Gege

Angliában indul az 1 megabites internetszolgáltatás

Sikeres tesztek után a British Telecom (BT) szóvivője a megerősítette a gyorsabb, nagy sávszélességű internetszolgáltatás beindítását. Körülbelül 50 internetszolgáltató jelentkezett, tehát november 20-tól indulhat az 1 Mbit/s-os sávszélességű szolgáltatás.

Az Egyesült Királyság lakosságának több mint 80 %-a számára elérhető az ADSL (aszimmetrikus digitális előfizetői vonal), de ekkora sávszélesség előnyeit csak kevesebben élvezhetik, mert messze laknak a telefonközponttól. Az NTL és a Telewest kábelmodemes szolgáltatók ajánlatában már jelen van az 1 Mbps-os kapcsolat, de a lakosság mindössze 40 %-a számára elérhető.

"Az októberben kezdődött, másfél hónapig tartó tesztsorozat megmutatta, hogy a felhasználók igénylik a gyorsabb ADSL-t" - mondta a BT nagykereskedelmi termékigazgatója, Bruce Stanford. Az 1 Mbit/s azonban távolságfüggő, ami annyit jelent, hogy - jóllehet az ADSL kiépítésének elvi akadálya nincs - a telefonközponttól 4 kilométernél távolabb lakók számára csak alacsonyabb sávszélességet tudnak biztosítani.

Napjainkban már egymillió felett van az 512 kbit/s-os, a hagyományos betárcsázásos elérésnél mintegy tízszer nagyobb sebességet biztosító ADSL kapcsolattal rendelkezők száma. Mégis akadnak olyan helyek, elsősorban a városon kívüli területek, illetve ADSL-kapcsolatot nem nyújtó telefonközponttal rendelkező városok, amelyek ajánlják ezt a szolgáltatást.

A kiépítés díja 50 font (mintegy 19 ezer forint), illetve a már meglévő sávszélességet 35 font (13 ezer forint) ellenében növelhetik 1 Mbit/s-os vonalra, míg a havi előfizetési díj is valamivel magasabb lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • shabba #89
  Azért ez nem ilyen 1xű, a br. 10 ezeres ADSL árból 2 rongy megy állam zsebébe, fatáv felé nagyker árat 6-7 ezret fizet az ISP, a maradék már nem olyan túl sok. Ebből kell fejlesztenie, béreket fizetni, külföldi vonalat bérelni, karbantartani, számlázni, stb. A külföldi vonal ára már elég borsos tétel suxeleronak is több százezres tétel de ez már dollárban/euroban. Suxi/fatávnak van 2x 155Mbps és 2x 34Mbps külföldi bérelt kapacitása. Kisebb ISP-nek kevesebb sávszélessége mert csak nagy tételben lehet olcsóbban venni, annak a költségét viszont csak sok userrel lehet kitermelni. Ugye minél több a user annál kisebbek a fajlagos költségek, ezért tud olcsóbb lenni a net a nagy penetrációval rendelkező országokban.

  http://www.de-cix.net/stats/

  Ez a német "BIX" totál statja ha megnézed ott 11.5Gbs az átlag, nálunk ugyanez 1.8Gbps szóval ott 6.5x nagyobb forgalom generálódik. Ráadásul Németországban 8x többen laknak 10 helyett 40%-os a netpenetráció szóval közel 30-40x több a netező. Szélessávban is ott 3-4 millió broadband van míg nálunk 150ezer, szóval odakint minden közel 30x több mégis csak 6x nagyobb a forgalom még annak ellenére is hogy ott a 768/128kbps sávszél az alap. Ebből is látszik hogy mi magyarok jobban töltünk mint más nemzet. :) Ez azért kihat a költségekre meg az is hogy Németországban Frankfurt Europában központi hely ott fut össze a legtöbb nemzetközi gerincszolgáltató vonala és ezért óriási a választék és hatalmas kapacitásuk állnak rendelkezésre ami erősen lenyomja az árakat. Épp ezért Frankfurtban olcsóbb a külföldi vonal mint pl. itt Bp.-en és mivel nagyobb nagyságrendben vásárolnak olcsóbb is, szóval a fajlagos költségek kisebbek.
 • [HUN]PAStheLoD #88
  azt tudom hogy nem ilyen egyszerű én csak arra akarok rávilágítani hogy Axelero/matáv " baráunk " első 100 törzsügyfeléből kifizeti a havi számláját... azért hogy meglegyen ez a semmike sávszél.. a köv. 100 ból megvan az áramszámla és a köv. 100 már mehet is béreknek szal nem kell sajnálni.

