120
  • mrzool
    #120
    Utánanéztem, hátha megváltozott volna, de nekem volt igazam:

    "If your application is licensed under GPL or compatible OSI license approved by MySQL AB, you are free and welcome to ship any GPL software of MySQL AB with your application."

    Tehát csak bizonyos esetekben ingyenes, egyébként lehet pengetni a lóvét. Mindegy, eléggé elkanyarodtunk.:)
  • Zoldalma
    #119
    Bar mar a thread abbamaradt, imikenek kiegeszites:

    "Debian DSA

    GCS küldte be a hírt:

    "Csomag: kernel-image-2.4.18-1-alpha, kernel-image-2.4.18-1-i386, kernel-source-2.4.18
    Sebezhetőség: az userland hozzáfér az egész kernel memóriához
    Probléma típusa: helyi
    Debian specifikus: nem

    DSA-403 kernel - egész túlcsordulás


    Azonnali frissítés ajánlott - ezzel a módszerrel törték meg a Debian szervereket is. Az apt-get update/upgrade páros már működik!"

    Megjegyzés: Köszönet GCS-nek a gyorsaságáért, egy csomó gépeléstől kímélt meg. A DSA-t személy szerint egy ponton találtam hiányosnak: Wichert nem ír arról, hogy mi a helyzet a jelenlegi stabil terjesztés (Woody) default (2.2.22) kernelével kapcsolatban. Ha valaki pontos infót tud, szóljon hozzá! "
  • Zoldalma
    #117
    "The MySQL database server is available without a license fee under the GNU General Public License (GPL). Commercial non GPL licenses are available for users who prefer not to be restricted by the terms of the GPL."

    Azaz uzleti kornyezetben is GPL ala tartozik....
  • [HUN]PAStheLoD
    #116
    mySQL powaaaaaaaaaaaaaaaaaa :D
  • Pheel
    #115
  • mrzool
    #114
    Igazad van, elnézést a fogalmazásért, csak megint túlságosan beleéltem magam az enterprise-környezetekbe.:)

    Eredetileg annyit szerettem volna írni, hogy a mysql sem ingyenes, de pont a lényeg maradt ki a hozzászólásomból. Természetesen igazad van, egyszerű alkalmazásokhoz elég a mysql is, én is használom néha.:)
  • Pheel
    #113
    Nem értek veled egyet (a ritka esetek egyike). Nagyon sok esetben nem kell több egy MySQL-nél, és a lehető legegyszerűbb megoldást nyújtja kis erőforrásigénnyel. Éppen te szoktad mondogatni, hogy mindenhová meg kell találni a legmegfelelőbb alkalmazást. Sok esetben az MSSQL és az Oracle egyszerűen ágyúval verébre megoldás.
  • mrzool
    #112
    "Nézzetek körbe nem véletlenül törik a fejüket szabad szoftver megoldásokon bizonyos kormányok szakértői. "

    Igen, és több milliárd eurót fizetnek ki a szabadszoftverekért. Ezzel nincs is semmi bajom.
  • mrzool
    #111
    "De attol, hogy pl. a mysql ingyen ad neked adatbazist meg nem feltetlenul hulyek, vannak nekik fizetos szolgaltatasaik is."

    Szvsz elég rossz példa, mivel fejlesztési és otthoni célra minden nagyobb adatb gyártó cég ingyen adja a termékét. De ha üzleti felhasználásra kell, akkor perkálhatod a millákat. A mysql-t pedig inkább hagyjuk, az egész egy nagy vicc, szégyen, hogy szerepel a nevében az sql szó.:)
  • Power
    #108
    Nem kell félre terelni a szót, hol írtam én ennek az ellenkezőjét?
    Nos?

    "Volt, hogy két hónapig egyfolytában töltött netről. Ennél hogyan lehet stabilabb az a bizonyos kernel-forditgatós rendszer?"

    Ezt a nyílvánvaló hülyeséget viszont te írtad.
    Kiváncsi vagyok mi volt az amit hónapokig jött csak le.
  • Zoldalma
    #107
    Bar nem nekem jott, azert reflektalnek:

    "na igen, de ha nem jott volna a marketing gepezet, akkor mi lenne ma, meg mindig nehany megszalott ember foglalkozna szamitogepekkel, es klubbokban cserelgetnek a fabrikalt programokat?"

