Alex

Rengeteg az elavult, régóta frissítetlen szájt a világhálón

[Infinit] Bár az internet nagyszerűsége éppen az információk rendszeres és gyors eljuttatásának lehetőségében rejlik, a világhálón tömkelegével találkozhatunk évek óta nem frissített, elhagyott, inaktív szájtokkal.

Olykor a webhelyek vagy webes naplók elindítását követő kezdeti lelkesedés hagy idővel alább, más esetekben egy adott eseményre elkészített honlapot hagynak sorsára készítői, miután a dolog végleg aktualitását vesztette. A Perseus Development felmérése szerint a webes naplók kétharmadát legalább két hónapja nem frissítették, egynegyedükhez pedig a megalkotás első napjától fogva egyáltalán nem is nyúltak. Massachusetts 2000-ben létrehozott webhelye pedig például még ma is arra ösztönzi a lakosságot, hogy töltsék fel készleteiket, és vegyenek fel elegendő készpénzt arra az esetre, ha a pénzkiadó automaták átmenetileg nem működnének.

"Rengeteg elavult, idejétmúlt információval, és már rég nem működő hivatkozással találkozhatunk. Nem túl szerencsés, hogy annyi minden fent van, miközben az információk jelentős részének már semmi aktualitása, értelme nincsen" - mutatott rá Jeffrey Henning, a Perseus technológiai igazgatója. A semmirevaló, fölöslegessé vált információk sokasága pedig jócskán megnehezítheti a felhasználók kereséseit.

Steve Jones, a chicagói Illinois Egyetem kommunikációprofesszora ugyanakkor úgy látja, ahogy a könyvtárosok fejében sem merül fel a gondolat, hogy megszabaduljanak a dohos-poros, új kiadásra már hiába váró könyvektől, a web-designereknek sem kellene elkapkodniuk a közelmúlt információmaradványainak eltakarítását. A technológiai előrehaladás nyomán pedig az is előfordulhat, hogy a régebbi oldalak egy része az újabb böngészőkkel már nem is lesz elérhető.

A legtöbb szájt fenntartása mindazonáltal pénzbe kerül. A fejlesztőknek - hacsak nem ingyenes tárhelyről van szó - fizetniük kell a web-hosting szolgáltatásért és a domainnévért.

A frissítés nélkül maradt, elhagyott szájtok megsokasodásának a legfőbb oka a készítők hanyagságának tudható be. Don Larson, az oregoni Seaside polgármestere még mindig jelöltként van feltüntetve a választási kampányoldalon, holott a politikus azóta már rég megnyerte a választást. Az oldal készítői a "kérjük, adja rám szavazatát" lehetőséget is csak a The Associated Press szíves felhívására távolították el. A Melrose Place című TV-sorozat webhelye szintén változatlan maradt. Bár a szájt az utolsó epizód vetítése utánra is újdonságokat ígért, a honlapot a záró részt követően mégsem frissítették. A Debbie Busler hat kontinensen, és mintegy 26 országon át vezető útjáról tudósító szájt pedig még ma is csak a negyedik célállomásnál tart, pedig a kalandvágyó hölgy már több mint egy éve hazaérkezett. A webmester, Debbie bátyja, a munka során felmerült technikai problémákra és időhiányra hivatkozva hagyta félbe a szájt építését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    lol ... hát előbb utóbb nem lesz kedve a free szolgoknak se szolgáltatni a soselátott oldalakat.