JohnnyCage

A mobilipar nem fogadja el a 3G megoldások veszélyeiről szóló tanulmányt

A mobiltelefon ipar képviselői szerint semmit nem bizonyít az a tanulmány, amely szerint a 3G (3. generációs) mobiltelefonok fejfájást, émelygést, hányingert okozhatnak.

A tegnap kiadott tanulmány elkészítését három holland minisztérium együttesen rendelte meg, illetve finanszírozta. A dokumentum szerint a harmadik generációs (3G) mobiltelefonok, illetve hálózatok, amelyek Európában az idei évben jelentek meg, és elsősorban a mobil adatátviteli sebesség jelentős növekedését ígérik, fejfájást, illetve émelygést, hányingert válthatnak ki a felhasználókból.

"Mivel a szervezetre gyakorolt hatások meglehetősen enyhék, egyelőre nem bizonyított, hogy bármilyen jelentőségük lenne egészségügyi szempontból" - közölte a mobiltelefon szolgáltatók érdekeit képviselő GSM Association szövetség a jelentés kapcsán. Csakúgy, mint maguk a tanulmányt készítő kutatók, a GSM Association is úgy véli, hogy addig nem lehet tényként kezelni az eredményt, ameddig más, hasonló vizsgálatok nem támasztják alá a tanulmányban foglaltakat.


A holland tanulmány egyedülálló abból a szempontból, hogy nem csak a mobilkészülékek egészségügyi hatásait vizsgálja, hanem a bázisállomásokra is kiterjed. A bázisállomások a mobilkészülékekhez képest kisebb erősségű, ugyankkor folyamatos jelent bocsátanak ki, amely ráadásul mindenkit érint az állomás hatósugarában, nem csak a telefonálókat.

A tanulmány szerint a 3G mobilhálózatok statisztikailag jelentősnek számító hatást gyakorolhatnak a felhasználókra, míg a jelentés készítői szerint a jelenlegi, második generációs hálózatok esetében semmilyen hatás nem volt kimutatható. A különbség elsősorban abból adódik, hogy a harmadik generációs UMTS hálózatok magasabb frekvenciasávban működnek, mint a jelenleg általánosnak számító második generációs rendszerek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Borg #10
    Ez egy baromság.
    Az orvostudomány egészen szimplán csak nincs tisztában még vele, hogy ezeknek a hullámoknak bármilyen káros, vagy akár jótékony hatásuk lenne az emberi szervezetre.
    Pusztán azért, mert rövid távú megfigyelhető hatásuk NINCS.
  • Csatti #9
    :))
  • Zoldalma #6
    Aki eleg reg nyomja a mobilozast, es eleg aktivan, annak mar most is megerzi a feje a telefonozast, ill. a Bluetooth fejhallgatokat.
  • Csatti #5
    eso elektromagneses sugarzast okoz amugy. Ezt itt elcsesztem :)
  • Csatti #4
    Termeszetesen minden sugarzas karos,de az az igazsag,hogy maga az ember is sugaroz. Eleg csak a homerseklet sugarzasra gondolni. Az ember homerseklete az IR tartomanyba eso elektromagneses sugarzas amugy. Az viszont valoban elkepzelheto, hogy rosszabbul viseli az meber a 3G-nel hasznalt tartomanyba eso sugarzast, az meg termeszetes, hogy a mobilszolgaltatok es mobilkeszitok nem fogadjak el ezt a tanulmanyt, hiszen tetemes osszegeket oltek bele a 3G-be.
  • Pheel #2
    Hehe! Azért a mikrosütő is sugároz rendesen. Legalábbis az olcsóbb meg régebbi konstrukciós cuccok tutira...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ezt már eljátszották a kávéfőzőtől kezdve a kenyérpirítón át a sima mobilig mindennel... és valószínűleg van hatása is de majd mexokjuk...