Franczy

Döntetlennel végződött Kramnyik és Deep Fritz sakkjátszmája

Vlagyimir Kramnyik orosz származású sakkvilágbajnok és a Deep Fritz névre keresztelt számítógépes ellenfél megosztozott a pontokon a nyolcjátszmás "Brains in Bahrein", vagyis "Bahrein elméi" nevezetű sakkjátszma utolsó, azaz nyolcadik partijában, így a két ellenfél összecsapása döntetlennel zárult.

A bahreini Manamában megrendezett nagyszabású találkozó nyolcadik játszmája mindössze huszonegy lépés erejéig tartott, vagyis ez volt a Kramnyik vs. Deep Fritz csata legrövidebb partija. A sakkjátszmában mindkét fél négy-négy pontot szerzett, mégpedig úgy, hogy mindketten két-két partit nyertek, a többi négy parti pedig döntetlen eredménnyel zárult. Az utolsó játszmában Kramnyik képtelen volt feltörni számítógépes ellenfele rendkívül erős védelmét, és a felek rövid időn belül kiegyeztek a döntetlenben.

Amennyiben Vlagyimir Kramnyik képes lett volna legyőzni gépi ellenfelét, nem kevesebb mint 1 millió dollárt vihetett volna haza, azonban az orosz világbajnoknak a döntetlen végeredmény kapcsán sem kell szomorkodnia, ugyanis még így is 700 ezer dollárral lett gazdagabb. A Deep Fritz készítői egyébként bejelentették, hogy az általuk begyűjtött nyereményből mintegy 200 ezer dollárt egy jótékonysági intézmény számára fognak átutalni.


A ChessBase nevezetű, német fejlesztőkből álló csapat által készített Deep Fritz eleinte képtelen volt felvenni a harcot Kramnyik ellen, ami konkrétan azt jelentette, hogy a számítógépes ellenfélnek három partit követően mindössze fél pontja volt. A huszonhét esztendős világbajnoknak eleinte sikerült meglepnie a számítógépet, ugyanis Kramnyik egymás után megnyerte a második és harmadik játszmát, a későbbiekben azonban a Deep Fritz is bebizonyította, hogy igen is jól tud sakkozni.

Ennek következtében Kramnyik a találkozó második felében mindössze két veszteséget és két döntetlent tudhatott magáénak a másodpercenként egyébként több mint 3,5 millió lépés elemzésére képes számítógépes ellenfelével szemben. Kramnyik elmondta, hogy számítógépes ellenfelét már a találkozó kezdetén tisztelte, és ez még inkább így van a találkozó végeztével, valamint gratulált a Deep Fritz projektben részt vevő szakemberek kiváló teljesítményéhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AtisH #8
  bátsátok=bántsátok
  Bocs!

  Még valami, a DP7 fullba kéne.
 • AtisH #7
  Ne bátsátok zeb-et, hiszen ő találta fel a sakkot is és nem érdemli meg ezt a bánásmódot.:-))))

  Más. Nem tud valaki egy lelőhelyet, ahonnan le tudnám tölteni a Deep Fritz 7-et?
 • Tompi #6
  Nem en irtam, csak idezem egy masik topicbol:
  Errol ennyit. Kis KamuSamu...

  "zebnek nincs semmiféle technikai tudása, nincs wildcat a gépében és még egy windozt is nehezen tud használni a játékok elindításán kívül másra, nemhogy egy linuxot.

  egy 15 éves kis pöcs, aki azt élvezi ha anyáztok rá.

  hogy ezt honnan tudom? mert ismerem személyesen. LOL.
  "
 • Tompi #4
  Es milyen programozasi nyelvben van a kodja? Vagy esetleg a beforditott kodbol fejted vissza?
 • TheZsenyka #1
  Tök jó, de mi lett a Kaszparov féle két héttel ezelőtti verseny eredménye???