    Nem biztos, a technikai fejlodes "rakenyszeritette" volna az emberekre. Nem feltetlen a marketinggepezetnek koszonheto az h a szamitogep igy elterjedt, legalabb annyira a hasznalhatosagnak is.

    "office 2003 nevu magyar irodai szoftvercsomag ami 10.000 Ft korul van"

    Tudtommal az OEM is joval dragabb 10000Ftnel.

    "ezutan nem lehet penzt kerni szoftverekert, akkor ki irna programokat?"

    Ujfent: Nem mindenkit a penz motival...
  • Zoldalma
    #105
    "Erre kiakad a megrendelő, hogy hiszen hasonló van ingyenesen is, miért nem csak annak a néhány módosításnak az árát kéri tőle a fejlesztő?"

    Ez a megrendelo dolga, hogy valaszthasson. Elvegre kapitalizmus van...a MOL is joval dragabban adja a benzint mint a kornyezo orszagokban. Es itt a hatar mellett sem mindenki ugrik at tankolni. Ugyanez leforditva a fizetos-ingyenes szoftverre. Az ingyenes szoftverhez tobbnyire nem jar support, nem latod azt a garanciat amit kellene. Nagy cegeknel ertelemszeruen ez kell. Es ez fogja eletben tartani a fizetos szoft-ot. Nezd meg, a Suse Enterprise is fizetos...pedig a linux "ingyenes".
    A weblap keszitesenel is hiaba van olcsobb, valakinek az ido tobbet er, mint hogy futkarozzon a penze utan mikor felmunkat kap.
  • mrzool
    #102
    Nektek jó, nektek plusz profitot termel. De mi van azokkal, akik írták? Ők kaptak érte vmit? Vagy azokkal mi van, akik hasonló, ám fizetős terméket készítenek? Ők szépen csődbemennek. Azt mondom már nem tudom hanyadszorra, hogy ez egy kétszemélyes játék. És a gazdaságban a pénz nem keletkezik magától - amit nektek extraprofit, az valakinek hiányzik - nincs egyensúly.

    Itt most nem arról van szó, hogy tönkremegy az MS, mert én személy szerint inkább OpenOffice-t használok (és még van jópár szabadszoftver a gépemen).

    Vegyünk pl. egy webfejlesztőt. Van a piacon mindeféle összegányolt ingyenes portálrendszer. Jön az ügyfél, és elmondja, hogy mit szeretne. Kap egy reális árat (reális árról beszélek, nem azokról a gyerekekről, akik húgyért-szarért elvállnak mindent, aztán meg is lehet nézni a végtermék minőségét...). Erre kiakad a megrendelő, hogy hiszen hasonló van ingyenesen is, miért nem csak annak a néhány módosításnak az árát kéri tőle a fejlesztő? Ez csak egy példa, de érzed miről beszélek?
  • mrzool
    #100
    "Az sem állja meg a helyét, hogy egy programozó csak és kizárólag W32-re tudjon programozni, mert amikor megtanulta azelőtt ugyebár nem tudott semmilyen programot írni. Akkor nem tudna megtanulni Linux-ra programozni?"

    Ki beszélt itt eddig linuxról és vindózról? A szabad szoftver gazdaságromboló hatásáról volt szó. Engedd meg, hogy tájékoztassalak: szabadszoftver != linuxos szoftver. Van ugyanúgy win alá is.
  • mrzool
    #99
    "Bizonyára nem ZX81-el kezdte a számítógéppel való ismerkedést ugyanis, akkor emlékezne arra az időre amikor még klubbokban csereberélték a programokat"

    Ugyen ezt nem nekem írtad, de engedd meg, hogy beleszóljak. Én ugyan C64-gyel kezdtem, de emléxem a copy-party-kra, cserélgetős klubokra. Attól még illegális volt, ami fel is keltette a rendőrség figyelmét 94(?) nyarán a Pecsában.
  • Zoldalma
    #97
    "Persze a VISUAL BASIC-et nem portolták BSD-re :-)))"
    Ezt kicsit komolyra veve, ha valaki a visual programozas hive, ott van neki a JBuilder, Kylix, Anjuta.....
  • Zoldalma
    #93
    "Dehogynem.:) De az zavar, hogy a szabadszoftver elértéktelenítheti a sok évi munkával és tanulással megszerzett tudásomat."

