SG.hu

Spamprobléma a Baltikumban

[Infinit] A spamhelyzet mindenhol fokozódik: a balti köztársaságokat, így az információs társadalom "mintaállamnak" tartott Észtországot sem kerüli el a kéretlen reklámlevelek áradata.

Litvániában a kormány információs társadalomért felelős bizottsága az internethasználat biztonságára vonatkozó felmérést készíttetett a TNS Gallup céggel. A megkérdezettek 11 százaléka számára aktuálisak a biztonsági problémák, hiszen szenvednek a vírusok és a spam miatt. Lettországban egyedül a bankkártyákkal kapcsolatos visszaélések nem jelentenek komoly gondot, mivel - egy 2003. szeptemberi adat szerint - mindössze 45 ezer kártya van forgalomban.

Ami az észt helyzetet illeti: a szolgáltatók szorgos szűrőmunkája révén a spam és vírusok jelentős része elkerüli a felhasználók gépeit, de a helyzet korántsem reményteli. Az Elion cég illetékesének elmondása alapján a hot.ee szűrőjén napi 160 ezer spam akad fenn. A szerveren naponta 1,4 millió elektronikus levél megy át. Nem tudják, mennyi spam jut el végül a felhasználók postafiókjába, de az Elion becslése szerint 60-70 százalékot tudnak kiszűrni, és ezen az arányon még javítani szeretnének.

Az Elion szakértője szerint a spam elkerülésének az egyetlen lehetséges módja, ha az ember csak annak adja meg az e-mailcímét, akiben megbízik. A weboldalakon "hagyott" címek, az egyes szolgáltatásokhoz szükséges regisztráció pedig gyakorlatilag garancia arra, hogy a felhasználó postafiókját hamarosan kéretlen reklámlevelek özönlik el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!