SG.hu

Januártól megszűnnek a távközlési monopóliumok

Januártól a vezetékes telefontársaságok kötelesek bevezetni a számhordozhatóságot, csökken az összekapcsolási díj mértéke és megvalósul a szabad szolgáltatóválasztás - többek között erről döntött ülésén a kormány.

A kormány elfogadta az elektronikus hírközlésről szóló törvény tervezetét . Az új szabályozás lebontja a valódi versenyt korlátozó jogi kereteket, valamint megteremti a beszéd- és adatkommunikációban a szolgáltatóválasztás lehetőségét - közölte Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a kormányülés után. A kabinet az összekapcsolási díjak csökkentésével, a számhordozhatóság bevezetésével és mindenki számára elérhető internet hozzáféréssel szeretné céljait megvalósítani.

Hordozhatóak lesznek a telefonszámok


Kovács Kálmán
A számhordozhatóság megteremtésével januártól a vezetékes, májustól pedig a mobiltársaságok előfizetői választhatnak majd másik szolgáltatót úgy, hogy megtarthatják eredeti telefonszámukat. Azok a cégek, amelyek a határidő leteltét követő három hónapon belül sem teremtik meg ennek a feltételeit, teljesen elesnek a költségvetési hozzájárulástól, sőt, szankciókra is számíthatnak. A törvénytervezet szerint a vezetékes összekapcsolási díj - amely 2002 decemberében még hét forint volt - két forintra csökken, ez pedig már megfelel az EU - a csatlakozó országok nélkül számított - átlagának.

A törvénytervezet kiemelten támogatja a szélessávú internetelérés terjedését, ennek megfelelően a monopoltársaságok kötelesek lesznek perc alapú és külön általánydíjas internet-híváskezdeményezést kínálni az alternatív cégeknek, amelyek ezek után saját üzletpolitikájuk szerint értékesíthetik tovább a neteléréseket a végfelhasználóknak.

Kovács Kálmán elmondta, Magyarország az utóbbi években sereghajtóvá vált Európában az internet felhasználók számát illetően. Ma már a környező országok is tíz százalékkal jobb mutatókkal rendelkeznek, mint hazánk. Biztató jel azonban, hogy a világhálót minden harmadik felhasználó szélessávú állomásról éri el, ez az arány az uniós országokban pedig csak egy a kilenchez.

Támogatják a rászorulók telefonos kiadásait

A törvénytervezet szerint a költségvetés januártól havi ezer forinttal támogatja a rászoruló állampolgárok telefonnal kapcsolatos kiadásait. Erre a célra 3,5 milliárd forintot különítenek el. (szerk. megj.: Jobb helyeken ezt úgy hivják, hogy közvetlen állami támogást adnak a közelmúltban mintegy százezer vezetékes előfizetőt vesztő Matávnak - jelenleg is hetente ezer előfizető mondja le a szolgáltatást).

Amennyiben a parlament elfogadja az előterjesztést, akkor január 1-jétől a Hírközlési Főfelügyelet szerepét a Nemzeti Hírközlési Hivatal veszi át, kibővített jogkörrel. A hivatalban héttagú szakértői tanács is működik majd, ezenkívül létrehozzák a fogyasztói jogok biztosának intézményét.

A miniszterek elfogadták az új postatörvény tervezetét is. E szerint az EU-csatlakozást követően megszűnik a Magyar Posta szolgáltatásainak egyeduralma, a szolgáltató a versenytársak között az egyik lesz a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pheel #22
  Ezért érdemes olyan tarifát választani, ami nem differenciál a hívott hovatartozása alapján. Ezeké a jövő...
 • Zro #20
  Ha föl akarsz hívni valakit,úgy is fölhívod, max ha órákig akarsz mobilon csevegni rákédezel, hogy melyik szolgáltatónál van.
 • shabba #19
  http://index.hu/tech/ihirek/?main:2003.10.02.&149418

  A finnek kihasználják a hordozható telefonszámot

  Július óta Finnországban 150 ezer felhasználó váltott mobilszolgáltatót, miközben megtartotta jól megszokott telefonszámát. A Saunalahti és DNA szolgáltatók például az előfizetők számának gyarapodását jelezték.
  Az elemzések szerint az újítás bevezetése óta eltelt három hónap legnagyobb vesztese a jelenleg 2,44 millió ügyfelet kiszolgáló TeliaSonera Finland. Saját adatai szerint a harmadik negyedévben 30 ezer előfizető pártolt el tőle, mivel a felhasználói mobilitás magasabb volt a vártnál. Most a picavezető szolgáltató különféle akciókkal próbálja megfordítani a folyamatot.


  A körzetszám úgyanúgy vándorol a másik szolgáltatóhoz az egész azonosít egy ügyfelet különbet ütközés lehetne. A vonalasnál ez nem okoz problémát ott a körzet úgyis marad és beazonosítja a hívás helyét, mobilnál a körzetből nem lehet egyértelműen szolgáltató meghatározni. Ez szerintem az elején lesz gond mert eltérnek a tarifák de később pont a verseny miatt amit egy esetleges elvándorlás kockázata generál talán meg fogja oldani ezt a problémát.
 • [HUN]PAStheLoD #17
  és teszik addig amig egyben lesz a matáv mint cég..
 • Frank99 #16
  a matav akkor ölte bele a pénzt a fejlesztésbe, maikor még ÁLLAMI cég volt.

  magyarul a MI pénzünkből fejlesztett, aztán a Dajcse Telekom megvette jórészét, és szivattak bennünket évekig...
 • Alien_AM #9
  Na én elbeszélgetnék ezzel a kovács kálmánnal.
 • [HUN]PAStheLoD #7
  hát már ideje vót ...
 • shabba #5
  Istenkém Kálmánka de sokat hallottuk ezt már tőled meg az előző garniturától is hogy verseny meg hogy megszűnik a monopólium(persze nem csak papíron ahogy most) meg egyébb szép szavak. Én valahogy nem érzem a verseny szelét sőt még a fuvallatát sem. Soká lesz az még hogy értem fogyasztóért küzdenek a cégek és én választhatok több jelölt közül, helyette marad hogy az fogjam be a szám és még én legyek megtisztelve hogy a fatáv remek percdíjas szolgáltatásaira költhetem a pénzem.
 • Zoldalma #3
  Olvasd el a cikket, leirjak :o)
 • Cat #1
  Tudok egy jobb címet:

  Januártól ISMÉT megszűnnek a távközlési monopóliumok