Spencer

Villámgyors működésű CompactFlash memóriakártya

A Hitachi és a Mitsubishi Electric által alapított Renesas Technology nevezetű vegyesvállalat bejelentette, hogy megkezdte a világ mindeddig legnagyobb írási sebességű CompactFlash memóriakártyájának gyártását.

A HB28J1000CCC típusjelzésű Type I CompactFlash kártya 1 GB-os adattároló kapacitással rendelkezik, maximális írási sebessége pedig eléri a 10 MB/s-ot. Összehasonlításképp a SanDisk termékskálájában fellelhető Ultra CompactFlash kártyák legfeljebb 2,8 MB/s-os írási sebességre képesek, de még a Lexar Media által kifejlesztett különleges memóriakártyák írási sebessége sem nagyobb, mint 6 MB/s.

A Renesas Technology munkatársai elmondták, hogy a páratlanul nagy teljesítmény úgy érhető el, hogy az újgenerációs CompactFlash kártyákban található nyolc darab 1 Gb kapacitású memóriachip adatfeldolgozása egymással párhuzamosan történik. Az újfajta memóriakártyák egyébként támogatják a CompactFlash Association-féle 2.0-s CompactFlash szabványt, mely a digitális eszközök és a memóriakártyák között 8-16 MB/s-os adatátviteli sebességet ír elő.

A vállalat képviselői utaltak arra, hogy a villámgyors működésű és egyben nagy adattároló kapacitással rendelkező új memóriakártya próbagyártása a napokban kezdődött meg, és amennyiben minden jól megy, akkor a tömeggyártás is megkezdődhet még ebben az esztendőben. A Renesas Technology márkajelzéssel ellátott nagysebességű memóriakártyák várhatóan valamikor 2004 első felében jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban. Chieko Yoda, a Renesas Technology szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a 10 MB/s-os írási sebességre képes, 1 GB kapacitású CompactFlash kártya ajánlott végfelhasználói ára 310 dollár, vagyis mintegy 70 ezer forint lesz.

Az újfajta CompactFlash kártyákat a vállalat elsősorban azon professzionális fotósoknak szánja, akik sokszor készítenek rendkívül nagy felbontású digitális fényképeket és minél kevesebb időt szeretnének várni, amíg ezen fényképek eltárolódnak. A Renesas Technology egyébként nemrégiben kifejlesztett egy olyan, 4 GB kapacitású, harminckét darab 1 Gb-es memóriachipet magába foglaló Type II memóriakártyát is, melynek vastagsága nem éri el a 0,5 centimétert. Utóbbi újdonság várhatóan ugyancsak 2004-ben fog megjelenni a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    azért jó a CF is :)
  • Zro #1
    Postázhatnak egyet szívesen tesztelem :)