SG.hu

16 éves korhatárhoz kötheti a mobiltelefonok használatát a brit kormány

A parlamenti képviselők arra ösztönzik a következő brit kormányt, hogy fontolja meg az okostelefonok betiltását a 16 éven aluliak számára. De minek, ha a mostani 13 éves beleegyezési korhatárt sem tartják be a digitális platformok?

Egy parlamenti képviselőkből álló bizottság sürgette a következő kormányt, hogy fontolja meg az okostelefonok teljes betiltását a 16 éven aluliak számára az Egyesült Királyságban. A világjárvány óta megugrott a kisgyermekek képernyő előtt töltött ideje, ugyanakkor az alsóház oktatási bizottságának jelentése szerint a káros tartalmaktól való védelmüket szolgáló rendszerek nem felelnek meg a célnak. Az oktatási bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a 13 éves gyerekek vagy szüleik megértették volna, milyen következményei vannak annak, ha a platformok hozzáférhetnek személyes adataikhoz az interneten. Az életkor-ellenőrzési rendszert nagyrészt figyelmen kívül hagyták - áll a meghallgatások sorozatán alapuló jelentésben.

A jelentés felszólította a következő brit kormányt - júliusban általános választások lesznek az Egyesült Királyságban -, hogy konzultáljon a digitális beleegyezési korhatár emeléséről, és a 16 évet ajánlja megfelelőbb korhatárnak. A bizottság megállapította, hogy 2020 és 2022 között 52 százalékkal nőtt a gyermekek képernyő előtt töltött ideje, miközben a gyerekek és fiatalok negyede függővé vált az eszközeiktől. A három és négy év közötti gyermekek ötödének van saját mobiltelefonja, míg nyolcéves korukra már minden negyedik gyermeknek van. A jelentés szerint 12 éves korukra már majdnem minden gyermeknek van készüléke.

Idén februárban a kormány új iránymutatást adott ki, mely szerint a 16 éven aluliak számára ki kell tiltani az okostelefonokat az iskolákból. A bizottság szerint a kormánynak figyelemmel kell kísérnie az iránymutatás hatékonyságát, és ha az nem működik, fel kell készülnie a törvényi intézkedések bevezetésére. Az oktatási bizottság elnöke, Robin Walker elmondta: "Sürgős intézkedés nélkül még több gyermek kerül veszélybe. A pornográfiának való kitettségtől kezdve a bűnözői bandákig, amelyek online platformokon toboroznak gyerekeket, az online világ komoly veszélyeket rejt magában. A szülők és az iskolák nehéz küzdelemmel néznek szembe, és a kormánynak többet kell tennie annak érdekében, hogy segítsen nekik megfelelni ennek a kihívásnak. Ehhez radikális lépésekre lehet szükség, például a 16 éven aluliak számára az okostelefonok betiltására” - mondta.

„Miközben az online világnak és a társaikkal való információ- és érdeklődésmegosztásnak lehetnek bizonyos előnyei, az internethez való felügyelet nélküli és korlátlan hozzáférés kiszolgáltatottá teszi a gyermekeket, és egy olyan világnak teszi ki őket, amelyre nincsenek felkészülve. Az ő védelmüknek és biztonságuknak kell prioritást élveznie” - mondta. A jelentés felszólítja a következő kormányt, hogy a 16 éves kort ajánlja megfelelőbb digitális beleegyezési korhatárnak, és a szabályok hatékonyabb érvényesítésére is felszólít.

Pepe Di'Iasio, az Iskolai és Főiskolai Vezetők Szövetségének főtitkára szerint a bizottság jelentése „nagyon jogos aggodalmakat” vet fel a túlzott képernyőidő veszélyeivel kapcsolatban. Szerinte azonban ezeket az aggodalmakat veszélyezteti az iskolai telefonok törvényi betiltásának veszélye. "Ahelyett, hogy rugalmasságot kínálna, a törvényi tiltás egyetlen lehetőséget hagy az iskoláknak: a nap elején elkobozzák az összes telefont, és a nap végén visszaadják” - mondta. "Bár ez néhány iskola számára működhet, másoknak egyszerűen nem lesz elég idejük és erőforrásuk egy ilyen folyamat lebonyolítására."

