Spencer

Az AMD 2005-ben leáll a 32 bites processzorok gyártásával

Az Advanced Micro Devices (AMD) egyik vezetője szerint a chipgyártó 2005 végén minden bizonnyal fel fog hagyni a 32 bites mikroprocesszorok gyártásával. Úgy gondolom, hogy 2005-ben, előreláthatólag az év végén be fog fejeződni a 32 bites AMD processzorok előállítása - nyilatkozta a napokban Marty Seyer, az AMD Microprocessor Business Unit alelnöke és egyben vezérigazgatója. Seyer minderről a napokban Las Vegas-ban zajló Comdex számítástechnikai szakkiállítás keretein belül beszélt.

Seyer elmondta, hogy a Sunnyvale-i székhelyű vállalat egészen addig gyártani fogja 32 bites mikrochipjeit, ameddig a vásárlók részéről megfelelő igény mutatkozik ezen termékek iránt, azonban előrejelzése szerint a 64 bites AMD Athlon 64, illetve AMD Opteron processzorok ára a közeljövőben olyan jelentős mértékben esni fog, hogy a felhasználók számára egyszerűen nem éri majd meg régebbi 32 bites chipeket vásárolni. Jelen pillanatban egyébként az eladott AMD processzorok túlnyomó többsége még 32 bites, azonban a 64 bites chipek részesedése folyamatosan növekszik, ami nagyrészt annak is köszönhető, hogy a 64 bites alkalmazások szépen lassan terjedőben vannak.


Seyer utalt arra, hogy az AMD a jövő esztendőre vonatkozólag több tíz millió 64 bites processzor eladását vette tervbe, ezzel párhuzamosan pedig 2004-ben a 32 bites chipek árszintjére kívánja csökkenteni a 64 bites chipek árát. Az AMD az elkövetkezendő három évben egyébként mintegy 50-100 millió darab 64 bites processzort kíván forgalomba hozni. A vállalat számára egyébként komoly elismerést jelent, hogy a Sun Microsystems 2004-ben Opteron processzoros szervereket kíván piacra dobni, illetve, hogy a világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között jegyzett Hewlett-Packard a Comdex kiállításon bemutatta első Athlon 64 alapú rendszerét, a Compaq Presario 8000Z-t.

Független szakértők úgy vélik, hogy az AMD túlontúl optimista a 64 bites technológiák gyors térnyerését illetően, ugyanis jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy a 64 bites számítógépes rendszerek eladásai legkorábban 2007 körül szárnyalják túl a 32 bites rendszerekét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!