    Bizonyos fokon megertelek....sot. Viszont minden hozzaallas kerdese...mindenkinek mas szamit. De ez t meg lehet erteni.

    "Az egyszeri otthoni felhasználó pedig tényleg csak annyit lát, hogy ingyen letölhette a netről"

    Nem feltetlen kell annak otthoni felhasznalonak lennie....infoskent is gondolkodhat ugy valaki h fejleszt, es kiad forraskodot, ossznepi fejlesztesre...ez masnak ingyenes akar besegit, akar nem.

    "Természetesen nem utálom a szabadszoftvert"

    Orommel olvasom :o)
  • mrzool
    #91
    "Ne csak a hideg logikát használd, hanem gondolkozz emberként is."

    Mivel infós vagyok, ezért elég szarul esne, ha tizen-x év tanulás után annyit kapnék: 'kösz, nincs rád szüksége a gazdaságnak, hiszen vannak, akik ingyen dolgoznak'.

    Természetesen nem utálom a szabadszoftvert, a saját gépemen pl. openoffice-t is használok.:) De van egy pont, ami után érzékelhetően káros. És ezt tudják azok a nagy cégek is, akik mögötte állnak (pl. IBM, Sun), de nem nagyon érdekli őket, mivel elsősorban hardver-eladásokból élnek, ergo nekik az a jó, ha sok szoftver van olcsón, hogy az emberek a hardverre költhessenek. Ezt most eléggé lesarkítottam, de kb. így van.

    Az egyszeri otthoni felhasználó pedig tényleg csak annyit lát, hogy ingyen letölhette a netről, abba már nem gondol bele, hogy milyen gazdasági hatási lehetnek.

    "Sose csinaltal meg valamit csak azert h meglegyen, nem azt nezve h valamit kapsz is erte?"

    Dehogynem.:) De az zavar, hogy a szabadszoftver elértéktelenítheti a sok évi munkával és tanulással megszerzett tudásomat.
  • Zoldalma
    #90
    "Te most vagy nem akarod megérteni amit mondok, vagy csak úgy teszel."
    Mas, ha belegondolsz abba amit irtal, nagyon sok teruletre rahuzhato...de ne menjunk ebbe bele. Sok ember van aki csak lebecolni megy be melozni...
    De ez mas teszta.

    "A szabadszoftver káros a gazdaságra."
    Igaz is meg nem is.....a kapitalizmus is az. Sose csinaltal meg valamit csak azert h meglegyen, nem azt nezve h valamit kapsz is erte?
  • mrzool
    #88
    Azért Joelt MS-pártisággal vádolni... Na mindegy, ahogy gondolod.

    Te most vagy nem akarod megérteni amit mondok, vagy csak úgy teszel. Neked otthon sem ingyenes. Mert aki ingyenes szoftver fejleszt, annak is meg kell élnie, ergo dolgozik valahol. De mivel az ingyenes szoftver fejlesztése időbe telik és a programozás általában koncentrálást igényel, ezért TUTI, hogy a munkahelyén nem lesz 100%-os a teljesítménye (esetleg munkaidőben is a saját projektjével foglalkozik), mégis megkapja a munkabérét. És amit ott gyárt, az ezért drágább lesz, amiért akkor fizetsz, mikor megvásárlod. Vagy mikor az állam megvásárolja az adódból.

    Továbbmegyek: számos programozó marad állás és megrendelés nélkül, vagy kap nevetségesen alacsony fizetést, mert létezik 'ingyenes' alternatíva. Az ő munkanélküli segélyüket is te fizeted.

    A fejlesztőnek fizetnie kell az áramot, kajálnia kell, laknia valahol, ezzel szemben a készített szoftverért semmit sem kap. A mérleg így nincs egyensúlyban. A szabadszoftver káros a gazdaságra. Ne csak azt nézd, hogy ma nem kell érte fizetni, nézd a holnapot is.
  • Zoldalma
    #87
    "egy "picit" több ingyenes program van winre... De a legjobbak mindig is fizetősek lesznek és ez igy is van rendjén."

    Mondom igazad van....tenyleg csak a ZDNeten v Tucowson kell bongeszni :o)

    "Mosolygok is rajtuk eleget..."

