Alex

Újabb Kaszparov sakkparti a számítógép ellen

A sakkvilágranglistát vezető Gari Kaszparov jövőhéten ismét számítógéppel mérközik meg. Az újdonság, hogy most 3D szemüvegen keresztül, egy virtuális sakktáblán fogja lejátszani a partit.

A 40 éves sakkvilágbajnok Kaszparov ellenfele az X3D Fritz lesz, a ma talán legjobb sakkprogram, a Fritz és a virtuális valósággal foglalkozó X3D Technologies szoftvercég termékének ötvözete. A négy menetes mérközés kedden fog kezdődni a New York-i Atlétikai Klubban, a további meccsek időpontja pedig november 13, 16 és 18. A partik hossza maximálisan 7 óra lesz, és a nagyobb sakkhonlapokon folyamatosan figyelni lehet majd.




Kaszparov fején 3D szemüveget viselve fog egy a sakktáblát mutató monitor előtt ülni. A szponzorok szerint a szemüveg realisztikusabbá fogja tenni a tábla képét; az Kaszparov előtt fog lebegni, de persze nem érintheti meg, hogy azon mozgassa a figurákat.

"Még nemtudom a koncentrálásomat mennyiben fogja hátráltatni a virtuális környezet." - nyilatkozta az eseményt népszerűsítő pénteki sajtótájékoztatón Kaszparov. Hogy bonyolítsák a dolgokat, a lépések sem a szokott módon fognak történni: Kaszparov hangosan kimondott szavait egy hangfelismerő program fogja azonosítani, melyet azért egy operátor is ellenőrizni fog, mielőtt véglegesítenék a lépést.




Az X3D Fritz másodpercenként 3 millió lépés kiértékelésére képes, és John Fernandez, az X3D Technologies szakértője szerint az emberek 99,9%-át képes legyőzni. Kaszparov legutóbb februárban játszott gép ellen, és akkor a hatmenetes partit döntetlenre hozta ki az izraeli készítésű Deep Juniur ellen.

Szakértők szerint az azerbajdzsáni születésű Kaszparov az ősi játék legjobb játékosa. A nemzetközi sakkszövetség, a FIDE világranglistán az első helyet foglalja el az orosz Vlagyimir Kramnyik előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #25
    "Mondtam, hogy "legalábbis a régebbieket"."

    "Én személy szerint, nem tudom megszámolni egy kezemen, hogy hányszor sakkoztam gép ellen mert egyszer sem!"

    Akkor miről beszélsz????

    "Ezek ha úgy tetszik nem az én gondolataim/szavaim hanem egy matematikus, számítástechnikus barátomé. De ha nem értenék vele egyet/nem látnék benne logikát akkor nem írtam volna!"

    Akkor ő se ért hozzá vagy 25 éve sakkozott útoljára számítógép ellen.

    "Nincs feltétlenül jobb pozícióban a kezdő. Pl.: ha két tévedhetetlen játékos amőbázik akkor a játék örökké fog tartani, annak aki (tökéletes játékos) kezd annak nincs előnye. A sakkhoz nem tudok hozzászólni, mert amennyire én tudom – és már mondtam is- még nem dőlt el róla, hogy igazságos-e vagy sem! "

    Ha saját belátásod szerint nem értesz hozzá, akkor mit okoskosz? Ne hasonlítsd már az amőbához az egy teljesen más játék! A sakkban igenis minimális előnyt élvez a kezdő. Kérdezd meg bármely nagymestert.

    Ennyi sületlenséget!


  • Power #23
    ;)
  • Power #22
    Ez kb. 15 évvel ezelőtt volt így és akkor is csak az 286-os vagy gyengébb gépeken.
  • Power #21
    Az világos(gyengébbek kedvéért a fehér bábukkat vezető játékos) kedvezőbb pozicióban van. Ez kis különbségnél döntő lehet.

    "Akkor kíváncsi vagyok, hogy a gép, hogy számolja, ki, egy másodperc alatt az összes lehetőséget?! "

    Honnan veszed, hogy kiszámolja az összes lehetőséget???
    Olvass el mit írtam.
  • RpPRO #20
    Nem akarok szemelyeskedni, bocs, de ha te a mai olcso 50 megas pc sakkprogramok egyikevel is dontetlent hozol ki grandmaster szinten, akkor kerhetsz tolem harmat ;)
  • RpPRO #15
    Itt tobbmillio dolcsirol van szo. :) Ennyi penzert en is szivesen kikapnek ettol a geptol :P
    :o
  • Power #14
    "A gépről meg annyit hogy másodpercek alatt legenerálja az összes lehetséges lépést és sosem téved"

    Ezt a hülyeséget már megbocsáss.
    A brute force rendszerek, amikről te beszélsz, sehol nincsenek, mert ahhoz végtelen számítási teljesítmény kellene és az nincs. A sakkprogramok már 20-25 éve egész más irányban haladnak.
    Csak töredékét számolják ki, a lehetséges lépéseknek.
  • Power #13
    Látom sokat értesz hozzá :)
    Kaszparov a hagyományos sakkszabályok szerint bármely jelenlegi program-szuperszámítógép párost legyőzi.
    Az Deep Blue elleni veresség, nem hagyományos mérkőzés volt, hanem a számítógépnek kedvezett.
    Most egyedül a "virtuális környezet" fogja hátráltatni.
  • Sub #7
    Szeretnétek csak negyedannyira jól játszani mint ez az ember...
    A gépről meg annyit hogy másodpercek alatt legenerálja az összes lehetséges lépést és sosem téved. Az ember meg igen és nemis 1 másodperc alatt dönti el mit lépjen!
  • [HUN]PAStheLoD #6
    hát persze.. nem tudtad? :PP