Spencer

Tíz eladott notebookból négy Centrino alapokon nyugszik

Közismert, hogy az Intel az asztali számítógépek piacához hasonlóan a hordozható számítógépek piacán is domináns szerepet játszik, ami tulajdonképpen nem is csoda, hiszen alacsony fogyasztású, relatíve nagy teljesítményű és rendkívül stabil működésű processzorai közkedveltek a felhasználók körében.

Az azonban szinte mindenkit meglepett a szakmában, hogy az IDC piackutató cég egyik legfrissebb felmérése szerint az Intel Centrino platformjára épülő notebookok immár nem kevesebb mint negyvenkét százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy mindenképpen kiváló eredménynek számít az Inteltől, hogy jelen pillanatban már minden negyedik hordozható számítógép Centrino technológiákkal van felvértezve, többek közt már csak azért is, mert a Santa Clara-i székhelyű vállalat alig néhány hónapja, márciusban rántotta le a leplet a platform építőelemeiről, vagyis a Pentium M processzorról, valamint a hozzávaló alaplapi chipkészletekről és vezeték nélküli kommunikációs chipekről.


Az IDC előrejelzései szerint a Centrino előrenyomulása várhatóan a jövőben sem fog lassulni, legalább is erre enged következtetni az a felmérés, melyből kiderül, hogy a notebook vásárlás előtt álló felhasználók több mint 70 százaléka olyan alacsony fogyasztású mobil PC-t szeretne vásárolni, mely WLAN szolgáltatásokkal rendelkezik. Ismeretes, hogy a jelenleg forgalomban lévő WLAN (Wi-Fi) kompatibilis notebookok túlnyomó része Centrino alapokon nyugszik.

Az Intel csak azon notebook gyártó cégek számára engedélyezi a Centrino márkajelzés használatát, mely cégek kínálatában fellelhető hordozható számítógépek a Centrino platform összes elemét magukban hordozzák. Ezek szerint hiába van egy notebookban Pentium M processzor, ha alaplapi chipkészlete VIA, vagy éppen ATI gyártmányú, legálisan nem viselheti a Centrino márkajelzést. Hasonló módon hiába van egy notebook felvértezve Centrinós vezeték nélküli megoldásokkal, ha Pentium M helyett például Athlon XP-M processzor található benne, azonnal elbukja a Centrino logót. Az AMD és a tajvani VIA Technologies egyébként még idén áprilisban ígéretet tettek arra, hogy ki fognak fejleszteni egy az Intel Centrino riválisának tekinthető új mobil platformot, azonban az azóta eltelt időkben vajmi keveset lehetett hallani ezen fejlesztési projektről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ruffi #3
    Haveroméknak van Centrinos laptopjuk az jo?
    Laptop prockat annyira nem vágom...Nekünk IBM van...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    10 000 eladott notebookból 0 az enyém :8