    Hat latod, valakit nem az a szemet penz vezerel...:o)
  • Zoldalma
    #86
    Erre most azt mondanam, h nekem itthon "szinte" ingyen van. Erre jonnel azzal h de vallalati kornyezetben relative dragabb (az altalad adott link szerint...ami mar x-edik variansa ennek, legutobb egy MS altal megbizott ceg hozta ezt ki).
    Viszont a cikkben nem is a vallalati kornyezetrol van szo....
  • Zoldalma
    #85
    Nyilvan, de az sem mindegy mennyit :o)
  • mrzool
    #84
    Jah, és nincs se kedvem, se időm megmagyarázni az előző állításomat, inkább adok egy linket: Joel on software

    Magyarul van, olvasmányos, tanulságos...
  • mrzool
    #82
    Csak arra próbálok utalni, hogy ingyen semmi sincs, ingyenes szoftver nincs... Valahol megfizeted annak az árát is, csak talán elsőre nem látszik.
  • Zoldalma
    #81
    Talan mert nem ez a fo munkajuk, talan hobby, talan nem mindenkit a penz vezerel :o)
    Mindenesetre van szep szammal ilyen fejleszto is.
  • mrzool
    #80
    "nehez lehet hozzaszokni pl. egy Debian parszaz ingyenes programjahoz...."

    Hm... És az ingyenes programok készítői miből élnek meg? Olyan jó fejek, hogy ingyen kapják a kenyeret a közértben?
  • Zoldalma
    #79
    "Ha már az érvek elfogytak (voltak?) akkor más nem maradhat tényleg..."

    Hallottal mar olyan mondasrol h okos enged szamar szenved? Nem az ervek fogytak el, csak mar unom a vitat. De ajanlom eme mondatom ujboli elolvasasat:
    "Hasznald csak a biztonsagos WinXPd,Win2Kd, Win2k3ad, ......
    En koszonom, egesz jol elvagyok a masik veglettel :o)"

    "100% a jogtisztaság igy a probléma engem nem érint"
    Nalad lehet, de erdekes eddig mast is belevontal (a'la win98)....mindenki fizet erte?

    "programozásból (is) élek teljesen természetes számomra, hogy fizetek értük..."
    :o) MS mellett meg is ertem.....nehez lehet hozzaszokni pl. egy Debian parszaz ingyenes programjahoz....
  • Zoldalma
    #72
    De mivel reszemrol nem kivanom nagyon folytatni ezt az AMD-Intelhez hasonlo Win-Linux vitat, maradjunk annyiban h igazad van. :o)))
    Hasznald csak a biztonsagos WinXPd,Win2Kd, Win2k3ad, esetleg meg egy BSAs beszelgetes is belefer a dolgokba.
    En koszonom, egesz jol elvagyok a masik veglettel :o)
    PONT

    UI. azert erdekes hogy a tematol jelentosen eltertunk...WinCE hova tunt?
  • Zoldalma
    #71
    ""Huh és a linux hanyadik kernel változatnál tart? 40-50? most hogy ők nem sp-nek hivják hanem kompletten újra kell alatta forditani a kernelt az lényegtelen.""
    ES megegyszer, *nixrol beszelunk.....nem csak linuxrol....
  • Zoldalma
    #70
    "kiváncsian várom mit kamuznak... Nem is az ő hibájuk nem is érint senkit és egyébként is ott a forrás mindenkinél miért nem vették észre :))"

    MS feelingem van, vajh miert?

    "Mégjobb... Akkor lehet az összes neten levő linuxon ki-be mászkálnak... (emlékeim szerint márciusban találtak egy 5 - öt - éve a linux kernelében lévő kritikus hibát... hát ennyit a sok szem többet lát elméletről)"
    3x es egyben utoljara irom le h a linux ssem hibatlan. De ideznelek Teged:
    Én éppen annak a hive vagyok, hogy mindegy milyen rendszert használsz azt patchelni kell.

    "csak te kezdted védeni őket, meg jöttél hogy a win nem biztonságos, igy erről vitázunk."
    Nem vedtem senkit, de sztem nem biztonsagosabb...hogy Neked mas a velemenyed? Jah.

