Spencer

Érkezőben a HD DVD technológia

A DVD Forum vezetőségi testülete New Yorkban tartott ülésén hosszas tanakodást követően elfogadta azt a következő generációs DVD szabványt, a HD DVD formátumot, melyet két japán nagyvállalat, a Toshiba Corporation és az NEC Corporation terjesztett a testület elé.

A két cég által előterjesztett javaslatban a HD-DVD formátum csak olvasható, illetve újraírható változata is részletezve volt, azonban a DVD Forum végül is csak a ROM formátum 0.9-es verziószámú változatát fogadta el nyolc igen és hat nem szavazat mellett. A HD DVD optikai adattároló technológiáról röviden annyit kell tudni, hogy ibolyaszínű lézerfényre épül, és segítségével a jelenlegi DVD diszkekéhez hasonló lemezstruktúra mellett oldalanként mintegy 15-20 GB adatot lehet tárolni.




Pioneer HD-DVD lejátszó

A HD-DVD-hez hasonlóan egy másik következő generációs optikai adattároló technológia, a Blu-ray is ibolyaszínű lézerfényre épül és a jelenleg forgalomban lévő DVD lemezeknél jóval nagyobb adattároló kapacitással kecsegtet. A Blu-ray technológia mögött jelenleg kilenc elektronikai nagyvállalat áll, név szerint többek közt a Matsushita Electric Industrial Company, a Sony Corporation, a Royal Philips Electronics és a Samsung Electronics Company. A Blu-ray lemezek visszafelé nem kompatibilisek a jelenlegi DVD diszkekkel, valamint említésre méltó, hogy a Blu-ray-t az említett cégek nem kívánják előterjeszteni a DVD Forumhoz, mint következő generációs DVD formátumot. Ezzel együtt elmondható, hogy a Blu-ray és a HD-DVD az elkövetkezendő esztendőkben egymással harcolva versenyez majd a vásárlók kegyeinek elnyeréséért.


Toshiba HD DVD lejátszó

Ide kapcsolódik, hogy a DVD Forum a mostani New York-i ülésén határozatot hozott azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben új tagokkal bővíti vezetőségi testületét. Várakozások szerint az új tagok felvételére leghamarabb a jövő év végén, illetve 2005 elején kerülhet majd sor. Egyes források tudni vélik, hogy az új tagokkal kibővülő, megújult DVD Forum testület a jelenleginél sokkalta inkább HD DVD párti lesz, tehát az ezen új szabvánnyal kapcsolatos szavazások várhatóan már nem lesznek olyan szorosak, mint a mostani 8-6 arányú szavazás volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zakika #36
    az utolso mondatod megszivlelendo

    de azert ersd meg oket is, ez a kelet europai mentalitas...
  • fotel #32
    Akkor neved kuss. Próbáltam és ha nem kapott netet, nem ette meg, hang volt kép nem.
  • fotel #31
    Csak a HDD-d inkább meghalik...
  • fotel #30
    MPEG = Motion Picture Experts Group? Lehet más mint az ms? :D Avagy a Windóz 98 miért nem tudott akkor mpeg2-t alapból, mert akkor már létezett bőven...
  • fotel #29
    Az hogy nem tudsz helyesen írni, az egy dolog, de hogy amit írsz az is faszság... A szaros lejátszód leszedte a legújabb codecet, szóval ne legyél ennyire faszláma plz.
  • FtranX #25
    Nem csak a DVD szabvány avult el, hanem az összes, a cikkben említettek közül. Nem tudom miért szarakodnak ilyen tizen-huszon akárhány gigás adattárolókkal, amikor tudnának gyártani nagyobbat is. Legutóbb archiválás céljából inkább winchestert vettem, mert olcsóbb volt, mintha kiírtam volna az adataimat CD-re vagy DVD-re.
  • [HUN]PAStheLoD #18
    +1 DVD szerű szabvány... :P
  • Amero #13
    Ja és egyetlen egy DVD lejátszón sem láttam még WM9 feliratot.
  • Amero #12
    Enterprise!!! Neked a philips és a JVC noname márka??? Mindkettő gyárt mpeg4 kodolásra képes DVD lejátszót. A JVC már kishazánkban is kapható...
    A noname lejátszók se olyan rosszak. A DivX verziók közötti problémákat egy egyszerű firmware frissítés megoldja... Ezek a lejátszók még az Xvidet is lejátsszák, sőt még felirat fájlokat is képesek megjeleníteni (ez még ugyan problémás, de majd megoldódik)
    Ebből következik, hogy lehet hogy jó a WM9, de hogy senki nem fogja használni az biztos. Hiába öl bele a Ms akkora pénzeket, ha az emberek nem azt fogják használni. Lsd. wma<>mp3, mindenki döntse el maga melyik az elterjedtebb...
    Ezek a DVD szabványok meg egyenesen a vicc kategóriájába sorolandók. Az egész Hdd és CD-DVD mizéria a múlté lesz amint a memória kártyák elérhetőbbé válnak. Erőlködjenek csak, de ezek 5 év múlva már sehol sem lesznek... Addig meg a sima DVD is elég lesz, még azon is van bőven kapacitás.
    Mondjuk nemrég hallottam, hogy az egy oldalon dupla rétegű is új írókat, olvasókat igényel majd. A gyártók majdcsak rájönnek, hogy ez nem igazán jó senkinek, ha nem lesznek megfelelőek az eladási adataik. Ha meg nem szarják össze magukat, a mai világunkban ők a technika fejlődésének legnagyob hátráltatóji.
  • Okoska #11
    Tévedés. Ez sem. A DVD vörös lézert használ, ez meg ibolyakéket.
    Egyébként maga cikk mondata a hülyeség, hiszen egy új technológia _lemeze_ sohasem volt visszfele kompatibilis, hiszen hogyan lehetne az??? Maga az olvasó lehet visszafele kompatibilis, azaz olvassa majd a DVD-t is.