Spencer

Egyre közelebb az ATI RV360, R360, R420 és RV420 debütálása

Az ATI Technologies a közelmúltban igen csak meggyőző grafikus megoldásokkal rukkolt elő, aminek nagy szerepe volt abban, hogy a kanadai székhelyű gyártó megerősítse harcállásait a nagy konkurens Nvidia ellen. Az élet azonban nem áll meg, az ATI Technologies boszorkánykonyhájában pedig már javában folynak az újgenerációs termékek fejlesztési munkálatai, így most tekintsük át röviden, hogy jelenleg mit lehet tudni ezen újdonságokról!

Elsőként talán a Radeon 9600-as sorozat, illetve az ezen termékcsalád videokártyáin található RV350-es grafikuschip utódjáról érdemes említést tennünk, ugyanis ez a chip várhatóan még ebben a hónapban napvilágot fog látni. Sajnos még mindig nem lehet tudni, hogy a jelenleg RV360 fejlesztési kódnevet viselő újdonság pontosan milyen tekintetben jelent majd előrelépést az elődhöz képest, azonban szinte biztosra vehető, hogy esetében az ATI Technologies egyrészt frekvenciaemelést, másrészt pedig kisebb-nagyobb optimalizációkat hajt végre.

A vállalat következő high-end kategóriás grafikus processzora, az R360 a legfrissebb információk szerint valamikor augusztus második felében fog bemutatkozni. A jelenlegi legnagyobb teljesítményű, ATI Radeon 9800 Pro kártyákon fellelhető R350-es grafikuschip közvetlen utódjának tekinthető R360 az RV360-hoz hasonlóan az elődjéhez képest várhatóan mind frekvencianövelésen, mind architekturális optimalizáción át fog esni. Tény, hogy az R360 lényegében semmilyen korszakalkotó újdonságot nem hoz majd az R350-hez képest, arra azonban vélhetően tökéletesen alkalmas lesz, hogy a következő generációs ATI újdonságokig maximális grafikus teljesítményt biztosítson a hardcore gamerek számára. Az első R360 alapú videokártyák kereskedelmi forgalomban történő felbukkanása egyébként szeptember elején esedékes.

Az ATI Technologies igazán új nagyágyúja, az egyelőre felettébb titokzatos R420 különböző források szerint az őszi Comdex szakkiállításon fog hivatalosan bemutatkozni, piaci debütálása pedig karácsonyra, illetve a jövő év elejére tehető. A vállalat egyébként már az R420 "light" verzióját is javában fejleszti, az RV420 várhatóan 2004 első negyedévében fog megérkezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CH4R1ie #17
    Minél nagyobb a verseny, annál gyorsabban fejlesztenek. Ez nekünk csak jó lehet.
  • gonosz #13
    Csak csalassal vezet, jatektesztekben mar nem annyira. De arban vezet ketsegtelenul, nem is kicsit. Ui: nem vagyok ati-fan, mindig azt veszem ami szamomra a legjobb, es ebbol JELENLEG egyik nvidia csoda sem az.
  • gonosz #9
    Papiron es alhiren pont az ellenlabasa jeleskedik. Aztan nem gyoznek magyarazkodni
  • gonosz #4
    nagyon ugyes hozzaszolas volt, gratula
  • Anee #2
    nemazért de szerintem a koreai R9800 SE már az R360-ra épül....mivel no tápcsati-->0.13 mikron...és már fel tűnt mint a 256MB-os 9600