    "hát persze hogy nem. ez olyan szép... attól függően, hogy melyik disztribben találnak kritikus hibát aszinert halljuk ezt a mondatot, "igen xy disztrib tényleg nem valami biztonságos bezzeg a debian" vagy bezzeg a másik. Aztán mikor arra jön ki valami nagyon gázos akkor megkapjuk ugyanezt másik disztribre. Semmi gond kérem szépen hetente két háromszor kell váltani a használt disztribeket attól függően, hogy éppen melyik tünik biztonságosnak, LOL..."
    Ez eleg sarkitott velemeny ugye Te is tudod, de idezek egy ide illo mondatot Toled:"Te tényleg ennyire korlátolt vagy? Ugye érzed a különbséget?"

    "Hogy megtörjék az azt tároló stable servert? nem értem az összefüggést :)"
    Na igen, itt tevedtem. Ellenben ismet csak azt tudom mondani, attol meg h a serveren stabil distrib volt, lehet kernelhiba...

    "Huh és a linux hanyadik kernel változatnál tart? 40-50? most hogy ők nem sp-nek hivják hanem kompletten újra kell alatta forditani a kernelt az lényegtelen."
    Te most attol tartod biztonsagosabbnak a wined, hogy linux alatt hany kernelt kell forgatni?
  • Zoldalma
    #64
    "Amit meg te mondasz a levegőbe mindenféle érv nélkül az sem biztos, hogy van..."
    Igy igaz. Ez benne a szep... :o)

    "még azt se tudják mi a baj?"
    Vard meg a szerdai korlevelet, abban reszletesen benne lesz :o)

    "Hehe a useradatbázis megszerezése az ezzel gyakorlatilag egyelő, mert kezedben az admin jelszava..."
    Megint nem mind1 melyik servere....olvasd el mely servereket erintett. AMugy meg nem feltetlen attol szar mert rosszul konfiguraltak, lehet meg fel nem deritett kernel hiba is....

    "természetes hogy ilyen bonyolultságú programokban hibák vannak amiket javitanak. Minkét oldalon. Pont. Ezen kivül korlátolt emberek sokhelyen (köztük itt is) állitják ez csak a winre igaz, én ezt cáfoltam a debianos topiccal"
    Akkor a mai napig nem ertem min vitatkozunk, sose allitottam h Linux hibatlan lenne....

    "bár ennek most nagyon ellentmondd a debian, mert ha ők nem tudják biztonságosra konfigolni"
    Lasd fentebb, amugy meg mar megbeszeltuk hogy *nixrol beszelunk, es Linux != Debian....
  • Zoldalma
    #63
    "És ez ellen qrva nehéz védekezni."
    De lehet.:o) Viszont ha nem jelentos SQL serverre maszott fel akkor miert annyira jelentos a Debian serverre valo betores, hiszen a stabil Debian kiadast nem veszelyeztette. Unstable meg azert unstable. Amugyis hamar kitunt...

    "Nem tudom tanultál-e bankinformatikát, de ha valamit mernek egy bankban használni, az már egy szint. Elhiheted, a saját jól felfogott érdekükben nem fognak instabil és unsecure rendszert használni."
    Laikus logikaval is egy szint, de ahogy anno irtad, nem feltetlen lehet egyertelmu logikat kialakitani a mondat ket fele kozt. De ha annyira secure lenne, nem az SP4nel tartana pl. w2k.
    Termeszetesen az nt5os vonal biztonsagosabb mint a win9xes, ez nem is volt vitas :o).
  • mrzool
    #61
    "Ez a lenyege nem?Megtortent? Meg, es ez itt a lenyeg :o)"

    A Slammer néhány belső, DMZ-ben lévő, nem jelentős SQL szerverre valóban felmászott. De ne mondd már, hogy ilyen csak az MS-nél történhet meg... Van párezer dolgozó, ha csak az egyik hazavitte a laptopját, otthon netezett vállalati tűzfal nélkül, beszopta a Slammert, majd másnap rádugta a céges hálóra a már fertőzött gépét, megtörtént a baj. És ez ellen qrva nehéz védekezni.

    "Igen, es ezek szerint amiatt biztonsagosak az altalad felsorolt rendszerek, mert a bankban hasznaljak oket?"

