Spencer

Az Intel gyorsan fel kívánja futtatni a Prescott gyártását

Habár az Intel legalább három negyedévet késik a jelenleg Prescott fejlesztési kódnevet viselő legújabb Pentium 4 processzora piaci bevezetésével, a vállalat vezetői rendkívül optimisták az új mikrochippel kapcsolatban.

Intelhez közel álló források tudni vélik, hogy az Intelnél az elkövetkezendő hónapokban rendkívül gyorsan fel kívánják futtatni a Prescott processzorok gyártását, mely chipek egyébként a legfejlettebb feszített szilícium alapú 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével fognak készülni 300 milliméteres átmérővel rendelkező szilíciumszeletekből.

Amennyiben hinni lehet az említett forrásoknak, az SSE3 technológiával felvértezett újgenerációs Pentium 4 processzorok kereskedelmi forgalmazása a jövő esztendő első negyedévében mindenképp meg fog kezdődni, vagyis a Prescott debütálása kapcsán több csúszásra már nem kell számítani. Paul Otellini, a Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó cég elnöke szerint az Intel a jövő esztendőben legalább 70 millió darab Prescott magos új Pentium 4 chipet fog leszállítani, ami rendkívül gyors gyártás felfuttatást jelent. Otellini elmondta, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a jövő esztendőben forgalomba kerülő Pentium 4 processzorok 60 százaléka, a Celeron chipeknek pedig körülbelül 40 százaléka már 0,09 mikronos csíkszélességgel fog rendelkezni.


A Prescott mag alkalmazása már jövő év elején el fog kezdődni

Tudni lehet, hogy az Intelnél nemrégiben megkezdődött a Prescott processzorok gyártása, noha meglehetősen limitált mennyiségben, vagyis az Intel gyártókapacitásának jelenleg kevesebb mint egy százaléka van ráállva a 0,09 mikronos technológiákra. A cég vezetői azt tervezik, hogy a jövő év első negyedévében már minden negyedik Pentium 4 processzor ezen új technológiák segítségével fog készülni, ezt követően pedig a második negyedévben 70 százalék körülire fog növekedni a Prescott magos chipek részaránya. Az olcsóbb számítógépek piacára pozícionált Celeron termékcsaládban 2004 első negyedévében öt százalék körüli lesz a 0,09 mikronos termékek részaránya, ami a második negyedévben körülbelül 40 százalékra fog növekedni.

A 2,8 GHz-es, 3 GHz-es, 3,2 GHz-es és 3,4 GHz-es frekvenciájú, 1 MB cache-sel szerelt Prescott processzorok ára a debütáláskor rendre 178, 218, 278, illetve 417 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #41
    "de mint tudjuk nem zörög a haraszt, ha..."-nem sz@rik a parsazt.:-)
    Érthetetlen vagy. Az eddigi 128KB-ról 256KB-ra növekszik az L2 cache mérete, amitől kisebb lesz a hőleadása, illetve a kevesebb cache miatt jobban tuningolhatóvá válik (mivel túlhajtáskor a cache fekszik meg először), mint a hasonló Pentium 4-ek, mivel elméletileg ugyanarra a magra fog épülni. Természetesen lesznek olyan alkalmazások, például a játékok, ahol a kisebb cache érzékenyen fogja érinteni a teljesítményt, viszont az egyéb okosságok (SSE3, és amikről még nem tudunk), sok esetben egy Northwood szintjére emelhetik a procit, a hírek szerint igen kedvező, töredék áron."
    nos, a cache mérete az egy dolog, de nem nagy. ami sokkal fontosabb az a cache késleltetése.(L2)
    P2 sok
    CEL300A 2(itt cseszték el:D)
    P3 2
    P3cel 6
    P4 0.5-2
    P4cel 10-12
    Az a kis növekedés nem számít sokat, mert biztos, hogy növelik majd a késlelttést is.
    ugye nem hitted, hogy a P4 és a celeronok között csak a cache mérete a különbség? az is fontos, de nem annyira.
    amúgy meg az intelnek nem telt sokba a lapkán lévő 1 Mbyte cache-ből nem csak 128at, hanem 256ot engedni:D
    merthogy remélem az sem meglepetés, hogy a northwood óta a cerkák és a p4esek DIE-je megegyezik, csak a cerkának a cache nagyrésze le van tiltva, és van neki késleltetés is, ez a lakk alatt van behuzalozva.
    biztos lehetsz benne, hogy az intel úgy fogja a sebességet beállítani, hogy azt egy grafikonon ábrázolva az eddigi celeronaokkal szép töretlen skálázódást, és ne többet mutasson.
    és a prescott fogyazstására megintcsak nem épíenék, v.mi tajvani lapnak kezébe akadt egy 2.8as prescott P4, és valami hihetetlen gigabrutál hűrővel sikerült 70°alatt tartani. azt írták, hogy 103W. ami nagyon sok.
    ja, és hogy 3 Ghz-en már nem volt hajlandó mozogni, úgyhogy az a furcsa helyzet állt elő, hogy a 90 mikronos P4 lassabb, mint a 130as :D
    ezért gyártanak most celeronokat, mert ott elég most a 2.8 Ghz, de a mostani 3.2Ghz P4 mellé az kicsit sovány volna, azon még dolgoznak.
  • Ruffi #32
    Ja és aki aszongya h szar a prescot 3.4 monnyuk annak azt üzenem hogyha odaadnának egyet nekik nem valoszinü h undorral visszadobnák...tény hogy egy fx-53-at jobban elfogadnék de hülyeséget nem kell dumálni...mer azt imádom
  • Ruffi #31
    Ki mondta h az amd prociknak mára nagyobb a höleadásuk...ez megfordult..
  • Power #30
    A 4 GHz-re még 1 évet kell várnod, szóval az nem mindjárt, de a 3,6-os sem az első körben jön.
    Amúgy meg semmivel sem rosszabb, vagy jobb ez a teszt, mint bármely másik.
  • Power #29
    Ki f*szom mondta hogy jobb, mint az FX?
    De az látszik, hogy a csodavárók csalódni fognak.
  • Power #28
    Pontosan.
  • Pheel #23
    Oks, de ebből te hogyan látod, hogy szarabb, mint egy FX? Nem is volt FX a tesztekben.
  • Power #21
    http://www.ocheaven.com/article/0310/readgoodarticle.asp?id=26
  • Pheel #20
    URL?
  • Power #19
    "nem is lenne baj, ha nem arról szólna az egész, hogy lehúzzatok.. ráadásul tények nélkül"

    Te meg tények nélkül dícsérted.
    Amúgy vannak prescott-os tesztek már a neten.