Spencer

Helyzetjelentés a grafikus megoldások piacáról

Egy a Mercury Research által a napokban kiadott friss tanulmányból kiderül, hogy az idei esztendő harmadik negyedévében hogyan alakult a számítógépes grafikus megoldások piaci szegmense.

A jelentés szerint a kanadai székhelyű ATI Technologies immár a második olyan negyedévet tudhatja maga mögött, melyben növelni tudta a nagy teljesítményű, illetve mobil grafikus megoldások piacán megszerzett részesedését, ezzel párhuzamosan pedig a világ legnagyobb chipgyártójaként jegyzett Intel a vizsgált időszakban tovább terjeszkedett a költséghatékony integrált grafikus eszközök piacán. A számos alszegmensben érdekelt Nvidia teljes piacra vonatkoztatott részesedése bizonyos mértékben csökkent, viszont az Nvidia továbbra is első helyen van az asztali számítógépekbe szánt grafikuschipek piacán.

A piackutató cég szerint az asztali számítógépekbe szánt grafikus megoldások (diszkrét, integrált, professzionális) piacán az idei esztendő harmadik negyedévében közel 14 százalékkal több terméket adtak el, mint az előző év hasonló időszakában. A szegmens legnagyobb szállítója az Intel, mely Santa Clara-i székhelyű vállalat az elmúlt három hónapban mintegy 35 százalékos részesedésre tett szert. 25 százalékos piacrészével az Nvidia birtokolja a második helyet, 22 százalékos részesedésével pedig az ATI Technologies a harmadik a sorban. A VIA Technologies, a Silicon Integrated Systems, illetve a Matrox rendre 9, 8, illetve 1 százalékos piacrészt tudhat magáénak.

Az asztali számítógépekbe szánt diszkrét grafikus processzorok szegmensében az Nvidia képes volt megőrizni korábbi vezető pozícióját, azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a vállalat korábbi 64 százalékos piaci részesedése az elmúlt negyedévben 62 százalékra esett vissza. Ezzel párhuzamosan a nagy rivális ATI Technologies nem kevesebb mint 4 százalékos növekedést regisztrált, ily módon piacrésze meghaladta a 32 százalékot. A Silicon Integrated Systems és a Matrox ezen szektor 3-3 százalékát uralja.

A nagy teljesítményű, DirectX 9 kompatibilis grafikuschipek szegmensében az ATI Technologies mintegy 68 százalékos piacrésszel büszkélkedhet, ezzel szemben az Nvidia csak a piac 32 százalékát tudhatja magáénak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #1
    A nagy teljesítményű, DirectX 9 kompatibilis grafikuschipek szegmensében az ATI Technologies mintegy 68 százalékos piacrésszel büszkélkedhet, ezzel szemben az Nvidia csak a piac 32 százalékát tudhatja magáénak.

    Na vajon miért? :)))