    Nem tudom tanultál-e bankinformatikát, de ha valamit mernek egy bankban használni, az már egy szint. Elhiheted, a saját jól felfogott érdekükben nem fognak instabil és unsecure rendszert használni.
  • Zoldalma
    #58
    Ismet mondom, flame lett a dologbol nem a temaba vag. :o)
    "Hahaha, msnek kintről elérhető volt az sql szervere, bruhahah... :))"
    Ez a lenyege nem?Megtortent? Meg, es ez itt a lenyeg :o)
    "DoS volt maximum annak meg semmi köze a használt rendszerhez..."
    Mint mondottam, amirol nem tudsz nem biztos h nincs is.
    "Nem ugy mint a debiant... Userek mailboxait maximum az pedig nagy különbség."
    Felnyomtak nem? De igen, es ez a lenyeg.

    "Nem érted a lényeget. Egy user mailbox megszerzése (amiről ms esetén beszélhetünk) nem összehasonlitható egy komplett irányitás átvétellel + full useradatbázis megszerzésével..."

    Full iranyitas atvetel? Ne nevettess mar, hol olvastal Te teljes iranyitas atvetelrol? Mondtam, ott egy link amit adtam, olvasd el, aztan beszelj.
    De mint mondottam, mindenben van hiba....a lenyeg ennek kezeleseben van. Te is elismerted h annak hive vagy h a hibak javitva legyenek. Akkor most miert beszelsz magad ellen? Hiba tortent....megtettek/megtesznek mindent a helyrehozasert.

    "Sebaj ez esetben viszont az 5-6 éves linuxokkal kell hasonlitgatni."
    Tedd meg egy debian slink-el pl. :o)

    Az a helyzet hogy Te sem vagy masabb mint a tobbi, elolvasod a szalagcimet, aztan rogton lekonyveled magadban h ez igy szar...

    "Persze-persze, hogy csak magyarországon maradjunk azért használ a nemzeti bank meg otp kb 50.000 gépen 2k-t és XP-t, 2k és 2k3 szervereket mert nem annyira biztonságosak..."
    Igen, es ezek szerint amiatt biztonsagosak az altalad felsorolt rendszerek, mert a bankban hasznaljak oket?
    De akkor par link:
    http://www.theinquirer.net/?article=6340
    http://www.suse.com/us/company/press/press_releases/archive03/dit.html
    De pl. a Deutsche bank sem riadt vissza Linux hasznalattol. Sot Munchenben is teljesen atallnak Susera...hogy azt a cikket pont nem olvastad? Sorry. Jah, hogy OTP Wint hasznal? Szive joga :o)

    "Lehet, hogy érteni kellene hozzá?"
    Nema', ezt mibol kovetkeztetted ki?
  • WiZZaRD
    #57
    ugy is lehet nezni a kerdest, hogy egy auto szoftvere azert valamennyire zart rendszer, egyszer megcsinaljak, utana nem kell piszkalni. Ha ebbol indulok ki akkor az xbox szoftvere is jo lett, nincs vele semmi baj:) Szoval lehet, hogy ha akarjak azert meg tudjak csinalni normalisan is, es csak a win marad mindorokre szutyok:) Ha mondjuk a mobiltelefonokbol indulok ki, akkor pont forditott a helyzet, azzal ha emlekeim nem csalnak jo nagyot bukott az ms:)
  • mrzool
    #52
    Szerinted mégis minek? Több éve, évtizede beágyazott rendszerek irányítják a gépkocsikat (persze ne Zsigulikra gondolj). Ne tegyetek már úgy, mintha most hallanátok először, hogy az autókban számítógépek vannak...
  • Zoldalma
    #49
    BSA lehuzza a bankszamlad? :o))
  • [HUN]PAStheLoD
    #48
    2006-ra !?! kocsim se lesz :P
  • whitehawk
    #46
    Kereszteződésben jön a vonat: Ön megnyomta a gázpedált. Tényleg el akar indulni? Igen Nem Segítség Na mind1. Azért ettől nem félek, úgy ahogy eddig minden más eszközre, erre is fognak linuxot rakni. Írni kéne ehhez egy autoszimulator progit :D Bekapcsolod a játékot, akkor keres egy windowsos autot és irányíthatod :D
    csa a szimulátorban másképp néz ki a pálya :DDD Connection reset by peer :DD EOF from client Hehehhe A kernel forgatás nem feltétleül szükséges. Elég a modult beilleszteni.