Rónai György

Nem túl fényes a VIA 2003-as pénzügyi jelentése

A VIA Technologies bejelentette a decemberi, és az egész éves eladási kimutatásait. Annak ellenére, hogy a múlt év is elég rossz színben tünteti fel a céget, egyelőre optimisták, mind a jelenlegi, és a jövőbeli teljesítményüket tekintve is.

A cég decemberi eladásai 45,36 millió dollárra csökkentek, ami 7 %-os visszaesést jelent a novemberi 48,78 millió dollárhoz, sőt a 2002. novemberihez pedig nagyjából 15 %-os visszaesést jelent. A VIA negyedik negyedéves bevételei 152,2 millió dollárt tettek ki, amely a harmadik negyedév 161 milliójához képest 5,44 %-os romlást jelez. A 2002-es 741,83 millió dolláros bevételhez képest a tavalyi mindössze 600 millió volt.

Volt ugyan néhány pozitív előrejelzése a VIA-nak 2002 év végén, azonban ezekből nem lett semmi. Az IC fejlesztő cég bevételei tovább csökkentek, annak ellenére, hogy valamivel agresszívabb termékpolitikájuk volt már 2003-ban. A cég teljes chipkészlet termékskálát mutatott be az AMD 64 processzorcsaládhoz, valamint kétcsatornás vezérlővel ellátott chipkészletet adtak ki az Athlon XP-khez is, amelyek versenyképes, de nem kiemelkedő teljesítményre voltak képesek.

A tajpeji cég azonban nem aggódik a profit miatt. A forrásaik szerint a VIA számára még ezek ellenére is nagyon megéri a chipset gyártással foglalkozni, mert az még mindig jövedelmező a cégnek. A VIA jelenleg agresszívan próbál betörni új piacokra is, hogy kiterjessze piaci részesedését. Az egyik legnagyobb célja, hogy 2004 második negyedévére a második legnagyobb chipkészlet szállítójává váljon az Intel Pentium 4 chipjeinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    mi az hogy nem túl fényes.. ja hogy mindenki nForce 2-t vett meg intel chipkészletet hát az már más kérdés de ezért nem mi vagyunk a hibásak