban egyből.. :)
  • NeoMaN #6
    ott
  • NeoMaN #5
    Mindkettővel van probléma, és az átbaszás is nagy.
    Most jobb az ATi ez egyértelmű!
    De elfogultság nélkül:
    olvassátok már el néhány game readme-jét bazz.
    Ami hibalista van ot a Radeonnál az azért elképesztő....
  • [NST]Cifu #4
    Dunno, jómagam eddig végigjártam a főbb ATi termékvonalat (7200, 8500LE, 9800Pro) és a környékemen van pár ATi kártya (8500, 9100, 9200, 9500Pro, 9600Pro, 9600XT), de eddig egyetlen valódi problémával találkoztunk - egy 9500Pro hűtése megállt, és mivel a házban nem volt semmi egyébb hűtés (a tápegység némi levegőkavargatását leszámítva) a GPU szénné éget egy Maya renderelés közben. A tulaj egy hónap múlva kapott helyette egy 9600Pro-t, mivel javítani ugye nem lehetett.

    Ezt leszámítva minőségi problémával én nem találkoztam ATi chipes kártyáknál...