Rónai György

Következő generációs DVD-meghajtó a NEC-től

A NEC mai bejelentése szerint megépítette az első olyan DVD meghajtót, amely nem csak a mai DVD technológiákkal, hanem már a holnap kék-lézeres (High Definiton) megoldásaival is kompatibilis.

A gép egyetlen optikai fejet tartalmaz, amelyen egy lencse van két lézerrel. Az egyik (a vörös) a visszafele kompatibilitást biztosítja, a másik (kék) pedig pedig a HD-DVD támogatást. A NEC megoldása már csak azért is érdekes, mert a Toshibával közösen fejlesztett kék-lézer technológiáját a DVD Forum megszavazta mint a következő generációs DVD technológiát, tehát elfogadott szabványról van szó.

A Sony már megkezdte a saját kéklézeres optikai meghajtóinak és lemezeinek forgalmazását, amely a Professional Disc for Data (PDD) névre hallgat. Azonban míg a Sony a high-end szegmensbe szánja a megoldását, addig a NEC és a Toshiba a következő generációs DVD-ROM meghajtókat, és írható lemezeket fejleszti. A Sony lemezei tokozottak és 23 GB kapacitásúak, viszont a NEC/Toshiba HD DVD lemezek cartridge nélkül érkeznek ugyanúgy, mint a mai CD/DVD-lemezek. A NEC szerint így sokkal könnyebb meghajtókat építeni hozzájuk, főleg ami a notebookokat illeti.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

Nem kell megijedni azonban, hiszen a NEC hiába mutatja be a technológiát a januári Consumer Electronics Show (CES) keretében Las Vegasban, szállítani legkorábban 2005-ben fogja csak. Az első példányok valószínűleg a PC-khez jelennek meg, az asztali egységek fejlesztése tovább is eltarthat. A NEC szerint természetesen attól is függ a megjelenés dátuma, hogy a tartalomszolgáltatók milyen gyorsan térnek majd át az új formátumokra.

Jelenleg két HD-DVD formátum specifikáció áll szabványosítás előtt. Az egyik a ROM lemez, egy réteggel 15GB kapacitással, valamint két réteggel 30GB kapacitással, a másik pedig az újraírható lemez 20GB tárolóhellyel. A DVD Forum novemberben már jóváhagyta a HD DVD-ROM 0.9 verziós formátumát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #18
    :))
  • Gabest #17
    Ne higgyetek csattinak, nem is fény volt, hanem csak úgy odarajzolták! :P
  • Csatti #16
    Az egy félrefordítás volt. Ha jól emlékszem az első és második epizódban fordítottak a fénykardot lézerkardnak. Tehát Lukenak kék fénykardja van. :) A lézer viszont egy speciális fény, aminek nagyon kicsi a szórása, ennek a szórás maximumnak a meghatározására való pl a Heisenberg féle határozatlansági elv, de ebbe inkább ne menjünk bele. Szal Luke nem mérvadó. :)))))
  • Chappy #13
    Ha olcsó, veszek.
  • Borg #12
    2005 azért nem most lesz...
  • [HUN]PAStheLoD #10
    logokat? :))
    eccerűbb ha letörlöd őket :P

    na most gondoltam hogy veszek sima DVD írót erre itt a kék :D
  • Pintyőke #9
    Pl.: logokat. :) Egyebkent elegge erzekenyek lesznek ezek a lemezek a karcolasra, igy elegge ketelkedem a nem cartridge-es megoldasokban. :T Nezd meg a normal DVD lemezt is. Video rogzitesre teljesen jo, de adatokat rogzitve kisebb serules eseten is halalos. :( Igaz mar lehet kapni borsos aron jo lemezeket... Remelem mielobb tovabbfejlesztik a gyengepontokat.
  • MaDFoX #6
    A kek lezer ok, de mi a francot rogzit az egyszeri ember 20+GB-n???! 20db mpg4 filmet? ;)
  • Punker #5
    a blue ray-t több mint 1 éve is írták már......
  • TeszteloPontHu #4
    Hogyne létezne. Működő prototípusok vannak már több mint fél éve.