SG.hu

Húsz év múlva 98 százalékos internetpenetráció az USA-ban?

[Infinit] A felnőtt amerikai internethasználók aránya az 1990-es években és az ezredforduló tájékán bekövetkezett kiugrást követően az elmúlt két évben 63%- ra állt be - derült ki a Pew Internet & American Life Project új beszámolójából. A számadat a kutatócég előrejelzése szerint, ha nem is egyhamar, de végül emelkedni fog.

"Az internetpopuláció esetében ma már nem beszélhetünk ugrásszerű növekedéséről" - mutatott rá Lee Rainie, a Pew projekt igazgatója. - "Az internet végül legalább olyan fontos és elterjedt technológia lesz, mint amilyen ma a telefon és a televízió."

Jelenleg az amerikai háztartások 94 %-a rendelkezik telefonnal, 98%-ukban pedig megtalálható a televízió. Rainie szerint az internet is el fogja érni ezt a szintet, ez azonban legkevesebb 10, de inkább 15 vagy 20 év múlva fog bekövetkezni.

Amíg az internethasználók arányára vonatkozó számadatok az elmúlt két évben stagnálást mutattak, a Pew felmérése arra utal, hogy a hálózathasználó amerikaiak többsége egyre többet internetezik. A kutatók szinte valamennyi vizsgált online tevékenység (e-mail, zeneletöltés, információkeresés, stb.) esetében növekedést tapasztaltak.

A Pew kutatásaiból az is kiderült, hogy az alacsonyabb keresettel és végzettséggel rendelkezők kevesebb időt töltenek a hálózaton, mint a tehetősebbek. A középiskolai végzettséggel sem rendelkező amerikaiak körében mért internethasználat a 2002 januári 31 %-hoz képest 2003 augusztusára 26 %-ra esett vissza. Donna Hoffman, a Vanderbilt Egyetem internetkutatója szerint a hálózattól távolmaradók mintegy 10 %-a felkapcsolódna, ha tehetné. Ehhez azonban több (kormányzati) programra és lehetőségre van szükségük azoknak, aki ezt nem engedhetik meg maguknak, véli a szakértő.

A felmérés főbb eredményei:

  • Az amerikaiak mintegy egynegyede soha nem használta még az internetet.
  • A fiatal felhasználók előszeretettel használják az azonnali üzenetküldő és zeneletöltő szolgáltatásokat. Az idősebb internetezők gyakran keresnek egészségügyi információk után és sűrűn keresik fel a kormányzati weboldalakat.
  • A legnépszerűbb online tevékenység az elektronikus levelezés.
  • 2003 augusztusában egy átlagos napon mintegy 66 millió amerikai használta a hálózatot.

    Az "America's Online Pursuits: The Changing Picture of Who's Online and What They Do" (Az amerikaiak hálózati időtöltései: változó képet mutat, hogy ki és mire használja a hálózatot) című beszámoló szerint az internetezők az email-küldéstől kezdve az egészségüggyel, a sporttal és a hírekkel kapcsolatos információkeresésen át számtalan különféle dologra használják a hálózatot.

    A Forrester Research kutatásai szerint ma hozzávetőlegesen 5 millióval több háztartás vásárol a hálózat segítségével, mint tette 2001-ben. Az online vásárlást az internet-penetráció stagnálása egyelőre nem befolyásolja. Az online értékesítések növekedése az elemzők szerint várhatóan nem fog számottevően csökkenni, mivel azok, akik már korábban is vásároltak a hálón, gyakorlatuk és tapasztalatuk növekedésével egyre többet fognak vásárolni.

    Az internet gyarapodása előtt álló egyik legfőbb akadály a szélessávú összeköttetések egyes térségekben tapasztalható hiánya. A szélessávú kapcsolat révén gyorsabbá válik az internetezés, nincs lefoglalva a telefonvonal, és ami talán még lényegesebb, állandó online kapcsolat tartható fenn. "A szélessávú internettel a 'felkapcsolódás' fogalma jóformán értelmét veszti" - fogalmazott Steve Jones, a chicagói Illinois Egyetem kommunikáció professzora.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Xboxman #1
      lol ilyen felmérérst még egy 5éves gyerek is képes elkészíteni...Majd pont az usában lesz 98%-os penetráció ahol egész akár egész városrészek is lehetnek gettók