89
  • shabba
    #89
    Azért ez nem ilyen 1xű, a br. 10 ezeres ADSL árból 2 rongy megy állam zsebébe, fatáv felé nagyker árat 6-7 ezret fizet az ISP, a maradék már nem olyan túl sok. Ebből kell fejlesztenie, béreket fizetni, külföldi vonalat bérelni, karbantartani, számlázni, stb. A külföldi vonal ára már elég borsos tétel suxeleronak is több százezres tétel de ez már dollárban/euroban. Suxi/fatávnak van 2x 155Mbps és 2x 34Mbps külföldi bérelt kapacitása. Kisebb ISP-nek kevesebb sávszélessége mert csak nagy tételben lehet olcsóbban venni, annak a költségét viszont csak sok userrel lehet kitermelni. Ugye minél több a user annál kisebbek a fajlagos költségek, ezért tud olcsóbb lenni a net a nagy penetrációval rendelkező országokban.

    http://www.de-cix.net/stats/

    Ez a német "BIX" totál statja ha megnézed ott 11.5Gbs az átlag, nálunk ugyanez 1.8Gbps szóval ott 6.5x nagyobb forgalom generálódik. Ráadásul Németországban 8x többen laknak 10 helyett 40%-os a netpenetráció szóval közel 30-40x több a netező. Szélessávban is ott 3-4 millió broadband van míg nálunk 150ezer, szóval odakint minden közel 30x több mégis csak 6x nagyobb a forgalom még annak ellenére is hogy ott a 768/128kbps sávszél az alap. Ebből is látszik hogy mi magyarok jobban töltünk mint más nemzet. :) Ez azért kihat a költségekre meg az is hogy Németországban Frankfurt Europában központi hely ott fut össze a legtöbb nemzetközi gerincszolgáltató vonala és ezért óriási a választék és hatalmas kapacitásuk állnak rendelkezésre ami erősen lenyomja az árakat. Épp ezért Frankfurtban olcsóbb a külföldi vonal mint pl. itt Bp.-en és mivel nagyobb nagyságrendben vásárolnak olcsóbb is, szóval a fajlagos költségek kisebbek.
  • [HUN]PAStheLoD
    #88
    azt tudom hogy nem ilyen egyszerű én csak arra akarok rávilágítani hogy Axelero/matáv " baráunk " első 100 törzsügyfeléből kifizeti a havi számláját... azért hogy meglegyen ez a semmike sávszél.. a köv. 100 ból megvan az áramszámla és a köv. 100 már mehet is béreknek szal nem kell sajnálni.

    totál forgalomba is nagyon kevés az a 4 gigabit SZVSZ... ha van több 10000 előfizetője meg szerverek akkor jóval többre számítotam ha meg "csak" ennyi akkor mért siránkozank állandóan a szűk keresztmetszet miatt?
  • [HUN]PAStheLoD
    #87
    és itt jön egy kérdés ha minden magyart bántja ez mért nem tesznek / teszük valamit? megmondom mert amint valki nagyon rikácsol egyből megválasztják elnöknek (vezetőnek VALAKI lesz aki kap szép meghívásokat és az intervieweken ingyen kólát) és hallgatni kezd....
    sajna így megy ez nálunk
  • shabba
    #86
    Azért szerintem még nyálazd át a BIX tagság szabályzatát kicsit többről van azért szó hogy egy rézdrótot nyomsz a kezükbe, kell még oda további beruházás is. Megfelelő eszközpark, nem noname kiguberált eszközök hanem rendes BGP routerek kellenek, minimális 2mbps külföldi bérelt vonali kapacitást is fel kell mutatni, AS szám, ripe tagság, stb. Ezekből egyik sem két filléres kategóra nem annyiba kerül mint 100méter UTP kábel ára. Ha ezek megvannak a BIX switchen viszonylag baráti ára van egy nagyobb sávszélű portnak, de ezt a kapacitást valahogy el is kell vinni a felhasználóhoz ami szintén nem két filléres beruházás lesz.

    A másik amit te nézel a fatáv swicth totál forgalma, benne van a 90ezer ADSL user a talán 10 ezer kábelnetes meg valahányezer bérelt vonali ügyfelük meg még ki tudja mi. Kicsit furcsán értelmezed ezt a 4096 512-es vonal dolgot, nem tölt mindenki folyamatosan 7/24h-ban még akkor sem ha bérelt vonala van. A forgalom nem azonos a maximális áteresztő kapacitás x user fogalmával.
  • [HUN]PAStheLoD
    #83
    és ott vannak vivendi invitel statok is és Vodafone-é is elég tanulságosak... főleg a main line-kat kell nézni elég sovánkának tűnik szal szerintem van ott még kapacitás rendesen...

