SG.hu

Csodabogár mobilok

[E-kereskedelem] Hiába is tiltakoznánk, el kell ismernünk, hogy a mobiltelefonok már nem olyanok, mint régen. Az utóbbi néhány évben a kis készülékek telefon-PDA-fényképezőgép-üzenőcentrum sajátos hibridjeivé lettek, ám sokan még ezzel sem elégszenek meg.

A nyughatatlan újítók jó néhány szabadalmat benyújtottak már annak a törekvésnek a jegyében, hogy a mobiltelefonok egyszemélyes zenekarrá "okosodjanak" funkcióik tárházát illetően. A hawaii-i Clyde Shiigi például a szöveges üzenetek népszerűségén felbuzdulva fedezte fel a kézzel írott sorok mobilon való elküldésének lehetőségét. Szabadalma, mely a 6,564,249-es számot viseli, olyan kijelzővel megáldott, melyre akár ujjal is írható vagy rajzolható a feladó mondanivalója. A találmány főként a képírást használó nyelvek - például japán, kínai stb. - szempontjából lenne hasznos, hiszen az ilyen nyelveken írott szövegek bevitele igencsak komplikált billentyűzet segítségével.

A csodabogarak sorában azok is találnak megfelelőt, akik sms-eikről maradandó másolatot szeretnének készíteni, hiszen Kia Silverbrook és Tobin King ausztrál feltalálók megalkották a beépített nyomtatóval rendelkező mobiltelefont is. A piciny nyomtatót mikrochip vezérli, a papír a telefon kijelző mögötti területén keresztül adagolható. A szabadalom a 6,628,430-as jelzést kapta.

A tajipeji Hung-Che Chiu úgy vélte, a töltőn lévő telefon sem ücsöröghet babérjain, így az általa feltalált készülék (6,580,929) még a töltőn is képes egy szobában vagy autóban hangok figyelésére. A funkció, illetve mikrofon aktiválása egyetlen hívással, és egy kód beírásával lehetséges. Joseph Cannon, James Johanson, Philip Mooney és Richard Ubowski amerikai úriemberek azok számára találták meg a tökéletes megoldást, akik beszélgetés közben az időről is megfeledkeznek. Szabadalmaztatott maroktelefonjuk bármely elektronikus eszköztől tud jelzéseket fogadni, így a telefon akár beszélgetés közben is figyelmeztet, ha a sütőben napozó csirkét ideje lenne megmenteni az odakozmálástól, vagy a csemetét illene már felvenni a buszmegállóból.


A Sierra Wireless Voq nevű telefonja kihajtható billentyűzettel rendelkezik

Azoknak kínál gyógyírt Richard Brockman és Phillip Sands szabadalma (6,625,260), akik a hangpostán hagyott üzeneteiket időnként örömmel visszaszívnák. Az általuk feltalált telefon ugyanis képes arra, hogy a hívó felet azonosítsa, s az előzőleg hagyott üzenet módosítását vagy törlését felkínálja.

A vezetés közben telefonálók minden bizonnyal értékelik az angol Mossad Abbas és Ronald Baratono 6,625,426-os számú találmányát. Telefonjuk a visszapillantó tükörbe illeszthető, biztosítva a kezek szabadon maradását. Cary Bates, Paul Day és John Santosuosso, az I.B.M. három feltalálója kényelmi szolgáltatásokkal bővíti a telefonokat, hiszen 6,628,964-es számon futó szabadalmuk a távirányítást a vezeték nélküli telefonokkal (mobiltelefonokkal is) ötvözi. A készülékek két üzemmódot ismernek: vagy a bejövő hívásjelzéseket némítja (így TV-t néző családtagunk nyugalmát garantálja), vagy a televíziót némítja hívás esetén (foci-vb-k alkalmával kockázatos funkció).

Méltánytalan lenni kihagyni a sorból annak nevét, aki a tiltott helyeken mobiltelefonálók lebuktatását oldhatja meg szabadalmával. A színházakban, repülőgépeken zugtelefonálók, vagy készüléküket kikapcsolni egyszerűen elfelejtők ellen hozta létre Mark Kroll azt az antennarendszert, mely képes kiszűrni az aktív mobiltelefonokat. A 6,580,915 számú szabadalom tárgya a működő mobilok szignáljait érzékeli, lebuktatva a tiltott telefonhasználatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sub #9
  Jaja nagy fos! Első trauma akkor ért mikor bebiggyesztettek egy kurva nagy képet a cikk közé. Na de ez a hülye hangja :(((
  Shit
 • Lazarus #7
  Ezek a hangos reklámok szerintem is baromi gusztustalanok :(
 • Darth Sith #3
  ezeknek a funkcióknak semmi értelme. csak aza kihajtható bill tetszik. :D
 • Bonewerkz #2
  szerintem ebbol meg lesz per, meg karterites, foleg amcsiknal...
 • Bonewerkz #1
  repulogepeken meg ok, de szinhazban eleg cudar... ott pl egy orvosnak elet-halal kerdese lehet, ha csorog a telefonja...