Gyurkity Péter

Nagyot javult az Android biztonsága

A Google szerint saját boltjukban sikerült visszaszorítani a káros appokat.

Az Android platform terjedési üteme, valamint évek óta élvezett előnyös helyzete mellett a biztonság szintje is visszatérő témának számít, ez utóbbival kapcsolatban azonban jóval kevésbé pozitív az összkép. A cég emiatt döntött a további szigorú intézkedések mellett, amelyek a jelek szerint meghozták a várt fordulatot.

A cég a napokban tette közzé saját blogján legfrissebb bejegyzését az Android biztonságát növelni hivatott lépések kapcsán, amelyben többek között azt közlik a nagyérdeművel, hogy a tavalyi év során (a korábbi helyzettel összehasonlítva) nem kevesebb, mint 98 százalékkal sikerült csökkenteni a hívás-előzményekhez, valamint a rövid szöveges üzenetek adataihoz indokolatlanul hozzáférést kérő alkalmazások számát. Ezen appok többnyire káros szándékkal készülnek el és kerülnek fel a Play Store oldalára, a 2018 októberében megszületett döntés, majd pedig az ezt követően életbe léptetett szigorítások révén azonban sikerült kizárólag azon szoftvereket meghagyni a katalógusban, amelyeknek valóban szükségük van ezen adatokra a megfelelő működéshez.

A fenti adat mellett azt is megjegyzik, hogy a szintén szigorúbbá tett szűrési és jóváhagyási procedúra segítségével összesen 790 ezer olyan alkalmazás bekerülését előzték meg, amelyek megsértették az előírások valamelyikét. Egy tavaly májusi rendelkezés értelmében a külsős fejlesztőknek azt is meg kell jelölniük, hogy kifejezetten gyerekeknek szánják-e saját szoftverüket, miközben a Google Play Protect néven futó beépített védelem révén sikerült összesen mintegy 1,9 milliárd alkalommal letiltani a gyanús appok futtatását. Ez persze nem jelentett teljes mértékű megelőzést, mi több, tavaly ugyanúgy sikerült kompromittálni néhány Play Store alkalmazást, ezeken keresztül pedig kártékony kódot futtatni a kiszemelt készülékeken, az appok jogosultsági kérelmekkel kapcsolatos visszaéléseit pedig az Android 10 elterjedése sem fogja teljesen visszaszorítani.

A külsős fejlesztők számára mindenesetre nagyobb kihívást jelent az ilyen appok beépítése a rendszerbe, miközben csökken az általuk begyűjtött adat mennyisége, ami jó hír nekünk, felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #4
    Atya ég, minden mást, esetleg hardvertámogatással és folyamatosan frissülő tudással megáldott alkalmazásszintű tűzfalat.., - csak Defender-típusút ne, azt ne!!!
  • miNimAL #3
    Még jobbat javulthatna a biztonság, ha a google venné a fáradtságot, és írna Androidra valami basic antivirus megoldást. Mint Win10-en a defender...
  • ugh #2
    Ugy mint a hasznalhatosaga a tobbi google fosnak?
    Akkor nagyon hiheto a tortenet..
  • gombabácsi #1
    pontosabban a google azt hiszi, hogy tudja, hogy sikerült bármit tennie az ügyben :)