    Enterprise: amerika .. érdekes egy ország vérbeli üzletemberek irányítják akik semmitől nem riadnak vissza ha arról van szó. Én még nem voltam kint de már nem is nagyon vágyom oda.. örülök hogy sokan vannak magyarok kint és tényleg "beilleszkedtek" valahogy a társadalomba de ezzel együtt innen elmentek sokan és nem hiszem hogy ugyan úgy gondolkodtok az itteni dolgokról mint ahogy egy itteni. Sokan belefáradtak minden 4 év végén ill. elején várják a megváltást a változást és az jön is de nem olyan formában ahogy az emberek szeretnék nem épül midnenhova híd és autópálya a korrupciót nem felszámolják hanem helyet cserélnek a fejőstehenek (alatt felett..?) és minden megy tovább persze ez kívülről nagyon szép .. megyünk az EU ba... nőnek a statisztikákban a számok szép beszédeket tartanak a miniszterek de ez megvolt mindig is. És ez az internet is egy ilyen dolog megigérték már régen hogy LIBERALIZÁLJÁK a piacot jéé és mi történt semmi. hát ebből kell kiindulni és sajnos ide is érünk vissza csak egy körrel lejjebb mélyebben míg az ORSZÁGIMÁZS (manapság ez szó is megtelt egy kis mellékes tartalommal) csillogó és pompás.

    aki szerint hülyeségeket íram és nem ide illő dolgokat annak részben igaza lehet! de ezek a dolgok SAJNOS már mindenhova odaillenek.
  • [HUN]PAStheLoD
    #82
    friss hír...

    ha BIX -be tucc fizetni azaz odaadsz egy rézdrótot a kezükbe és havi 130-at (ez persze változik de kb ilyen nagyságrend)

    akkor 100 mBit et simán kapsz.. és azért tényleg ott vannak a statisztikák .. MAtáv 4.2 gigabit.. hát és ez a MAXimum átmenő forgalom ami 525 megabájt másdopercenként (maximum) de az átlag csak 2 gigabit /s ami 4096 512-es vonal.. szóval nem tudom hogy ezek milyen statisztikák de szerintem ennél azért jóval többen töltenek
  • gz8
    #81
    A németek egy-két területen azért fejlettebbek az angoloknál (l. vasút, tömegközlekedés) :))
  • awender
    #80
    Deutsche Telekom mar januar ota kinal 1.5megas DSL hozzaferest. Friss hir, hogy tobb helyen elkezdik a 3megas DSL hozzaferesek arusitasat is.
  • gz8
    #73
    Ezt nézted már? Mintha kissé nagy lenne az eltérés a kettő között!

    Csak nem fogorvosnak tanulsz?
    Még valami: ismered a Világ Amerika szerint c. rajzot?
  • Xboxman
    #72
    "Így lehetne nem 10, hanem 5 rugó az ADSL, meg nem csak pest és a nagyvárosok egyes frekventált részein lehetne hozzáférni"
    Látszik ,hogy szart se tudsz az igazi kiadásokról mert nem ezek azok...
  • Xboxman
    #71
    Hát pont fordított a világnézetem de mind1...Sírjatok csak tovább a drága,lassú net miatt
  • Xboxman
    #70
    Lol arról én nem tehetek ,hogy tájékozatlan vagy:
    http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/hu.html

    Még valami gz?Kell még zseblámpa vagy ne világitsak többet a szádba?
  • gz8
    #69
    Lehet, hogy egyszerűen csak loco szegény ;-)
  • gz8
    #65
    Na ne röhögtess!
    Mo. per capita GDP-je 2050 USD volt 1986-ban, 4510 USD 1997-ben. Svédországé 1986-ban 11 800, 1997-ben 25 710 USD.
    Hogy ezekből a tendenciákból hogyan hozol ki Magyarországra 13k-nál nagyobb GDP-t, azt el nem tudom képzelni!
  • Bonewerkz
    #64
    hm... itt sir mindenki, nekem otthon 56k modemes halozaton kivul semmi nincs, a hatar mellett lakom, semmi ralatas pestre (wireless kilove, mert pest 180 km-el odebb van) azonkivul maga a falu is igenytelen, es ha matavon mulik a dolog, akkor kb 2030ra lesz olyan adsl, mint amilyen most pesten van (es nem svedorszagban)
  • Xboxman
    #63
    "Ez részben igaz, csakhogy a rengeteg alkalmazottnak sokkal kevesebbet kell fizetni, mint mondjuk Svédo.-ban"
    Pont mostanában olvastam menyit keres egy svéd telekom cég 2st line call centerese hát a mi alkalmazottaink bérei ilyen téren nincsenek annyira lemaradva(azért nagy különbségek vannak de nem a default 5-7x-es mint más szegmenseknél)
    "Másrészt pedig a nagyobb piachoz több eszköz is kell, ergó a költségek is nagyobbak."
    Szerinted kivel fizettetik meg az eszközöket?Velünk!Ha így működne akkor amerikában nem lehetne netet szolgáltatni:)
  • Xboxman
    #62
    +ahol megjelenik egy komolyabb alternatív szolgáltató ott rögtön elkezdi kiépíteni az igérgetett adsl-t/kábelnetet evvel komoy hátrányt okozva a másik isp-nek(persze ez inkább a frenkventáltabb helyeneken igaz nem kell attól félni ,hogy egy mucsai faluért versengeni fognak:)...
  • Xboxman
    #58
    Magyarország GDP-je 13300 jelenleg!
    Ha megnézed én nem írtam sehol olyat ,hogy nekünk könyebb lenne mint a svédeknek csak azt írtam ,hogy az árral nincs gond mert bizonyos szint alá nem lehet vinni
  • gz8
    #56
    Okés. Tkp arra akarok kilyukadni, hogy fajlagosan mennyivel drágább itthon a net.