  totál forgalomba is nagyon kevés az a 4 gigabit SZVSZ... ha van több 10000 előfizetője meg szerverek akkor jóval többre számítotam ha meg "csak" ennyi akkor mért siránkozank állandóan a szűk keresztmetszet miatt?
 • [HUN]PAStheLoD #87
  és itt jön egy kérdés ha minden magyart bántja ez mért nem tesznek / teszük valamit? megmondom mert amint valki nagyon rikácsol egyből megválasztják elnöknek (vezetőnek VALAKI lesz aki kap szép meghívásokat és az intervieweken ingyen kólát) és hallgatni kezd....
  sajna így megy ez nálunk
 • shabba #86
  Azért szerintem még nyálazd át a BIX tagság szabályzatát kicsit többről van azért szó hogy egy rézdrótot nyomsz a kezükbe, kell még oda további beruházás is. Megfelelő eszközpark, nem noname kiguberált eszközök hanem rendes BGP routerek kellenek, minimális 2mbps külföldi bérelt vonali kapacitást is fel kell mutatni, AS szám, ripe tagság, stb. Ezekből egyik sem két filléres kategóra nem annyiba kerül mint 100méter UTP kábel ára. Ha ezek megvannak a BIX switchen viszonylag baráti ára van egy nagyobb sávszélű portnak, de ezt a kapacitást valahogy el is kell vinni a felhasználóhoz ami szintén nem két filléres beruházás lesz.

  A másik amit te nézel a fatáv swicth totál forgalma, benne van a 90ezer ADSL user a talán 10 ezer kábelnetes meg valahányezer bérelt vonali ügyfelük meg még ki tudja mi. Kicsit furcsán értelmezed ezt a 4096 512-es vonal dolgot, nem tölt mindenki folyamatosan 7/24h-ban még akkor sem ha bérelt vonala van. A forgalom nem azonos a maximális áteresztő kapacitás x user fogalmával.
 • [HUN]PAStheLoD #83
  és ott vannak vivendi invitel statok is és Vodafone-é is elég tanulságosak... főleg a main line-kat kell nézni elég sovánkának tűnik szal szerintem van ott még kapacitás rendesen...

  Enterprise: amerika .. érdekes egy ország vérbeli üzletemberek irányítják akik semmitől nem riadnak vissza ha arról van szó. Én még nem voltam kint de már nem is nagyon vágyom oda.. örülök hogy sokan vannak magyarok kint és tényleg "beilleszkedtek" valahogy a társadalomba de ezzel együtt innen elmentek sokan és nem hiszem hogy ugyan úgy gondolkodtok az itteni dolgokról mint ahogy egy itteni. Sokan belefáradtak minden 4 év végén ill. elején várják a megváltást a változást és az jön is de nem olyan formában ahogy az emberek szeretnék nem épül midnenhova híd és autópálya a korrupciót nem felszámolják hanem helyet cserélnek a fejőstehenek (alatt felett..?) és minden megy tovább persze ez kívülről nagyon szép .. megyünk az EU ba... nőnek a statisztikákban a számok szép beszédeket tartanak a miniszterek de ez megvolt mindig is. És ez az internet is egy ilyen dolog megigérték már régen hogy LIBERALIZÁLJÁK a piacot jéé és mi történt semmi. hát ebből kell kiindulni és sajnos ide is érünk vissza csak egy körrel lejjebb mélyebben míg az ORSZÁGIMÁZS (manapság ez szó is megtelt egy kis mellékes tartalommal) csillogó és pompás.

  aki szerint hülyeségeket íram és nem ide illő dolgokat annak részben igaza lehet! de ezek a dolgok SAJNOS már mindenhova odaillenek.
 • [HUN]PAStheLoD #82
  friss hír...

  ha BIX -be tucc fizetni azaz odaadsz egy rézdrótot a kezükbe és havi 130-at (ez persze változik de kb ilyen nagyságrend)

  akkor 100 mBit et simán kapsz.. és azért tényleg ott vannak a statisztikák .. MAtáv 4.2 gigabit.. hát és ez a MAXimum átmenő forgalom ami 525 megabájt másdopercenként (maximum) de az átlag csak 2 gigabit /s ami 4096 512-es vonal.. szóval nem tudom hogy ezek milyen statisztikák de szerintem ennél azért jóval többen töltenek
 • gz8 #81
  A németek egy-két területen azért fejlettebbek az angoloknál (l. vasút, tömegközlekedés) :))
 • awender #80
  Deutsche Telekom mar januar ota kinal 1.5megas DSL hozzaferest. Friss hir, hogy tobb helyen elkezdik a 3megas DSL hozzaferesek arusitasat is.
 • gz8 #73
  Ezt nézted már? Mintha kissé nagy lenne az eltérés a kettő között!

  Csak nem fogorvosnak tanulsz?
  Még valami: ismered a Világ Amerika szerint c. rajzot?
 • Xboxman #72
  "Így lehetne nem 10, hanem 5 rugó az ADSL, meg nem csak pest és a nagyvárosok egyes frekventált részein lehetne hozzáférni"
  Látszik ,hogy szart se tudsz az igazi kiadásokról mert nem ezek azok...