Gyurkity Péter

Részletek a Gigabyte olcsó laptopjáról

Bár a fenti cím megkérdőjelezhető, hiszen a cég eleddig nem közölte a fejlesztés várható árát, reményt adhat az a tény, hogy többek között az Asus Eee PC-vel és társaival kívánnak versenyre kelni az új UMPC-vel.

Az ultramobil számítógép ugyanis hardveres jellemzőit tekintve leginkább a riválisok olcsó, vagy olcsónak szánt megoldásaira emlékeztet. Példaként említhetjük az Eee PC családot, illetve az MSI Wind laptopját, amely szintén a vékonyabb pénztárcájú, illetve a második (esetleg harmadik) személyi számítógép beszerzésének gondolatával kacérkodó vásárlók igényeire alapozva bukkant fel a piacon. A Gigabyte elérhetővé tette a laptop fontosabb részleteit tartalmazó oldalt, lássuk tehát a főbb adatokat.

A cég már május 30-án megjelent közleményében tudatta, hogy a Computex kiállítás alatt - számos egyéb új termékük mellett - az M912 jelzésű laptopot is bemutatják majd. Ekkor ugyan még nem közölték a hardveres jellemzőket tartalmazó listát, ám a termék saját oldalán immár ezt is szemügyre vehetjük. Nagy meglepetés ezúttal sem vár ránk, ám azért néhány pikáns részletet így is találunk, ami újdonságot hozhat a robbanás előtt álló szegmensben.


A laptop az Intel 1,6 Ghz-en futó Atom chipjére épül, amely a várakozásoknak megfelelően igen nagy népszerűségnek örvend a gyártók körében. A processzort a 945GSE jelzésű chipkészlet egészíti ki, valamint 1 GB DDR2 memória. A 2,5 hüvelykes SATA-merevlemez 120, 160, illetve 250 GB-os változatban érkezik, emellett pedig használhatjuk a beépített 1,3 megapixeles webkamerát - operációs rendszerként a Windows XP és Linux közül választhatunk. Az akkumulátor feladatait egy 4400 mAh-es Li-ion példány látja el.

Az igazi érdekesség a 8,9 hüvelykes érintőképernyős kijelző, amely 1280x768-as felbontást tesz elérhetővé, emellett pedig 180 fokban forgatható lesz. Ez eddig egyetlen hasonló UMPC-megoldáson sem volt elérhető, így a Gigabyte fejlesztése ebből a szempontból egyedinek mondható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LOTR|Atocha #5
    Polemius: nehogy elhidd már, hogy érintőképernyővel, forgatható kijelzővel majd az EE pc-el versenyezhet árban! Ne már, ennyire hiszékenyek nem lehetünk! Na de hátha tévedek. :)
  • PíszLávJuniti #4
    Ez sem 100 dolláros megoldás lesz..
  • muerte2 #3
    Ez erdekes, ha meg olcso is
  • kernerster #2
  • Polemius #1
    Vagyis lesz egy olcsó tablet megoldás? Amilyen áraik vannak, népszerű lehet.