Berta Sándor

Online kormányzati beszerzés Németországban

A német kormány támogatta Otto Schily belügyminiszter javaslatát és elfogadta az e-kormányzati kezdeményezés harmadik szakaszát.

Az E-Government-Initiative BundOnline 2005 nevű előterjesztés lényege az, hogy 2005-től minden német szövetségi hivatalban áttérnek az elektronikus beszerzésre. Ezzel Németország nagyon jó úton halad az elektronikus kormányzat megvalósítása felé - nyilatkozta Otto Schily.

A miniszter szerint a BundOnline előnyei közé nem csak az tartozik, hogy egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi az állampolgárok számára a hivatali ügyintézést, hanem az is, hogy általa fokozatosan változik a különböző hivatalok arculata és profilja is. Jelenleg 248 hivatali online egység van Németországban, ez százzal több, mint egy esztendővel ezelőtt. Csak novemberben 16 részleg kapott megjelenési lehetőséget a világhálón. Ám ez még csak a kezdet. A tervek szerint ugyanis 2005-re az online módon működő egységek száma eléri a 449-et. Ráadásul egységessé válik az internetes arculat is, így "egyfazonú" lesz a szövetségi, a tartományi és a helyi ügyintézés.

A német kabinet elfogadott egy nyilvános közbeszerzés-optimalizáló programot is, amelyet a gazdasági és a belügyi tárca közösen fejlesztett ki. Az elektronikus beszerzésre való áttérésére az eVergabe nevű internetes rendszert használják majd a hivatalok. A fokozatos átállást jelzi, hogy például már 2004-ben minden beszerzést a www.bund.de internetes portálon keresztül fognak bonyolítani. Ezen kívül felállítanak egy internetes bevásárlóközpontot is, ahol a különböző hivatalok vásárolhatnak majd. A különböző közbeszerzési pályázatokat szintén egy központi helyen fogják összegyűjteni, függetlenül attól, hogy még papíron vagy már elektronikus úton írták-e ki őket. A közbeszerzések egységes arculatot kapnak és uniformizálják a pályázatokat is.

Schily szerint az sem mindegy, hogy az elektronikus beszerzéssel mennyi időt és költséget spórolhat a gazdaság. Az elektronikus folyamattal ugyanis milliárdokat takaríthat meg a német állam és nem szólva a magánszemélyekről, valamint a vállalatokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!