Spencer

ATI Technologies: irány a 0,13-0,11 mikron!

Az ATI Technologies egykori alapítója és jelenlegi elnök-vezérigazgatója a napokban azt nyilatkozta, hogy cége rendkívül agresszív stratégiával rendelkezik a legújabb 0,13 mikronos, illetve 0,11 mikronos gyártási technológiákra történő átállást illetően.

Ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatot eddig a kanadai székhelyű gyártó egyetlen vezető munkatársától sem lehetett hallani, ami tulajdonképpen nem is csoda, hiszen az ATI Technologies a Radeon 9700, illetve Radeon 9800 sorozatú high-end kategóriás grafikus processzorait mind a mai napig a nem éppen legfejlettebb 0,15 mikronos gyártási technológiák segítségével állítja elő, vagyis e tekintetben eddig a már egy ideje 0,13 mikronnál tartó konkurens Nvidia volt lépéselőnyben.

"Elmondhatom, hogy semmilyen problémánk sincs a 0,13 mikronos chipgyártási technológiákra történő átállással. Éppen ellenkezőleg! Mindent megteszünk annak érdekében, hogy mihamarabb megjelenhessünk a piacon a legújabb, immár 0,13 mikronos, illetve 0,11 mikronos csíkszélességű termékeinkkel" - nyilatkozta a napokban az ATI Technologies első számú embere, majd hozzátette, hogy a vállalat 0,13 mikronos chipjeinek kihozatala megfelel a korábbi várakozásoknak.

Klikk ide!
Duálprocesszoros Radeon 9800PRO MAXX prototípus a Sapphire-tól

Az örök rivális Nvidia vezetői ezzel szemben az elmúlt időkben többször is elmondták, hogy a 0,13 mikronos csíkszélességű GeForce FX grafikus processzorok kihozatala minden várakozást alulmúl. Szakértők szerint mivel az ATI Technologies a 0,13 mikronos termékek kapcsán nem rendelkezik kihozatali problémákkal, a GeForce FX-et érintő ilyen jellegű nehézségek miatt nem az ezen chipeket gyártó TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), hanem sokkal inkább a chipeket tervező Nvidia okolható.

Tudni lehet, hogy az ATI Technologies 2004 első felében forgalomba kerülő összes grafikuschipjémek 0,13 mikron lesz a csíkszélessége, ezt követően pedig a gyártó valamikor 2004 második felében áll át a 0,11 mikronos technológiák alkalmazására. A vállalat első 0,11 mikronos csíkszélességű grafikus processzora egyébként várhatóan az R500 lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RelakS #22
    A bal oldali mag körül ott figyel négy ram, csak egy-egy borda is van rajta
  • Borg #21
    Nah nem tudtam ki hiányzik...
  • Bronzon #18
    :)))
    Én meg 0,01-nél csak leejtettem, oszt most meg nem találom.
  • mainruler #17
    Nem tudom, szerintem éppenséggel rajta vagyon, csak épp hűtve is vagyon bordákkal.
  • KIP #12
    Kegyetlen ez a mostani VGA piac, ugyanis arról van itten szó, hogy ha az adott kártya nem teljesít jól az adott:D tesztben akkor az nagyban lerövidíthei a termék életciklusát lásd GefFX ipari hajszárító esete:D
  • Borg #11
    Épp ezaz, presztizs nélkül cseszheti a mainstream piacot is.
    Ha elterjed róla, hogy csal, szarok a driverei, szarok a kártyái, akkor előbb utóbb a mainstream piacon is meghal.
    Presztizst (vakitást) pedig csak a high-end piacon való eredményes részvétellel lehet elérni.
  • [HUN]PAStheLoD #9
    na jóvan .... már ideje vót váltani atinak mer én már 0,09 nél járok itt a garázsban
  • gonosz #7
    szerintem sosem a high endet celozta, az max presztizs-fontossagu, nem lehet megelni belole
  • Borg #5
    Másrészt.

    Az ATI nem véletlenül nem rendelkezik kihozatali gondokkal a 0.13 kapcsán, mivel a high-endet még mindig a jólbevált 0.15-ös technológiával gyártja, ami nem mellesleg sokkal fejlettebb szinten van mint az nvidiáé valaha is (pl FC-PGA tokozás akárcsak a prociknál).
  • Borg #4
    Ez max a mainstream piacra lehet igaz.
    De egy High-End usert (amit az nvidia mindig is elsőként megcélzott) már nem tud átejteni.

    De ez még a kisebbik gond, a másik az, hogy a nagy komplett PC, és kártyagyártók is az ATI felé fordulnak, creativ, most az ASUS, és nemsokára az MSInek is megjelenik az első RADEON kártyája...
    Ekkora átverésekkel nem csak a vevőket tántoritja el az nvidia...