Spencer

Az új tokozású Pentium 4-es chipek csak az év végén jelennek meg

Az eddigiekben sokan talán azt hitték, hogy az Intel számára a vadonatúj Prescott processzorok gyártása kapcsán elsősorban a Socket 478-as tokozás alkalmazása jelenti a legnagyobb gondot, és az LGA775 (Land Grid Array) tokozásra történő átállás rövid időn belül minden problémát orvosolni fog.

Most azonban minden jel arra mutat, hogy ezen feltételezések rosszak voltak, ugyanis az Intel várhatóan korántsem fogja elkapkodni az LGA775 használatára történő átállást, vagyis a Prescott magos új Pentium 4 processzorok jó ideig még a régi tokozással fognak forgalomba kerülni. Amennyiben hinni lehet a pletykáknak, az idei esztendőben még csak 2-3 hónapot lesznek jelen a piacon az LGA775-ös Pentium 4 és Celeron processzorok.

Az Intel 2004-es termékskálája meglehetősen összetett lesz. Konkrét példákat tekintve, Prescott magos Pentium 4 processzorból lesz 533 MHz-es és 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú változat, mind Socket 478, mind pedig LGA775 fronton, ezenkívül pedig a Prescott alapokon nyugvó újgenerációs Celeron processzorok közül a 400 MHz-es QPB-vel (Quad Pumped Bus) rendelkező modellek Socket 478-as tokozással, az 533 MHz-es rendszerbuszú változatok pedig Socket 478-as és LGA775 tokozással egyaránt elérhetők lesznek. Fontos, hogy a jelenleg forgalomban lévő, 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő Northwood magos Pentium 4-es processzorok esetében az Intel már nem fogja bevezetni az LGA775-öt, vagyis az új tokozás csak és kizárólag a 0,09 mikronos csíkszélességű, feszített szilícium technológiájú új Intel processzorok jellemzője lesz.

Idén a Santa Clara-i székhelyű chipgyártó mindent meg kívánt tenni annak érdekében, hogy az 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú processzorait szépen lassan kivonja a piacról. Az Intel azt tervezi, hogy az idei esztendő első negyedévében még mintegy 17 százalékos részesedésű 533 MHz-es QPB-jű, Northwood magos Pentium 4 chipek részesedését a harmadik negyedév végére egy százalékra csökkenti. A hasonló rendszerbusz frekvenciájú, Prescott magos új Pentium 4-es chipek részesedése idén negyedévtől függően 5-15 százalék lesz. Az idén nyáron forgalomba kerülő Pentium 4-es processzoroknak várhatóan már több mint 90 százaléka 800 MHz-es rendszerbusszal fog rendelkezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #3
    azt utálom hogy ha akarok venni új procuit, vagy RAM -okat avyg vmit, egyből vehetek új alaplapot is hozzá mert már nem jó a tokozása...
  • vadgab #2
    Ezért köl AMD-t venni :) Igaz nekik is lesz új alaplap,de mégse 3-4 havonta jelenik meg új tokozás;)