Spencer

Az Intel olcsóbbá szeretné tenni az Itanium platformot

Az Intel a közeljövőben el szeretné érni, hogy az Itanium processzorok és az ezen chipekre épülő szerver számítógépek ára jelentős mértékben csökkenjen, ily módon elősegítve azt, hogy az évtized második felére az Itanium legyen a vállalat elsőszámú szerver processzora.

Mike Fister, az Intel Server Products Group alelnöke elmondta, hogy az Intel olyan új alaplapi chipkészletek, valamint egyéb termékek és technológiák kifejlesztésén dolgozik, melyek révén az Itanium alapú szerverek ára 2007-re a Xeon processzoros kiszolgálók árszintjére süllyedhet.


Mike Fister, az Intel szervercsoportjának alelnöke

Mivel a 64 bites Itanium processzorok jobban teljesítenek 32 bites Xeon társaiknál, azonos árcédulák mellett a vásárlók kétség kívül az Itanium chipes szervereket fogják választani, és az Intelnek pontosan ez a célja. Fister utalt arra, hogy amennyiben minden jól megy, akkor az Itanium platform előretörésével párhuzamosan 2006-ban megkezdődhet a Xeon processzorok piacról történő kivonása. Az Intel 64 bites technológiái és Itanium processzorai olyan nagy teljesítményre képesek, hogy egyszer majd teljesen elhomályosítják a 32 bites Xeon chipeket - nyilatkozta Fister, majd hozzátette, hogy utóbbi processzorok az évtized közepéig még mindenképp versenyképes termékeknek fognak bizonyulni.


Itanium processzorokat az eddigiekben elsősorban négy, vagy annál több processzoros, nagy teljesítményű szerverek esetében használtak a gyártók és elmondható, hogy ezen rendszerek egyelőre meglehetősen drágák és ritkák. Összehasonlításképp, míg az Intel 2003-ban csak mintegy 100 ezer darab Itanium 2 chipet szállított le, addig ugyanebben az évben több millió Xeon processzor talált gazdára. Az IDC piackutató cég 2000-ben még azt jelezte előre, hogy 2004-ben 28 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak majd le az Itanium alapú szerverek piacán, ezzel szemben 2001-ben már csak 15 milliárd dolláros forgalmat jósolt 2005-re, jelenleg pedig mintegy 7,5 milliárd dollárt jelez előre 2007-re vonatkozóan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #5
    az opteronokból olyan keveset gyártanak, és ehez képest annyian árulják, hogy így sincs sose senkinek belőle elég.
    majd ha értelmes(azaz nem 60-70K/hó) mennyiséget gyártanak összesen opteronból és athlon64ből, akkor lesz értelme sikerről beszélni.
    ha csak szerver piacon adnának el havi 60-70Kt, akkor az télleg hatalmas siker lenne, mert eddig évente nem nagyon ment el annyi az athlon MPből szerverbe.