Spencer

2005-ben érkezik az AMD Opteron utódja

Az Opteron processzort alig hat hónappal ezelőtt piacra dobó Advanced Micro Devices (AMD) már most azt tervezi, hogy 2005-ben kiadja az említett chip utódját.

Fred Weber, az AMD Computational Products Group egyik vezetője a napokban zajló Microprocessor Forum keretein belül azt nyilatkozta, hogy a sunnyvale-i székhelyű vállalat gőzerővel dolgozik a K9 fejlesztési kódnevű új processzor architektúra fejlesztésén. Weber elmondta, hogy amennyiben minden jól megy, akkor az újgenerációs processzor első példányai már 2005 második felében elhagyhatják a cég gyártósorait.

A chipgyártó cégek átlagosan három-négyévente jelentenek be új architektúrákat. Szakértők szerint a fejlesztőmérnököknek az elkövetkezendő években rendkívül nehéz dolguk lesz, hiszen a tranzisztorokat minden korábbinál kisebb méretűre kell csökkenteni, ezenkívül pedig kiemelt figyelmet kell szentelni annak, hogy az új processzorok fogyasztása és hőtermelése ne legyen túl magas. Az idén tavasszal debütált Opteron processzorokban fellelhető K8-as architektúrát egyébként Weber az 1999-es Microprocessor Forumon jelentette be, amikor is a cég még úgy vélte, hogy az első K8 alapú mikrochipek már 2001 végén forgalomba kerülhetnek.

Bár Weber a mostani rendezvény kapcsán még nem kívánt részletes információkat adni a K9-es architektúrával kapcsolatban, annyit azért elárult, hogy az AMD tervbe vette olyan, K9-es alapokon nyugvó chipek gyártását is, melyekben az eddig megszokott egy helyett két processzormag teljesít szolgálatot. Elmondása szerint ily módon rendkívül hatékony és költségkímélő módon növelhető a processzorok teljesítménye. Weber ezenkívül utalt arra, hogy az AMD már a K8-as architektúrát is úgy tervezte meg, hogy alkalmas legyen a többmagos kialakításra.

Weber az egyik előadásában egy olyan jövőképet vázolt fel, mely szerint a közeljövő asztali számítógépeinek, kéziszámítógépeinek, mobiltelefonjainak és egyéb elektronikus eszközeinek nagy része a jó öreg x86 architektúra köré fog épülni. Úgy vélem eljött az ideje annak, hogy a rendkívül jó szoftvertámogatással rendelkező x86-os processzorok meghódítsák maguknak a technológiai szektor összes szegmensét, mondta Weber.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lion #2
    kötelezQ volt ez a kijelentés a WinXP64 és a WinXPServer64 miatt... mert jelenleg az x86 szoftveralapjai a Microsoft. Eh van.
  • Benedekco #1
    "asztali számítógépeinek, kéziszámítógépeinek, mobiltelefonjainak és egyéb elektronikus eszközeinek nagy része a jó öreg x86 architektúra köré fog épülni."
    bebaszna!!

    márcsak a plésztésőn3 miatt is!