Tavaly októberben az Egyesült Királyság bevezette az online biztonságról szóló törvényt, amely szerint a technológiai vállalatoknak meg kell akadályozniuk, hogy illegális tartalmakat terjesszenek a platformjaikon, és kötelességük eltávolítani azokat, ha azonosítják őket. A törvény hatékony online életkor-ellenőrzést is előír a gyermekek számára. A törvény ellentmondásos módon arra is felszólítja a platformszolgáltatókat, hogy kerüljék meg a titkosítást, ami a kritikusok szerint végrehajthatatlan.

A különbizottság jelentése szerint az új jogszabály felhatalmazza a kormányt arra, hogy a szabályokat megszegő vállalatok vezetőit pénzbírsággal sújtsa vagy akár be is börtönözze. Felszólítják az általános választások győztesét, hogy fontolja meg, hogyan lehetne a törvényeket alkalmazni a közösségi médiavállalatokkal szemben, amelyek tudatosan megszegik a korhatár-ellenőrzési követelményeket, és a gyermekeket olyan addiktív tartalmaknak teszik ki, amelyek nem megfelelőek számukra. A kutatók azonban a fiatalok digitális technológiahasználatával kapcsolatos bizonyítékokkal alátámasztva azt állítják, hogy az okostelefonok tetszőleges életkorban történő betiltása nem tenné biztonságosabbá vagy boldogabbá a fiatalokat.

Áprilisban az Ofcom megállapította, hogy az öt és hét év közötti gyermekek közel negyede felügyelet nélkül használja a közösségi médiát. A brit távközlési szabályozó hatóság a gyermekek médiával és online világgal való kapcsolatáról szóló éves tanulmányában azt írta, hogy a kisiskolások egyre inkább online vannak, és a szülők egyre nagyobb digitális függetlenséget biztosítanak számukra. A közösségi médiát használó öt-hét évesek aránya a tavalyi 30 százalékról 38 százalékra nőtt az Ofcom 2024-es felmérésében. A legnépszerűbb alkalmazások közül több is nagy növekedést produkált ugyanebben az időszakban: A WhatsApp használata 29 százalékról 37 százalékra, a TikTok 25 százalékról 30 százalékra, az Instagram pedig 14 százalékról 22 százalékra nőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #13
    "Viszont telefonálni, SMS-t küldeni pont úgy megteszi a 8000 forintos telefon is."

    Mar 9000 kornyeken van halozatfuggo egyszer eldobhato androidos okostelefon. Pici, szines es megy rajta a messenger meg a youtube. Gyerekeknek idealis. A butatelefonoknak ma mar nincs ertelme. (az okostelefon is jo butan telefonalni)
  • Gabbbbbbbbbbbb #12
    Lehet kapni 4-5g-s butatelefont is.
    pl.: https://www.punkt.ch/en/products/mp02-4g-mobile-phone/

    Okosóra is van olyan, ami gyereknek jó, mert csak Casio szintű óra funkciók, engedélyezett számokkal való telefonálás és gps nyomkövetés van rajta.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.05.31. 18:52:19
  • cateran #11
    Az a baj, hogy fingod sincs Nagy-Britanniáról....A Three-nél például nincs is 2G, de amúgy is vezetik ki a 2G/3G-t....Szóval hajrá butatelefon vs 4G/5G
    Bye-bye 2G/3G

