SG.hu

Az 5-7 évesek negyede használ már okostelefont

A brit hírközlési felügyelet szerint a közösségi média és a játékok használata meredeken emelkedik a kisgyerekeknél.

Az Egyesült Királyság távközlési szabályozó hatósága megállapította, hogy az öt és hét év közötti gyermekek közel negyede rendelkezik okostelefonnal, és hasonló arányban használják felügyelet nélkül a közösségi médiát. A gyermekek médiával és online világgal való kapcsolatáról szóló éves tanulmányában az Ofcom, a hírközlési szabályozó hatóság megállapította, hogy a kisiskolások egyre több időt töltenek online, és a szülők egyre nagyobb digitális függetlenséget biztosítanak számukra, hiába a 14 év alattiak közösségi médiahasználatának fokozottabb szabályozására irányuló felhívások erősödése. A kutatás szerint az öt-hét évesek 24 százalékának van okostelefonja, míg 76 százalékuk tabletet használ.

A kutatás az online platformok, a közösségi média és a játékok növekvő használatát is dokumentálja. A közösségi médiát használó 5-7 évesek aránya a tavalyi 30 százalékról 38 százalékra nőtt a 2024-es felmérésben. A legnépszerűbb alkalmazásoknál nagymértékű növekedést tapasztaltak ugyanebben az időszakban: a WhatsApp használata 29 százalékról 37 százalékra, a TikTok 25 százalékról 30 százalékra, az Instagram pedig 14 százalékról 22 százalékra nőtt. Az online játékok használata ugyanebben a korcsoportban szintén megugrott, 34 százalékról 41 százalékra, a lövöldözős játékokkal játszó öt és hét év közötti gyerekek aránya pedig 10 százalékról 15 százalékra emelkedett. A közösségi médiát használó gyerekek 42 százaléka szülői felügyelet mellett, míg 32 százalékuk önállóan használja.

Az Ofcom rámutat, hogy az Egyesült Királyság új online biztonsági törvénye szerint a technológiai vállalatoknak "jogi felelősségük van a gyermekek biztonságosabb online életének megteremtésében". "Egyértelmű, hogy készen kell állniuk arra, hogy új kötelezettségeiknek eleget tegyenek, amint azok hatályba lépnek, és készen állunk arra, hogy elszámoltassuk őket" - mondta a közlemény. Az online biztonságról szóló törvényt tavaly szeptemberben fogadta el a parlament, és a szabályozó hatóságot felhatalmazza arra, hogy a vállalatokra akár 18 millió font vagy a globális éves bevételük 10 százalékának megfelelő bírságot szabjon ki, attól függően, hogy melyik a magasabb összeg. A törvény aláírásakor nagy volt az aggodalom attól, hogy a törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy a tiltott tartalom terjesztésével gyanúsított kommunikációs platformok számára hátsó ajtót nyisson.

Legutóbbi jelentésében az Ofcom azt írja, hogy az új törvények végrehajtásán gyors ütemben dolgozik. Májusban tervez konzultációt indítani a gyermekek biztonságára vonatkozó gyakorlati kódex tervezetéről. Ez megmondja a technológiai cégeknek, hogy milyen lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy a gyermekek biztonságosabb online élményeket szerezzenek - többek között azáltal, hogy megvédik őket a legális, de a gyermekek számára káros tartalmaktól, például az öngyilkosságot vagy önkárosítást népszerűsítő tartalmaktól és a pornográfiától. A szabályozó hatóság az év későbbi szakaszában további konzultációt is tervez, hogy megvitassa, "hogyan használhatók az automatikus észlelési eszközök, beleértve a mesterséges intelligenciát is, a jogellenes ártalmak és a gyermekekre leginkább káros tartalmak kockázatának csökkentésére".

A brit miniszterek állítólag fontolóra veszik az okostelefonok 16 éven aluliaknak történő értékesítésének betiltását, és a 14 éven aluliak közösségi médiahasználatára vonatkozó tilalmak érvényesítésére is felszólítottak. Az Egyesült Államokban, Floridában már törvényt hoztak arról, hogy a 14 éven aluliak számára betiltják a közösségi média használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jozsi031 #1
    Az anyatejjel szívták magukba a mobil szeretetet.