    Itt találhatod meg Svédo. 1 főre eső GDP-jét, 25 400 USD. Magyarországé (2000-es adat) 4500 USD. Ne mondd, hogy a svédek majd' hatszor akkora per capita GDP-jéből nehezebb szegényeknek kicsengetni a magyar árnak megfelelő összeget...
  • Sub
    #54
    A mit? Ja meg országos lefedetség!!! Na persze! Vannak olyan városok ahol ugyanazon utcába pl csak a páros oldalra lehet bekötni a poáratlnra meg nem :((( Meg BP.-n is jó a helyzet!
  • Xboxman
    #53
    Ajánlom figyelmedbe a Matáv/Axelero BIX statját
  • Sub
    #52
    Rohadt ADSL is menne 1 Mbit/s-el simán csak a faxeleró korlátozza mint állat :(((
    Most boldog vagyok qrvára mert nemrég emltek 45k-ról 65-re! Király!!!!
  • Xboxman
    #51
    Akit tudnak megvesznek(tiszanet és tsai)
  • Lacc
    #50
    Csak az a helyzet hogy már itthon is van kismillió kisebb szolgáltató... Amelyek nagyrésze csődöt is mondott, mert elnyomták UPC-ék meg Axeleróék.
  • Xboxman
    #49
    Nah most valami indokot is írsz vagy csak a saját hozzászólásaim tartalmát elemezgessük?
  • Xboxman
    #48
    És akkor wireless bridge-ig min menne a net?Vagy ez valami új technika?Net a puszta földbűl...
  • gz8
    #47
    És szemellenző nélkül?
  • Xboxman
    #45
    De hát számunkra semmi sem lehetetlen!Irány a fegyverbolt és meg sem állnuk a bankig:P
  • Lacc
    #44
    Ja de valami hiányzik! HOPPÁ A 20 MILLIÓ FORINT!
  • Lacc
    #43
    Oks, hozom a metszőollót a szőlősből méretre vágni :P Te hozzál lapátot meg ásót a csatornának.
  • Lacc
    #42
    Van verseny a szolgáltatók közt, de ez kimerül annyiban, hogy ki tud jobb akciókkal előállni az adott szezonban.
    Nem tudom hogy lesz itt fejlődés, ha még a meglevő hálózatokat se bírják a megfelelő szintre upgradelni (a la cselllló - szar a hálózat? rakjunk limitet).
  • Xboxman
    #41
    Igaza van!Mennyünk optikát fektetni máris:P
  • Lacc
    #40
    Ez nagyon szép és motiváló szöveg volt. Az óceán túlsó oldaláról én is tudnék ilyen szövegeket írni...
  • gz8
    #39
    Mbitet ;-)
  • Xboxman
    #38
    Nem mert nincs
  • Xboxman
    #37
    De minek a nagyobb sáv?Azért ,hogy gyorsabban lewarezold az isot vagy valami P2P hálózaton lógj naphosszat(fogadok most jön a linux duma...)?
    Kint is a verseny szülte a sávszélesség emeléseket és ez az amire nálunk nincs kilátás több okból sem...
  • gz8
    #35
    A #28/2 és #29 között nem veszed észre a logikai ellentmondást?
  • Orgi-CRPD
    #34
    Persze, hogy tavolsagg fuggo az adsl. De a 0.3 Kbitet es a 9Kbitet vessuk mar ossze. Ha minden netelozfieto es leendo netelofizeto tudna, hogy mire kepes az adsl, ugy mennenek be a boltba, hogy miert csak 384Kbit??? Maris elgondolkoznanak a szolgaltatok, hogy nem-e lenne erdemesebb uj es gyorsabb csomagokat kinalni a nepnek. A magyar piac pedig tenyleg kicsi... De szvsz nagyobb lenne ha az emberek tudnak, hogy milyen technologiak leteznek.
    -Orgi-
  • Lacc
    #33
    Itt ebben a lebuj országban a balkán szélén kíváncsi vagyok mikor lesz 1-1.5 Mbit elérhető áron. Ja igen, akkor mikor nyugaton ugyanannyi pénzért Gigabit.
  • Xboxman
    #31
    jah de ehhez számold hozzá a penetrációt is...nem attól nagyobb piac mert többen vannak hanem mert nagyobb az internetet használók tábora