    Amúgy imádom a "az én időmben" sztorikat....
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2024.05.31. 15:50:32
  • t_robert #10
    ez egy teljesen logikus megközelítés. Nyilván egy 8 éves gyerek kezébe nem adok 400 ezer forintos telefont. Ha más nem pont azért kerül veszélybe, mert szemet vetnek a drága telefonra. A 8-10 ezer forintos buta telefonért nem igen veszkődnek. És az se gond ha tönkre megy, elhagyja, eltöri a gyerek. Viszont telefonálni, SMS-t küldeni pont úgy megteszi a 8000 forintos telefon is. El tudja érni a szülő a gyereket vagy forditva. Én a 70-es években voltam általános iskolás. És messze jártam otthontól iskolába. de akkoriban nem létezett mobil telefon és esett meg, hogy szerveztek az iskolában nekünk plusz programot délutánra, amit elfelejtettem otthon mondani előtte. aztán vagy 2-3 órával később értem haza a szokásosnál és totál idegek voltak a szüleim hol vagyok. Nem volt mód a kommunikációra, amit el lehetett volna rendezni egy 20 másodperces hívással. Amúgy például az öcsém gyerekeinek is ki volt adva, hogy ha gond van keresitek a szülőket a telefonotokon, ha nem éritek őket valamiért, akkor hívjátok a nagyanyátokat vagy akár engem a nagybátyjukat, ha olyan gond van ami felnőtt lépését igényli. Szerencsére nem igen került sor ilyesmire, hogy komolyan segítséget kelljen kérni. Mindenképpen jobb, ha ott a kommunikációs lehetőség a gyereknél. Amúgy meg minden képen szülői feladat megtanítani a gyereket arra, hogy mit hol és hogyan kezeljen a neten. Ezt a feladatot meg nem lehet se törvényi tiltással se iskolára áthárítani. Persze akkor azért akkor már gond van, ha a szülő leszarja vagy 100-ad annyit ért a szűlő hozzá, mint a gyerek. Igaz mára már felnőnek azok a generációk és nekik lesznek érintett korú gyerekei, akik már ebbe a "digitális" világba szocializálódtak. Persze ettől még egyes országok dinoszaurusz politikusai simán elhiszik, hogy törvényekkel szabályozhatnak egy olyan világot, amit úgy egészében nem értenek. Emiatt vannak kétségeim, hogy törvényi tiltásokkal sikeresen lehet az ilyesmit szabályozni....
  • t_robert #9
    Meg is érdemli azt az a hülye gyerek, hogy ne regisztráljon valahol, ha nem képes magát idősebbnek hazudni majd... :) A dolog egyetlen előnye, hogy megtanulnak hazudni a gyerekek.....
  • t_robert #8
    Vajon miért is fogja ezt mindenki gyökerestül leszarni? Volt már pár ilyen a történelemben. Például mikor valami izgága alak olyan fúra rajzokat firkálgatott fel a barlang falára és keréknek hívta. Sőt volt pofája azt állítani, hogy "gurulva" könnyebben lehet dolgokat mozgatni. De hát 1000 generáció óta vonszolunk mindent a földön.. igaz 10-en kell húzni, de ha az őseinknek jó volt így jó lesz még a következő 1000 generációnak is. Jól kinéznénk ha minden féle faszságot elfogadnánk újításként. Használják a kölkök is azt, amit az őseik. Elég baj, hogy például kihalt a postagalamb nemes hagyománya is. ..... :)
  • Bruce_Willis #7
    "Az eszébe jutott ezeknek, hogy ezzel a 13-16 éves, éppen serdülő fiatalok elleni támadásokat is elősegítik, mivel nem tudnak majd segítséget hívni?"

    Jaj istenem...
  • kvp #6
    Az iskolai tilalom alapvetoen ertheto, a 16 eves korhatar pedig csak annyit jelentene, hogy 16 eves kor alatt nem lehetne regisztralt felhasznalojuk olyan oldalakon ahol regisztralni kell es korhatar ellenorzes van. Ez alapvetoen nem is szukseges, az interneten van egy csomo olyan oldal ahol nem kell regisztralni es latogatokent, nevtelenul megis el lehet erni szinte mindent.

    A szabalyozas -ha bevezetnek- csak a kozossegi oldalak es tartalmak eseten jelentene azt, hogy a gyerekek 16 eves korukig nem irhatnak olyan oldalakra, ahol regisztralni kell. Ez egyebkent nagyban elosegitene az olyan a nyugati vilag altal nem kontrollalt oldalak hasznalatat, ahol nem hasznalnak semmilyen korhatart, sot tobbnyire regisztracio nelkul lehet tartalmakat megosztani vagy kommunikalni masokkal. Pont ugy, ahogy az internet hoskoraban termeszetes volt.
  • militavia #5
    "meg az okostelefonok betiltását a 16 éven aluliak számára."

    A címen túl is elolvastad? Amúgy tényleg elég balfasz ötlet.
  • Supra-III #4
    Igen, nagyon jó lesz, ha a világra szabadul egy új generáció, ami teljes digitális analfabéta lesz.
    Meg a 16 éves kölyköt majd anyuka-apuka hordja még iskolába, mert félnek elengedni telefon nélkül. Az eszébe jutott ezeknek, hogy ezzel a 13-16 éves, éppen serdülő fiatalok elleni támadásokat is elősegítik, mivel nem tudnak majd segítséget hívni?

    Szerintem is inkább a használatra kellene megtanítani...

    Értelmes élet a földön kívül? Miért, itt van?